Entry: Relationship : Not Ready? Monday, March 07, 2005



"Saya tak bersedia untuk any serious relationship walau dengan sesapa pun. Saya suka dengan status single buat masa sekarang."

Mungkin kita semua pernah hadapi perkara ini. Mungkin ada di antara korang semua pernah menyatakan kepada seseorang bahawa korang belum bersedia untuk hubungan yang serious atau dalam erti kata lain, ber"couple". Tak pun, korang mungkin pernah diajukan ayat-ayat seperti itu oleh seseorang. Bagi sesetengah orang, mungkin ianya amat perit untuk diterima. Ada juga sesetengah individu yang menganggap bahawa ianya merupakan satu permulaan yang baik sebelum menjalinkan hubungan yang lebih serious.

Oleh itu, saya hendak bertanya kepada semua pembaca. Tak kisah lelaki mahupun perempuan. Apa yang korang akan lakukan sekiranya diberitahu ayat sebegitu rupa oleh seseorang? Ataupun apakah tindakan yang seterusnya sekiranya korang yang cakap ayat sebegitu rupa kepada seseorang? Apakah niat korang bila cakap camtu? Apa sebenarnya yang buat korang tak ready?

Dan bagaimana pula kalau korang yg tak sedia tapi you feel like he/she's the one for you. A feeling that you like him/her so much tapi taknak jalinkan apa-apa hubungan buat masa itu. Dalam masa yang sama korang takut kehilangan dia. Dan mungkin juga apabila orang yg anda suka tu tetiba hilang, dan masa itulah korang rasa bersedia untuk proceed sebab dah rasa cinta.

Ada juga yang berpendapat bahawa mereka tak ready sebab kita bukan cinta sejati diorang. Kita bukan ditakdirkan untuk diorang. For them, love will grow from the very first time they meet each other. So, diorang berpendapat kalau perasaan cinta tu ada, baru diorang ready. Tapi ada juga yang saling sayang menyayanyi, cinta menyintai...tapi tak ready jugak. Ada juga orang cakap perasaan cinta tu boleh dipupuk walaupun pada mulanya berkawan sahaja. Camne eh?

As for me, terus terang saya cakap, saya mmg belum bersedia juga untuk any serious relationship. Mungkin sebab peristiwa yang lalu banyak menyedarkan saya bahawa jangan terburu-buru. Jadi, kalau saya suka sesapa pun sekarang ni, saya akan berkawan dulu. Just be myself. Tengok sejauh mana boleh saya dengan dia boleh pergi. Kalau dah jatuh cinta, secara automatic akan jadi ready! Tapi, walaupun hati saya dah terbuka kerana seseorang but still, don't wanna rush for a serious relationship. Kenal-kenal dulu. Relax and be cool dulu. That's my way. How about you guys?


### - When I fall in love, I'll take my time, There's no need to hurry when I'm making up my mind...You can turn off the sun, but I'm still gonna shine... - Jason Mraz - The Remedy

   23 comments

risya
March 7, 2005   09:05 AM PST
 
hmm ndy byknya soklan:
for me, kalau sya suka betulČ kat dia.. sya tunggu la sampai dia prepare nak commit.. tapi ada tahap la nak tunggu pun.. sampai satu tahap.. i just let him go.. tapi kalau biasa je..takde feeling.. awalČ lagi dah keluar dari list of calon.. hehehe!

biasanya kalau kita ckp camtu, mmg kita blm prepare nak commit.. kdg2 pengalaman silam jadikan kita takut nak start all over again. takut kita asyik compare dgn previous one.. senang citer tanya diri sendirik la.. nak ke tanak.. for me kalau think hes the once kan.. me will do the istiharah.. thats the best way.

anyway GUD LUCK.. gambatee nee!
lin
March 7, 2005   11:52 AM PST
 
1. Kalo org ckp kat aku I'm not ready yet
- erk rasa nye tak kot org takkan ckp camtu kat aku..coz aku bukan org yg brave gile tuk admit yg aku ske org tue... haha.. kalo aku ske pun aku diam je le... n my style aku lagi ske org tu ngaku dulu dia ske aku...

2. Apa niat kalo aku ckp I'm not ready yet
- aku nak kenal lagi..maybe want to find sparkle..between us... n 1 more just nak tgk kesabaran n iklas nyer dia...

But u r rite..... kiter K.I.V dia.. but at the same time kita tak nak kehilangan dia... tu bukan tamak rite? tapi percaya 1 aaa... kalo dah jodoh...payah canne pun takkan hilang nyer
wanda
March 7, 2005   12:19 PM PST
 
erm kalau org tu ckp dia xready lagi..erm okie dokie..fine no hal..kita senyap ja la..be fren as usual n c how things change later

kalau kita tak ready lagi..sbb kita lum kenal org tu btoi2..kita x suka bila dah jadi tetiba xjadi lak..kalau bley biar once for a lifetime

erm like u said nd..kawan ja dulu usha2 dulu n then tgk la camna..sesuai ka taks..n at the same time do solat istikharah btol2..insyaallah u'll fine the answer..n bukan ngan tat person gaks..kena tgk b.ground dia gak camno..leh masuk geng ka tak ngan family dia..tu pun penting kan..i guess u knw much2 more than me hehe dah ada experianced..
wokes..slamat berkewl dulu :)
apai
March 7, 2005   12:52 PM PST
 
aku pun tak ready lagik ni ND!! tp terasa cam seru dah sampai.. camne ek?? patutkah aku......... cheh!!
yaabbna
March 7, 2005   01:55 PM PST
 
Aku mmg tak sedia lagi..
Aku mmg suka keluar dgn awek tapi sbg kawanla..hehe
walkthrulife
March 7, 2005   02:15 PM PST
 
i rasa there is not such things as i dah betul-betul ready...either you go for it or u don't . then take if from there. but tak boleh nak force other party utk kata ready for our sake.

i am willing to wait but biarlah berpada-pada takkanlah dah kenal bertahun-tahun masih tak ready.
aleeya
March 7, 2005   03:23 PM PST
 
im ready for anything.. tgu kad jemputan ye nd.. hehhehehe
(joke bodo ari isnin)
ND
March 7, 2005   03:43 PM PST
 
wah aleeya...dah nak kawin plak ke?..hehe..:p

nice comments girls!..hehe...but usually girls akan tgk dulu la kan?...kenal2 dulu...ok ok..nanti aku try buat..wahahahha
watachiwa
March 7, 2005   04:19 PM PST
 
just drop by to reply this blog..
kalo kiter lah...
kiter ckp kat somebody cenggitu..so i do mean that...yerlah..kengkawan ah dulu..
lagipun..status single tuh beh aper..
x terikat ngan sesaper kan...
tigress_lily
March 7, 2005   04:28 PM PST
 
hi,ND!!!terlalu banyak persoalan..tp jawapan still sama..yg pasti berulang2!!!i guess..it depends!!!everyone has their own way to look things,to say things, to think things n things..things..things..laaa....hehhe...just b urself k n stick with it, no matter wat!!!
ND
March 7, 2005   04:38 PM PST
 
hi ekin!...yeah..maybe jawapan still sama...mmg it depends...and i guess i won't give up no matter what...unless dah ditakdirkan takde jodoh..tu lain cerita..hehe...i will stick with it!

watachiwa...single mmg best..i really like it so much...rasa best..tapi sampai bila nak single kan...;)
orenz
March 7, 2005   05:04 PM PST
 
aku dah ready dah.. so sesaper yg nak kenal aku, kenallah aku.. ermm.. bunyi cam desperate la pulak ek.. ok la.. tarik balik, sesaper yg menarik, dan menawan hati.. berhati mulia.. jom gi hangout kat nz dulu, pastu malinja, pastu nara.. pastu.. we'll see how the water flows..

ND.. hehehe.. kalau aku la, kalau aku suka, aku straight forward jer.. takder main selindung2 lagi, susah ler dok selindung2 nih.. memeningkan kepala otak dua2 pihak jer..
nesloice
March 7, 2005   06:30 PM PST
 
bunga yg ko suka, ada kemungkinan besar yang org lain pun suka juga, so semua yg suka akan cuba nak masuk line, sape cepat, sape terer dan sape paling jujur atau paling boleh tunjuk kesungguhan, dia yg akan dpt bunga tu...

masa bukan soal penting, paling utama keserasian... so kalau rasa2 respon OK, cam ngam je, baik tanya elok2, nak berkawan ker nak bercouple, sebab kalau dah berkawan berat nak tukar status ke couple... pastu kalau nak bercouple, tapi tak berapa sure, cakap elok2, sesama setkan timeline utk kenal hatibudi dan buat keputusan... all the best...

*aku bercakap dr pengalaman ;p
Bradz
March 7, 2005   10:42 PM PST
 
abang ND!
aku dah ready!
setakat nak banjer popcorn bila tgk wayang, aku mampu!
restuilah hubungan aku ngan adik abang yer!
huh!

...nghahahaha
toped
March 7, 2005   11:14 PM PST
 
alasan je semua tuhh.. sampai bile nak readyyy dan bersedia kaalau orang tu tak wat mende tu sampai bebila.. reason jerk..taknak kata taknak..heeee
venus[juliana]
March 8, 2005   12:34 AM PST
 
Q: Apa yang korang akan lakukan sekiranya diberitahu ayat sebegitu rupa oleh seseorang?

A:---if he/she is the right person, ju tak kisah kalau kite kawan-kawan dulu ngan dier.
frankly, i want my bf to be my best friend, someone i can talk to when i'm in trouble.
also someone who allows me into his world; so that i get to know what he's thinking, what he's experiencing.
someone who is willing to share the things he likes with me, someone who's willing to accept things that i like.


Q: Ataupun apakah tindakan yang seterusnya sekiranya korang yang cakap ayat sebegitu rupa kepada seseorang?
A: for me, it could mean 2 things; no.1, he is not my type...
no.2, i want to get to know him at a deeper depth.
but frankly for the moment, i am not ready for a serious relationship. maybe the right guy blom muncul. but then the "right" guy is always the "wrong" guy in some way :(

Q: Apakah niat korang bila cakap camtu? Apa sebenarnya yang buat korang tak ready?

A: i am saying that because i'm not ready for commitment. macam klu kuar ngan kawan-kawan lain bf marah, klu tak layan betul2, bf marah...klu tak jalankan tanggungjawab sbg gf, bf marah..bf mrajuk.
nanti org mrajuk lax, dia yg mrajuk sebab kene pujuk
*peningz*

i am afraid of hurting someone again...and i am being hurt myself and i need time to recover.
i am SO tired to love.
of course i would love it when my bf calls me 'sayang' and all.
but i am so uncertain of life.
i need to settle down first...

when will i settle down?-he will find out at the 'right' time.
i have a different point of view oF "Like" and "Love".
if he likes me, he'll tell me and i will react by telling him whether he shouldn't waste his time on me..or whether we can continue pursuing a relationship :)

whooaa...panjangzz...

GbuM
March 8, 2005   12:57 AM PST
 
better don't start if u are not ready... seems like the past haunting you isn't it??? that's how i feel rite now... even i'm not prepared for any relation at all
ND
March 8, 2005   08:57 AM PST
 
hmmm...yes, sape cepat dia dpt...but somehow, ade org yg tend to lari bila kita ckp kita suka dia even kita ckp nak berkawan dulu...susah kan?...
ND
March 8, 2005   09:33 AM PST
 
Aku sebenarnya mmg jenis terus terang je...tapi aku takut, nanti dia lari...aku takde chance nak kenal lebih rapat...nanti bila ajak keluar, dia dah taknak...susah gak woo..hehe...so, tunggu je la masa yg sesuai...
apai
March 8, 2005   09:53 AM PST
 
per susah sangat ni ND?? DJC kan ada?? bawak jee.. nanti tau lee kuncu2 DJC nak interrogate!! ha ha ha!!

some info worth sharing.. kita takkan tau bila kita ready.. sama cam kawin lee.. kalau nak tunggu ready.. sampai bila2 takkan ready nye.. cam naik roller coaster lee.. stgh2 org takut.. tp bila lepas naik.. nak naik gik.. sbb besh!! camtu lee lebey kurang..

my only advise.. kalau both of you willing to commit and willing to compromise.. just give it a shot!! life is about experiment!! sekali fail tak semestinya fail selama2 nyee!! ingat Thomas Edison??!! hehehe.. cuma jgn put TOO MUCH investment in it!! hehe...

lagik satu.. kalau tak dicuba.. we won't know apa yang kita suka sebenonye.. believe me.. we thot we know what we want.. tp in the end.. you will realize you are not what you think are!! self realization!! cheeeh!! banyak sgt tgk citer 24 aku ni!! lepas ni nak carik henpon yang bunyi dialing dia kuat2 plak!!
Erin
March 8, 2005   10:32 AM PST
 
as 4 me... at the moment tak ready becoz i nak habiskan my studies...bila dah balik...nak jumpa balik kawan2 lama...reunion...then nak jumpa dgn sorang kenalan cyber yg erin kenal setahun lebih...ehhee...
venus[juliana]
March 8, 2005   11:40 AM PST
 
you are right, sometimes when kite bagitau kat dier, he/she tends to AVOID us ---not sporting-la,kirenyer.
i haf friends who are like so.

on how do you identify ppl yg akan lari/tak lari ke...-should wait for a while and get to know him/her, see if dia jenis lari/x lari....hehe..then let her know i guess.
Erin
March 9, 2005   08:09 PM PST
 
SEINDAH BIASA - Siti Nurhaliza

Jalan pernah takut ku tinggalkan
Saat bintang tak mampu lagi berdendang
Saat malam menjadi terlalu dingin
Hingga pagi tak seindah biasanya
Reff #
Takkan mungkin kita bertahan
Hidup dalam bersendirian
Panas terik hujan badai
Kita lalui bersama
Saat hilang arah tujuan
Kau tahu ke mana berjalan
Meski terang meski gelap
Kita lalui bersama
Ku tak bisa menrubah yang telah terjadi
Tapi aku akan menjanjikan yang terbaik
Agar kita tak pernah menjadi jadi
Meski beza dermaga untuk kita berlabuh
Pernah kita jatuh
Mencuba berdiri
Menahan sakit dan menangis
Tapi erti hidup lebih dari itu
Dan kita mencuba melawan

4 u ND....

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments