Entry: Aku bukan memilih... Sunday, February 13, 2005



Dalam memilih pasangan hidup, setiap orang mesti ada kriteria mereka sendiri atau dalam erti kata yg lain, memilih. Memilih itu penting kerana untuk mendirikan rumahtangga dengan seseorang bukannya plan jangkasamasa pendek. Kita akan hidup dgn pasangan yg kita kawin tu sampai kita mati. Of course la nak memilih ye tak? Cuma jangan terlalu memilih la.

Mungkin ada di antara kawan-kawan aku cakap aku ni memilih sangat. Aku admit, memang aku memilih. Tapi diorang taktau apa sebabnya aku terlalu memilih. Aku menjadi terlalu memilih ada sebabnya.

Buat pengetahuan semua, ibu aku seorang yg handicap. Tragedi kebakaran di bangunan Bank Bumiputra pada November 1980, 8 bulan selepas aku dilahirkan, telah menyebabkan beliau menjadi seorang manusia kurang upaya untuk seumur hidup. Ibu aku jatuh dari tingkat 7. Selama 15 tahun, beliau boleh berjalan dengan menggunakan tongkat apabila berjalan-jalan di shopping malls or gi bercuti di mana-mana. Kini, beliau hanya berjalan dgn menggunakan tongkat kalau jarak yg pendek, kalau jarak yg panjang, beliau menggunakan kerusi roda. Beliau sudah pun berumur 47 tahun. Kadang-kadang, aku terbayangkan, apakah akan jadi pada ibu aku apabila beliau tua kelak? Adakah aku akan dapat menjaga beliau dengan baik sepertimana ibu aku menjaga ku sejak kecil walaupun beliau kurang upaya?

Disebabkan itulah aku terpaksa memilih dengan teliti. Adakah seorang perempuan di luar sana yg sanggup menerima keadaan ibu aku sebegitu? Adakah seorang perempuan yg boleh menjaga ibu aku bersama-sama dengan aku nanti? Walau rupa cantik mana pun, tapi kalau dia takleh nak accept keadaan kami, aku pun takkan accept dia. Simple as that. Tapi, ada lagi ke perempuan yg sanggup nak terima semua tu? Hmmm...

Walau apapun, my mom is always the priority number one. For me, any girls who accept my mother, she's the one I'm going to get married with.(Terms & conditions apply)...Hahahaha...

So, now you guys know why...I really don't mind if I get married so late as long as my mother is happy. That's all folks!

### - Masihkah ada? Masihkah ada lagi insan yang sanggup menerima semua itu sebagai cabaran hidup?

   28 comments

maman
February 14, 2005   06:46 AM PST
 
i thnk some girls( if not most) find it sweet and noble of u. and would fall in love with u faster.... :)

will continue from office.:)
Yaabbna
February 14, 2005   08:40 AM PST
 
Hehehe..
Aku jenis boleh jaga org tua...

Tu jer yg aku nak ckp..

Ckp mcm tu kat 'org rumah ko yg plg muda' tu..hehehe..
marilyn
February 14, 2005   08:53 AM PST
 
ND, i'm touched!
joliekins
February 14, 2005   09:35 AM PST
 
what a touching entry.. you're such a good son. god bless you.. insyallah you will find THE ONE that will take care of both of you as good.
ain
February 14, 2005   09:36 AM PST
 
syurga dibawah tapak kaki ibu..bahgiakanlah ibumu selagi dia masih ada disisimu..eheheh

p/s: balik kg 5 ari tido bawah ketiak mak..;p
risya
February 14, 2005   09:42 AM PST
 
u will get someone .. doalah... keep on praying!
aleeya
February 14, 2005   10:03 AM PST
 
hmm.. tu la.. kalau berkahwin ni.. bukan "kahwin" berdua je.. bagus kalau seluruh keluarga dua2 pihak dpt menerima masing2..
barulah rumahtangga bleh bahagia..
bg leeya, kebahagiaan dan berkat idup tu lebih penting dr segalanya..
rupa paras, apa yg zahir mmg leeya put second..
yg lebih utama ialah hati dan keikhlasan..
yelah bygkan, kalau ada husband yg gud looking.. means hensem-kelas-pertama.. hehe, semua org pun berebut.. aisey.. gua mmg tak suka la nak berebut2 jantan ni..
takpun yg ada harta yg byk.. asik pk harta dia je, takpun kita ni asik kene suap ngan duit.. mana nak bahagia..
pasal penerimaan keluarga mertua olak, leeya rasa, antara yg paling penting, lg2, kalau perempuan, bila dah kahwin, akan jd hak milik keluarga suami.. kene paham la konsep tu..
anything back to ajaran islam la..
uishh, aku bertarbiah plak kat comment page nd ni.. sorry ek nd..
de5lin
February 14, 2005   11:51 AM PST
 
uik touching2....
ader tu tapi payah sket le nak jumpe kot....takpo nd mude lagi...ilek dulu...
wanda
February 14, 2005   01:24 PM PST
 
hmm very d touching one..erm insyaallah nd u'll fine someone who can tk care of ur mum n u urself as well..doa2 lah slalu...akan sampai hajat hang tu nanti :)
pak bear
February 14, 2005   01:25 PM PST
 
sorry to hear about your mother. jaga mama baik2...
petit
February 14, 2005   01:42 PM PST
 
ilek nd insya-allah musti ada punye
GbuM
February 14, 2005   02:11 PM PST
 
your dream gurl is out there!!!! soon she'll be yours... patient my fren... :D keep on searching
ND
February 14, 2005   02:38 PM PST
 
I'm not searching...huhu
Hafiz
February 14, 2005   03:00 PM PST
 
tu yg kengkadang bile aku cakap, aku nak suruh mak aku je lah cari, member semua cakap "uish, aku tak leh..susah nanti..tak kenal la, bla bla bla"..

tp fikir2 balik mak dah jaga kita lama, dr dlm perut lagi,,mesti dah tau kita lama..isi hati kita etc etc etc..

lagi berkat ye tak?
Hajime
February 14, 2005   03:22 PM PST
 
Oooo... mama...
aku mau kawen...
kawin sama sapa...
sapa-sapa saja...

Oooo... mama...
aku mau kawin...
kawin sama sapa....
sapa-sapa pon bole....

Mintak tolong mak le cam nih... kompom esok terus dapat naik pelamin... hahah.. :P
ND
February 14, 2005   05:31 PM PST
 
thanks guys...

For your info, aku bukan nak kawin skang...aku just terfikir je kalau2 ade ke yg sanggup nak terima keadaan camni...tu je
manmoncang
February 15, 2005   01:36 PM PST
 
kalau ikut kriteria ko tu, aku memang layak. hehehe. Tapi aku LELAKI. Maka dengan sendirinya kelayakan aku tadi terBATAL. ngehngehngeh
RS
February 15, 2005   04:41 PM PST
 
guys are too demanding? demands on certain factor adalah dimaafkan..
emma
February 16, 2005   10:09 AM PST
 
ko g tgk cite "cinta luar biasa".. huhu
k. chipot
February 17, 2005   02:02 PM PST
 
moga ND akan jumpa org yang sincere menyayangi u and ur family
ND
February 17, 2005   02:49 PM PST
 
thanks kak chipot...sejak bila tukar jadi k chipot ni sha?..hehe
intan
February 22, 2005   10:19 AM PST
 
ader lagi pompuan yang macam tue kat dunia... usahakan untuk mencari... insyaallah akan berjumpa.... tapi mungkin satu dalam seribu... good luck...
queen of pain
July 23, 2006   12:38 PM PDT
 
kalau yg dicari takkan dapat. yg takmau dia dtg. yg tak suka akan muncul. yg sesuai, insyaAllah kalau sabar.
ita...
August 16, 2006   11:33 AM PDT
 
nd...
mudah2an nd terus menjadi anak yg baik........

ita sendiri - hanya akan menyintai
"lelaki" yg mak suka jer.....
ND
August 16, 2006   04:48 PM PDT
 
thanks ita...
siti_irra
September 17, 2006   08:33 PM PDT
 
a'kum ND.......don worry. u'll find someone. utk pengetahuan awk....sy juga handicap. dulu terpikir gak ada ke org yg nk accept sy ni....yer la sometimes rambut sama itam tp dlm hati kita x tau. dh bermcm2 org yg sy jumpa dan kwn....ada antara mereka yg dpt accept dgn redha dan tak kurang juga antara mereka yg menghina. namun...tu sumer dugaan idup. dan alhamdulillah skrg sy dpt bertemu dgn seseorg yg dpt menerima sy seadanyer....harap2 dia la jodoh sy. insya-allah. so, based ur en3 ni sy rasa mmg x salah awk memilih klu itu yg terbaik buat mak dan juga awk. :)
qemmal
June 19, 2007   03:17 PM PDT
 
u're a great son, nd
sinaganaga
September 4, 2007   05:45 PM PDT
 
aaa... nak tanya... apa jadi dengan perempuan yang kau bagi bunga ros merah masa ghatering GJ tu? muerekekekekekekee....

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments