Entry: Menjalinkan Hubungan Tuesday, February 08, 2005



Dulu, pengertian cinta tiada langsung di dalam hati. Pengertian sayang terhadap seorang perempuan juga tiada. Aku hanya menjalinkan hubungan dan memberi komitmen kepada seorang perempuan kerana aku melihat kebanyakan rakan-rakan ku sudah mempunyai teman masing-masing. Aku juga ingin begitu. Akibat daripada sifat sebegitu, aku mula merasakan ianya membuatkan aku tidak selesa. Tapi itu dulu.

Menjalinkan hubungan dan memberikan komitmen kepada seseorang tanpa rasa cinta dan sayang bukanlah sesuatu yang aku inginkan, malah tiada siapa pun inginkan perkara itu terjadi. Semua orang ingin menjalinkan hubungan dengan seseorang yg mereka cinta dan sayang dengan sepenuh hati. Itu lah sebenarnya yang aku perlukan.

Pada zaman muda remaja, kita selalu hendak menjalinkan hubungan just for the sake of couple not love or even for the sake of lust. But now, as time goes by, aku mula memahami apa ertinya apabila menjalinkan hubungan dengan seseorang. Apa yg aku perlu beri. Apa tanggungjawabnya. Sedikit demi sedikit aku pelajari setiap hari. Ternyata melalui pengalaman-pengalaman yg lalu membuatkan aku lebih matang dan lebih memahami terhadap apa yg dinamakan menjalinkan hubungan cinta ini.

Sekarang ini, aku bukan mencari. Aku hanya biarkan hati aku memilih. Buat masa ini, aku lebih selesa bersendirian & juga bersama kawan-kawan. Nak kata aku suka, memang ramai. Tapi hati rasa cam batu. Tiada perasaan lebih daripada suka. Aku pun pelik. Tak pernah aku macam ni. Tapi aku suka camni! Senang hidup aku! Hehe.

Tapi, hari tu nenek aku terkejut bila dia dapat tau aku beli kereta baru. Dia seolah-olah macam tak bersetuju lantas dia bertanya...

"Ni bayar kereta bulan-bulan ni, habis tu bila nak kahwin?...bla bla bla bla bla bla..."

Adoiiiiiii...maklumlah, aku cucu pertama. Anak sulung lak tu. Come on nenek...I'll be 25 this year...still young. Nak kumpul harta dulu, baru boleh kasi bakal isteri hidup dengan selesa dan rasa secure di bawah tanggungjawab aku.

### - Sukar untuk aku lafazkan, sukar untuk aku luahkan, sukar untuk aku berikan dan sukar untuk aku rasakan...

   21 comments

nesloice
February 8, 2005   10:34 AM PST
 
hmm... nice entry bro... tak kena direct batang hidung aku, tp sipi2, kena pipi kot, 8>)

suka ayat power ko yg terakhir tu, pinjam ekk, sebab tepat sesangat, nak lafazkan, takut dgn respon, risau dgn timing,... nak luahkan, takut dgn rejection, gerun dgn risiko,... nak berikan, takut tersalah pilihan... oh, dilema ku...
ND
February 8, 2005   11:18 AM PST
 
uishhh..kena sipi sipi?...hehe..whatever it is...just bersabar eh bro....aku pun bersabar je ni ha...thanks dude!
xmen
February 8, 2005   02:25 PM PST
 
no comment la, ND... nanti ko kena biasa2 kan sure nanti bila dah jumpe saudare soklan "bila nak kawin" akan selalu ko dengar....
spy_incg
February 8, 2005   03:47 PM PST
 
hmmm soklan2 neh dh biasa aku dengau.. sampai nk menanah tinge neh.. aku pn sokong aa ngan kata2 ko tu ND.. blum sampai jodoh lg pn.. tp insyaAllah klau takde aral melintang pukang, tahun ni jgak aa..aminnnnnn
apai
February 8, 2005   04:19 PM PST
 
hehe.. guna kan jawapan aku untuk soalan.. 'bila nak kawin?'.. jawapan mejik aku.. kalau tak esok lusa kot.. kalau tak lusa bulan depan.. kalau tak bulan depan.. tawon depan lee tu... dan seterusnya..!! hehehe..
maman
February 8, 2005   08:48 PM PST
 
but what ur granny said is true. most of us makes the mistake of buying a car first, on top of it, buying a car that is going to cost us at least 45% of our net pay. i find it a waste of money. its better to buy a landed property or a property that can give use return in the near future, instead of buying a vehicle tha depreciates with time. heck, even cost us more money.

should have bought a smaller cc car. save up money. buy property. be more stable. then role it. most people thinks, i dont need a house yet, im staying with my parents. what they dont realise is having property( like a shophouse) generates income thru rent. in most cases. the property can sustain itself. the rent money can pay off the monthly payments for the loan. and still give use extra money to spend.
like my abg lah. first thing he bought was the car. now he suffering.

just my two pence
ND
February 8, 2005   08:51 PM PST
 
a house eh?...hehe..i got one actually...hehe
maman
February 8, 2005   10:52 PM PST
 
then, ur off to a good start...

attentions ladies... nd here... is all set...
ND
February 9, 2005   02:53 AM PST
 
err...duit utk kawin tade laaa...ahhahhaha...lagipun, malas nak beri komitmen for now...:D
orenz
February 9, 2005   02:52 PM PST
 
macam2 investment orang buat, beli umah, beli tanah.. Err, beli pc pon ok gak, especially kalau pc tu brand Dell.. menarik tuh..
ateh
February 9, 2005   03:22 PM PST
 
25 mmg quite young bg guys..
tp kalo utk girls dah agak tua dah kot.

:: seb baik aku br nam blas.. hehe
gtb
February 9, 2005   08:43 PM PST
 
25??? tua lagi saya :)
sabar jer la dengan pertanyaan macam tuu.
buat macam saya, masuk telinga kanan-kuar telinga kiri..
nothing wrong to be single and joyful
Op
February 10, 2005   09:08 AM PST
 
untungla sape dapat memiliki harta kau opssss silap.... hati kau hehehe ;)

pemikiran org lama dgn skrg lain.
missy
February 10, 2005   04:17 PM PST
 
amboi...semualaa jejaka bersuara,,,aisey,,,dlm net boleyla ckp kan kan kan...

hemm...nd...good investment...:) peace yaaa
ND
February 11, 2005   01:13 AM PST
 
siot la orenz..hahaha...aku baru je beli pc...nanti la aku beli laptop brand DELL plak..hahah...
riddlerz
February 11, 2005   01:47 PM PST
 
waa..brand dell, popular sekarang ek?
ND
February 11, 2005   02:36 PM PST
 
Memang popular semenjak ade org tu promote gile2 brand tu..hahahhahah
nana
February 11, 2005   02:46 PM PST
 
come on... 25 baru nd... muda banget seeyy...

ko pakai alasan apai.. tak esok lusa, tak lusa minggu depan.. bla.bla..bla...



ND
February 14, 2005   09:27 AM PST
 
yeah..aku tau aku muda lagi...kekekeke..:p

buat apo nak kawin cepat2 kalau ianya membawa keburukan je nanti...lebih baik kawin lambat tetapi membawa kebahagiaan di dunia & akhirat...;)
intan
February 22, 2005   10:24 AM PST
 
perasaan suka jer... tak lebih dari tue.... semua orang rasa perasaan tue sebab dia belum jumpa ngan right person.... kalau dah jumpa ngan jodoh kita, perasaan tue akan bertukar... banyak-banyak la bersabar... kalau orang tanya bila nak kawin, cakap jer, jodoh traffic jam... tue yang tak sampai lagi tue...
ND
February 22, 2005   10:43 AM PST
 
haha..bagus gak tu eh..jodoh traffic jam...hahahah..best best..

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments