Entry: Geram! Sunday, February 06, 2005



Assumption is the mother of all fuckups. I think I did say that on my previous entry. Don't ever assume before you are very sure about what are you gonna assume at.

Semalam, Saturday, aku keje from 8am till 8pm non stop. Tak kuar makan ke ape langsung. Just to finished up menda-menda yg dah lama terbengkalai yg kononnya dikatakan oleh boss yg aku tak buat keje. Memang menyirap gile bila dia cakap camtu walaupun tak direct pada aku, tapi dia cakap kuat-kuat utk perli aku. Dia cakap aku belajar IT tapi org lain yg takde IT lagi tau buat keje dari aku.

Padahal, menda tu tak siap disebabkan pembuat software tu asyik nak tangguh-tangguh. Everyweek dia suruh buat menda yg sama. Kadang-kadang, keje tu bleh dibuat dalam masa seminit, itu pun dia nak suh aku buat sendiri padahal aku ni customer dia. And then si pembuat software ni gitau kat boss aku yg aku tak buat ape yg dia suruh. Aku tak buat keje. Mana tak menyirap.

Lagi satu another customer of ours, nak delay payment. Sebab nak delay payment tu disebabkan kitorang tak bill pada diorang. Boss aku mmg bengang la bila payment asyik delay je. Pastu customer tu ckp diorang suh aku buat tapi aku tak buat. Semua berbalik pada aku. Padahal masa aku nak mintak info about the customer's details, satu hape pun diorang tak kasi. Bukannya satu dua keje. Beribu keje nak kena buat utk diorang tapi taknak bekerjasama. Disebabkan itu, aku key in kan utk diorang beribu-ribu customer...one by one ke dalam microsoft excel. Aku buat tu semua in just a few days. Itu yg boss ckp aku tak buat keje?

Bila diri diorang salah, diorang pandai nak carik alasan lain pastu nak tuduh org lain. Last-last, aku yg kena. Yang boss aku plak gi percaya ckp diorang bulat-bulat without asking me at all. Aku tak kisah kalau dia nak perli or marah based on facts, tapi bila dia assume something that is not true about me, sape tak bengang kan. Kita keje punya teruk, pastu tak dpt kerjasama dari pihak yg tuduh aku memacam tu, aku yg kena bantai, diorang plak dapat nama & pujian...fuck off. Tapi sabar je la. Ape nak buat.

   6 comments

xmen
February 7, 2005   09:06 AM PST
 
Selamat Datang ke alam pekerjaan.. ND buat byk2 bersabar bende camne biasa dalam alam pekerjaan. Masing2 cuba nak selamatkan diri tu yg jadi camtu... Ko kena pandai tackle masalah camne.... Politik dlm pejabat kemana2 pun ade... Banyakkan bersabar dan buktikan yang ko boleh buat sumer tu
risya
February 7, 2005   09:13 AM PST
 
yeah .. welcome to a new world of difference! kalau boleh explain pd bos.. go n nego with him..kalau boleh sabar, sabar.. kalau boleh buat, buat je.. but kalau tak boleh, just let it be .. tak payah nak sakit2 hati coz yg pain nya kita jugak bkn org yg kenakan kita tu! gud luck!
hafizismail
February 7, 2005   10:07 AM PST
 
You deserve better than this. In fact, all of us do. Nobody has the right to tell us what to do, to control our lives and even control our salary. not eve your boss. so, take the plunge man....

love your job but not your company. job satisfaction is more important that desperation. jgn fikir dier boss kita kena ikut cakap dier 24jam. bullshit.

jgn terlalu depend on ur job sbb there's no such thing as a secure job. kalau terasa nak take the plunge, give me a call.
superdiman
February 7, 2005   01:26 PM PST
 
huh, sesungguhnya kat mana2 pun kita bekerja, pasti akan ada puak yg suka dan puak yg tak suka ngan kita. Biasa lah sumer tu asam garam kunyit rempah kehidupan.

Sabor je la ND.. nak wat cemana dah dia bos.. and pada kepala bos dah tertanam falsafah "Boss is always right.."

Nanti ko dah jadi pilot kalo bos ko ni nak naik kapalterbang yang ko bawak, ko suh dia turun balik.. hahaha.. jahatnye aku ngajar ko bukan2...

Sabor je la.. hari ni hari kita, sok lusa mana tau hari kita gak, tulat dan seterusnya pun ntah2 hari kita gak... hukhuk.. sabor je lah ye
ND
February 7, 2005   01:42 PM PST
 
aku tgh sabor ni...tapi aku ni belum confirm lagi..anytime bleh kena buang...pastu boss aku tuduh aku dah 3 bulan keje..tak reti buat keje..mana tahan beb bila dia ckp camtu...dia mana tau sbb dia tak ngadap menda tu...

aku rasa aku nak try gi interview tempat lain gak le..hehe
Polt
February 7, 2005   01:53 PM PST
 
Welcome to the real World! :)

At least, u learn something. Dont do that you ur subordinate once u r a leader. Boss ke. HOD ke. Project Manager ke.

And the other thing is that u will find how certain people is so fluent in taichi-ing skill. Taichi-ing means one's action of putting the blame on other people when he is the one who make mistake. This happens just to save his very ass. This is very annoying to the victim. So, beware!!

Again, welcome to the real World! :)

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments