Entry: Saat Kejatuhan Anda... Thursday, February 03, 2005



Terdengar di stesen radio ERA pagi tadi, pada waktu bilakah saat-saat kejatuhan yang tidak dapat dilupakan di mana ianya membuat anda susah dan jatuh gedebuk dan susah hendak bangkit dari kejatuhan itu? Tidak kiralah sekiranya anda putus cinta ke, kena sound "You're Fired!!!" ke, kena tendang dari universiti ke or anything.

Dan adakah disebabkan saat-saat seperti itu, anda terus berjaya dan menjadi lebih baik daripada dulu, ataupun anda masih termangu-mangu dalam mencari erti kehidupan yg sebenar? Dan bagaimana kehidupan sekarang? Apakah kesan daripadanya?

Macam aku, terdapat banyak peristiwa yg membuatkan aku jatuh gedebuk. Tapi aku segera bangkit. Tapi, ada satu keadaan di mana aku terasa seperti kata pepatah, "sudah jatuh ditimpa tangga". Memang waktu itu aku amat susah hendak bangkit untuk berdiri tegak di bumi yg nyata. Semua masalah besar tiba-tiba datang dalam satu pakej. Kemudian, ada pakej-pakej yg lain datang pula menambahkan keadaan menjadi bertambah buruk.

Walau apapun, aku bersyukur aku berjaya melepasi semua itu. In fact, aku rasa aku dah jadi a lot better then before. I mean, a better person. Walaupun aku tidak mendapat apa yg aku kehendaki, tapi aku akui tidak semua benda yang kita nak tu kita mesti dapat. But, I'm a perfectionist. Aku akan cuba untuk dapatkan apa yg aku hajati. Tidak kiralah jangka masa pendek atau panjang. There's no way I'm gonna quit kecuali sudah terbukti itu adalah suratan takdir Ilahi.

Bagaimana pula dengan anda?

   9 comments

Hafiz
February 3, 2005   09:33 AM PST
 
kalau jatuh gedebuk pasal kerja, maknanya, anda tak bersedia dgn sumber asset selain dr gaji kerja anda. mane ade kerja yg secure? so...built lar portfolio, learn financial literacy, built ur asset.... agar kita ready.

sediakan payung sebelum hujan.
dalela
February 3, 2005   10:21 AM PST
 
emm..memang susah nak bangun semula bila dah terjatuh.aku pun pernah hampir2 jatuh dlu tapi alhamdulillah aku tak kasi kesempatan untuk aku jatuhkan diri aku sendiri sebab sebelum aku jatuh aku mesti dah terasa cam nak jatuh.emmm...paham ke nie?? maksudnya aku ni mudah terasa kalo ada sesuatu yang berlaku dalam diri aku.so,belum sempat aku nak terjatuh aku dah siapkan tongkat awal2.jadi takde harapan la aku nak terjatuh.cuma takat tersungkur tu biasa lar.kita kena kuat kan ati.yang penting kita kena selalu sedarkan diri.caranya??
senang jer, sebelum tido flash back apa yang kita buat ari tu.ha,masa ni baru kita tahu kita kat mana,kan.<>
ayobkelubi
February 3, 2005   10:49 AM PST
 

jatuh bangun dalam kehidupan itu normal.kalau tak takkan wujud term hidup ini ibarat roda bro.

saat kejatuhan aku?.personal lifes-kecewa sbb tak dapat masuk mana2 ipta kat mesia.works?.when ppl accusing me i'm a thief!.DAMN
ND
February 3, 2005   11:03 AM PST
 
Most things come when we least expect it...whether u're ready or not..bertongkat or not...just beware
risya
February 3, 2005   11:25 AM PST
 
me perfectionist too! usaha + doa sampai dapat *gambarimas. but sometimes kena back to suratan Tuhan. only He knows whats best for us!
"and it may be that u dislike a thing that is good for u" (quran 2,-216)
maman
February 3, 2005   11:25 AM PST
 
failing the statics paper for the second time. and realising that if i continue, my cpa wont be higher than 2.5 so. i quit aero eng. and join soft eng.
zuril
February 4, 2005   05:00 AM PST
 
jatuh akibat "ditolak" orang,boleh diterima pakai ke utk entry nih?pernah la rasa sekali saat "terjatuh" tu.."terduduk" terus..payah nak bangun,siap rasa terhina lagik!!...tapi,byk perkara yg dipelajari dr peristiwa tu..harapnya tak jatuh utk kedua kali,atas sbb yg serupa..
ND
February 4, 2005   08:35 AM PST
 
yeah...lets hope perkara2 buruk tak terjadi lagi...
aleeya
February 4, 2005   11:50 AM PST
 
well..
zaman kejatuhan? hmm.. byk nak cerita..
tp now i know, Allah masih sayangkan saya..
glad/bersyukur to have my feet back on the ground ..
thanks to those who have helped me thru the years..
im feelin loved..

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments