Entry: Pakaian Ketat (18SX) Wednesday, January 19, 2005



Tadi dalam conference YM, ada satu perbincangan tentang mengapa perempuan suka berpakaian ketat atau fit. Apai menceritakan, semasa dia di dalam LRT, dia melihat bahawa 85% drpd perempuan yang tidak bertudung memakai pakaian ketat. Itu baru di dalam LRT.

Karip berpendapat perempuan bukan sengaja memakai pakaian ketat. Dia kata ini adalah kerana perempuan itu sudah "membesar" dan pakaian mereka menjadi ketat dan disebabkan itulah pakaian mereka nampak ketat.

Akibat daripada berpakaian ketat, timbul pula salah satu organ yang mmg sudah sedia timbul tapi amat ketara sekali ketimbulannya. Apabila organ itu timbul secara ketat dan padat, secara tidak langsung, ini akan menimbulkan nafsu jantina yang bertentangan dengan perempuan dan juga menimbulkan perasaan untuk meng'usha' apa yang telah ditimbulkan itu.

Kalau organ tersebut sudah timbul secara padat & ketat, kaum perempuan berasa tidak selesa apabila kaum lelaki melihat apa yang ditimbulkan. Ada juga daripada mereka yang marah kpd kaum lelaki yg melihat organ mereka yg tertimbul. Pelik.

Walaupun berpakaian ketat, hanya segelintir sahaja yang terserlah ketimbulannya. This is Malaysia! Gaji kecik, kereta kecik, rumah kecik. Jadi, tak hairanlah jika apa yang ditimbulkan tu kecik juga. Hehe. :p

Bagi aku, buat tak peduli je. Suka hati diorang le. Bukan aku yang dapat dosa. Asalkan diorang baik dgn aku, cukup. Jangan buat  hal dengan aku sudah.

### - Please be open minded. Tiada kaitan dengan orang yang hidup mahupun yang telah mati. Just my thoughts only.

   122 comments

yaabbna
January 19, 2005   11:29 AM PST
 
Aku pun tak faham apsal dorang ni suka sgt pakai ketat2..Kalau potongan badan mcm J-lo,Alezee takpun mcm Jesicca Alba ok juga ni badan dahla kurus kering tapi perasan badan lawa..Tak bebrbaloi dpt dosa dgn tengok badan yg tak lawa...Hehehe..

Aku suka body Aleezee.....La Isla Bonita
imran brutal beb
January 19, 2005   11:31 AM PST
 
aku suka diorang pakai ketat

HAHAHAHHAHAHAH

tapi aku rasa yang paling tak tahan ialah kalau jenis pakai ketat, pastu kegeleberan pun ketara sangat (satu-satunya benda yang tak kecik)


HAHAHAHAHAHHAHA
pak bear
January 19, 2005   11:44 AM PST
 
pada pendapat aku.. bukan hanya satu 'organ' sahaja yang timbul.. bahkan ada 'beberapa' lagi 'organ' yg mmg sedia kala timbul yang menambahkan 'tanggungjawab' orang lelaki untuk melihat dan memantau.. hehehe... ;agi teruk lagi kalau ada satu organ tue yg tak sepatutnya timbull tapi timbuk jugak.. ngehngehngeh... sib baik aku duduk melaka.. kurang sikit dugaan... :D
ND
January 19, 2005   11:48 AM PST
 
hahahah...organ perut berlipat ke...kekekekekeek...
sueN
January 19, 2005   11:53 AM PST
 
"akku tak suke org pakai seksi2 nih.. kalo body tuh lawo, takpe jugak!"

so. make up ur mind. ekceli these ppl SUKE TENGOK wanita2 pakai ketat2 nih, as long as BODY DERANG LAWA.

tak gituh?

certain ppl, yg body tak lawa (including akku) pakai ketat2 nih (akku kadang2 je) not because kitorg perasan body kitorg lawo. its because kitorg tringin nak nampak lawa, nak gak tunjuk a little bit of our flesh, macam org2 yg lawo.. (walopon pade hakikatnye kitorg tak akan jadik cam model2 yg korang gile2kan)

kalo tak suke ape yg anda lihat, jgn la tgk berkali2.

akku bukan nak galakkan org nak pakai ketat2 pasal kengkadang akku pun sakit mate je tengok, especially kalo tak kena pade tempatnye.. tapi tak payah lah GELAKKAN atopon pandang rendah kat mereka yg tidak menepati citerase korang..

kalo nampak due org wanita pakai ketat, sorg body lawo, sorg body tak lawo. kalo anda jenis tak suke, pegi tego KEDUA2nye, not salah sorg je.
Nis
January 19, 2005   11:53 AM PST
 
Dah le pakai ketat2 marah plak org pandang2....sape suh pakai ketat2..........
orenz
January 19, 2005   11:54 AM PST
 
aku yg tak paham ader dua mender laa:

1. kalau pakai ketat, mestila sebab nak show off their asset, pastu bila orang acknowledge yg dia ada asset menarik, dia marah lak.. sepatutnya cool jer laa.. hmm..

2. jenis ikan paus (obese) yg suka gak pakaian ketat sampai memualkan tekak sesiapa yg melihatnya.. bukan aper, kesian kat dorang, instead of menaikkan harga pasaran share diorang, price rupanya turun.. kwang kwang.. nasihat kepada ikan2 paus, pegila gym dulu, fitness first ker, or join leman berjogging ker.. pastu baru ler pakai pakaian ketat..

TQ..
ND
January 19, 2005   11:56 AM PST
 
erkkk suen...relax...ni discussion yg sihat..bukan nak mengutuk..hehe..they all just wondering...tu je...your points are true also...i understand...be open okeh...
yaabbna
January 19, 2005   12:02 PM PST
 
kalau dah tahu body tu tak lawa,buat apa pakai ketat2..lagi la nampak tak lawa..
Mcm matjan ckp...Org lawa yg gedik org dah tak suka lagila org yg kurang lawanya tapi gediknya yg lebih..Mcm mana org tak lari atas esculator...

Islma itu menarik dan cantik..kita ikut jer suruhan tuhan,,jgn nak pandai2 nak ubah dan pinda2..

Kehkehkeh..
Pakai2 ketat2 ni mcm kita tunjukan kemaluan kita dpn org ramai..
Takder kemaluan ke org yg pakai ketat2 ni?

Jagalah kemaluan org yg masih ada lagi kemaluan tu....
apai
January 19, 2005   12:03 PM PST
 
actually aku nak paham jek.. kenapa derang suka pakai ketat... selesa kee pakai ketat ni?? dah lee kain dekat ngan badan.. then org lagik dok perati.. baju okie lee.. seluar jeans tu lee aku tak paham.. kalau aku tak selesa siot jeans ketat ni!! haru betui...
yaabbna
January 19, 2005   12:04 PM PST
 
kalau dah tahu body tu tak lawa,buat apa pakai ketat2..lagi la nampak tak lawa..
Mcm matjan ckp...Org lawa yg gedik org dah tak suka lagila org yg kurang lawanya tapi gediknya yg lebih..Mcm mana org tak lari atas esculator...

Islam itu menarik dan cantik..kita ikut jer suruhan tuhan,,jgn nak pandai2 nak ubah dan pinda2..

Kehkehkeh..
Pakai2 ketat2 ni mcm kita tunjukan kemaluan kita dpn org ramai..
Takder kemaluan ke org yg pakai ketat2 ni?

Jagalah kemaluan org yg masih ada lagi kemaluan tu....
Ap
January 19, 2005   12:05 PM PST
 
ketat ekk.. hermphh.. aku agreed wif some views here.. saying dat, diorang pakai ketat by rite sure nak org tgk diorang kan.. tapi biler dah tgk.. cakap laki tu pervert laa.. well.. wake up dear.. u r the one who attract first.. korang pernah tak usha awek pakai furdah lelamer?? well.. laki maner yang tak suke pompuan pakai ketat.. tapi biar lah bertempat.. tak kan nak gi pasar malam pun nak ketat gak.. be reasonable.. tapi aku suke awek innocently seductive.. grrr...
orenz
January 19, 2005   12:06 PM PST
 
bak kata ND, be open, so aper2 yg aku cakap ni, memang sincere view laa..

tapi tu la, truth hurts.. so gurls type ikan paus, pegi la gym dulu yer, buat cardiovascular exercise.. then, baru la leh join the club..
sueN
January 19, 2005   12:08 PM PST
 
so, frm wat i see, disini kite menyimpulkan bahawe hanye org yg body fit dibenarkan berpakaian ketat tanpa dikutuk, dan digelakkan.

yeh?

well to me, hanye seekor ikan paus je yg tau betape susahnye nak mencarik pakaian yg sesuai dgnnya di kalangan masyarakat ikan bilis.. so, nak taknak, inilah yg kaum ikan paus dapat....
orenz
January 19, 2005   12:13 PM PST
 
well suen..

this is the reality.. most of the people suka mender yg lawa, dan tak suka mender yg memualkan..

kalau kita nak be cool n be accepted.. u have no option ok, u gotta be ikan bilis.. hehe.. otherwise, u r at the losing end..
(applicable untuk orang2 normal laa.. )

pendapat aku tuh debatable jugak, sebab beauty is 2 d eye of the beholder.. tapi so far aku normal laa..
yaabbna
January 19, 2005   12:14 PM PST
 
Sapa ckp yg body menawan dibenarkan pakai ketat2?
Kalau korang tengok cermin dan rasa tubuh anda sebagai bahan pameran dan pertunjukan jalanan,silakan pakai ketat2..
Zaman sekarang ni memang ramai org suka tengok pertunjukan free..

Aku rasala..Kalau mereka yg suka jadi barang pameran ni hanya mereka yg tiada emosi dan perasaan..

Lebih baik pergi hospital,suruh awetkan badan dan letak kat trafik light..jadi patung kat situ..
Ap
January 19, 2005   12:21 PM PST
 
aku rase.. better of.. berpakaian biar berpatutan.. dan berkadaran terus dengan size.. not inversely proportional.. kalau bodyline ngam wif the outfit.. go ahead je lah.. leh gak kitorang share the view..
sueN
January 19, 2005   12:22 PM PST
 
well, watever it is, i dun think being fat is ugly, because fat people also haf feelings and BRAINS. they're not stupid. they know even if they wear large clothes, it makes them look larger and it wouldn't help them to look like NORMAL PEOPLE. we know out there people do not like to watch us. we know people are disgusted whenever they see us..

it's us who decides wat's normal and wat's not. and it's not fair (well, who says life is fair?)

but then again, it's just dat too much discrimination in the society, especially in the fashion industry. i myself susah nak carik lingerie, kalo ader pun, it costs me a bomb.. and at times, it's really EMBARASSING to go and shop around for clothes as everytime i ask for my size, they will say "kami kat mesia takder size cam tuh"

oh, so know i hafta pindah ke overseas lah to get some decent clothes for myself?

oops.. off topic! sowie...

okeh. teruskan perbincangan anda...
takeru kun
January 19, 2005   12:28 PM PST
 
"..and i get, the greatest view from here~" -silverchair
apai
January 19, 2005   12:35 PM PST
 
dengan ini.. saya mendeclarekan.. komen hanya berkisar kat topik.. 'kenapa ompuan suka pakai ketat?' takde kena mengena ngan size badan!! coz the ori issue was.. pakai ketat.. tp bila org tgk marah plak??!! hehe.. aku tau lee ori issue dia apa.. sbb aku yang start dulu!! hehehe.. nak marah?? aku pukoi kang!! muahaha!!
sueN
January 19, 2005   12:55 PM PST
 
haha. mintak maap jugak lah pasal akku terbawak keluar dari topic asal..

siler..siler...
orenz
January 19, 2005   01:27 PM PST
 
hehehe..

jgn ler marah2..

aku cuma merayu kepada sumer supaya.. sama2 aktif bersukan.. hidupkan aktiviti yg sihat.. daripada aktiviti melepak tak tentu pasal, baik aktiviti sports yg boleh kuarkan peluh, dan menyihatkan badan.. bonus dia.. good shape.

err, slightly off topic.. sorry suen, i tak kutuk u pon.. i just cakap jer pandangan org2 disekeliling.. i pon suka "beauty with brain" gak.. yg takde brain tu tak stimulating laa (intelectually).. cepat buhsan..

Selamat Hari Raya Aidil Adha! Take care..
doBot
January 19, 2005   02:05 PM PST
 
Dah la pakai ketat˛...pandang pun marah...apa lagik kalau usik/calit sedikit.
Lagi la marah....eeeeee

Aku rasa, salah satu faktor diorang pakai ketat adalah kerana aliran fesyen sekarang. Cuba lihat negara barat....bukan ketat jek lagik, tapi dah terbelah sana...sehingga nampak lurah.

sueN
January 19, 2005   02:08 PM PST
 
blame the media! =p
ND
January 19, 2005   02:11 PM PST
 
hehee..bukan blame the media...
blame the fashion designers!

tapi ada sesetengah org berpendapat bahawa pakaian ketat ni selesa bagi diorang sbb rasa cam tak pakai baju..rasa ringan je...kan?...

ape kata pakai baju dalam je...kekeke
sueN
January 19, 2005   02:23 PM PST
 
tapi kan, if u notice, most clothes yg diperagekan oleh fashion designers are not worn on the streets. mostly just for catwalks and functions. but then again, i still think the media has got to do wif this, in some way :D
apai
January 19, 2005   03:08 PM PST
 
kalau angin takde.. takkan pokok bergoyang!?? cheeh.. apa kena mengena pun aku tak tau.. saje nak mencelah dengan kehebatan komen dlm blog ND!! yiihaa!!
orenz
January 19, 2005   03:18 PM PST
 
hehehe.. dah ada 27 komen so far.. pokok bergoyang sebab angin tiup.. angin tiup sebab ombak kuat kat tepi laut, ada tsunami.. tsunami jadik sebab ader earthquake kat dasar laut.. earthquake jadi sebab.. tuhan nak mender tu jadik.. so kesimpulannya, pegi ler sembahyang sesaper yg belum solat.. dah lewat nih..
Hafiz
January 19, 2005   03:20 PM PST
 
perbincangan ini takkan wujud jikalau umat islam tuh sendiri tau batas2 aurat.

period.
apai
January 19, 2005   03:41 PM PST
 
tapi camne plak kalau yang pakai ketat2 tu bukan org Islam?? and pemandangan dlm lrt tu amat menyesakkan?? :D (alasan!! alasan!!).. sepohon kayu daunnya rimbun...
Hafiz
January 19, 2005   03:52 PM PST
 
baca balik aku nye comment tul2 :) heheheh kalau yg bukan islam tuh, fikir sendiri...
GbuM
January 19, 2005   03:56 PM PST
 
boobies and butt cheeck are meant to be shown off!!! i just enjoying the moment of seeing it!!! hahahahaha.. thanx to gurls who are willing to show it for free
nesloice
January 19, 2005   04:14 PM PST
 
hebat sungguh respon utk isu baju ketat ni... tapi pendapat aku, pakaian patutnya selesa, mudah nak bergerak, dan sedap mata memandang, mata sendiri dan mata orang..

so kalau pakai ketat2 sampai tak selesa, rasa terkepit jer organ2 yg tak patut dikepit tu, takker menyiksa diri namanya... lagipun kajian perubatan mengatakan, menyekat perjalanan normal darah akan menyebabkan ketidakseimbangan pengaliran hormon, byk penyakit boleh hinggap... tu pasal la kot, la ni kes2 kanser organ2 tu makin bertambah... so pikir2kan, look sexy is nothing compare to feeling good and healthy..
ladydaisy
January 19, 2005   04:18 PM PST
 
huhu..topik panas nie ND..

yaya..aku pun slalu kalo nak gi keje kene pakai stokin ketat.sampai timbul buku lali aku.kalo pakai stokin yg loose londeh la jawabnya...

erkk..stokin kira pakaian jugak kan?kan?kan??masih dlm topik kan?kan?
ND
January 19, 2005   04:19 PM PST
 
eheh..btol ckp nesloice...but ppl will always say..it's FASHION!...

ketat tak ketat sgt la...takpe, diorang pakai ketat, kita yg dpt tgk free...hahhahahah..:p
ND
January 19, 2005   04:23 PM PST
 
cehhh...stokin ko ade menimbulkan menda-menda yg tertimbul tak?..kekekeke...

stokin kan mana nampak...unless ko pakai skirt pendek..:p
ladydaisy
January 19, 2005   04:27 PM PST
 
nampak la....buku lali seksi what!kalo pakai skirt pendek lg teruk..nampak betis..nampak lutut..nampak peha..semua tue timbul per!

toksah gi jauhla..pakai skirt labuh kalo belah kat tepi ker kat blakang pun sama gak..nampak betis..pun leh menarik minat kaum adam..tu pun kalo betis bunting padi la..kalo betis bunting gajah aku taktau la pulak..
banai
January 19, 2005   04:38 PM PST
 
hmmm slps saya pulang dr menaiki lrt.. saya lebih bersemangat nak ke toilet.. hihihihii >:)

sekian
joliekins
January 19, 2005   04:39 PM PST
 
its all about feeling confident and beautiful about yerself and have a certain level of guts in stuffing yerself innit (the clothes) no matter wot yur size is. .. peace out
ND
January 19, 2005   04:43 PM PST
 
true that sis dona...sometimes they want to feel confident..it's good though...but sometimes ppl pk lain..hehe...

that's why we brought up this topic..to really understand about these matters!..hehe
tipah
January 19, 2005   04:52 PM PST
 
aku tak tahan baca komen si banai!! lawak giler!! adehhhhhhh...apa kena naik lrt ngan gi toilet ek!?!? muahahahaha

pasal topik pakaian ketat nih...err..no komen ar! sumer komen aku koang dah komen kat ruangan komen nih!
Superdiman
January 19, 2005   06:41 PM PST
 
Gilos ah buddy.. sampai 40+ komen pasal isu pakaian ketat ko nih.... Aku no komen. Lantak pi aaa nak pakai ketat ke longgar ke tak pakai pape ke. Sumer pilihan memasing. Kalo aku ushar jangan nak salahkan aku plak ngehngehngeh
Name
January 19, 2005   06:45 PM PST
 
Tu la pasal diman...tak penah sampai komen byk nih..hehe..

yeah, biorlah diorang nak pakai ape...aku just bukak topik ni supaya nak tau tindakbalas korang..hehe...

lelaki mana yg tak suka pompuan pakai baju ketat ye tak?..hahaha
apai
January 19, 2005   08:01 PM PST
 
aku tak suka wooi ND!! sbb mengganggu pandangan mata aku.. dan mengurangkan pahala aku!! hehehe... sbb aku tau aku takleh kawal mata aku.. so aku nak ompuan lak kawal cara pakaian.. muahaha!! anyways.. still takde sapa bg respon apa rasanya pakai pakaian ketat2 ni?? nak jadik spiderman kot??
ND
January 19, 2005   09:18 PM PST
 
elelelele...hehe...takpe...aku paham...hehehe :p
Wizurai
January 19, 2005   09:33 PM PST
 
ele... aku yg sedang menuntut ilmu di menara gading ni pun dah muak tengok pungkok amoi˛ kat sini... payah nak elak...
imran masih brutal
January 19, 2005   11:36 PM PST
 
Aku lagi suka kalau ND yg pakai ketat ketat.... SLURP HAHAHAHHAHA
Superdiman
January 20, 2005   12:14 AM PST
 
Hek eleh imran nie nama je brutal tapi ntah pape ntah.
banai
January 20, 2005   03:18 AM PST
 
mungkin baju yg ketat mengurangkan kemasaman yg melanda..
errr.. ntah le.. peace !
Apai
January 20, 2005   07:16 AM PST
 
ND.. dengan ini aku ucapkan syabas atas komen2 yang dilontarkan kat ko nye entry ni!! tahniah!! aku rasa entry ni akan jadik entry of the year kot.. ringkas tapi padat!! hehehe.. seminggu ko tak apdet pun takpe dah aku rasa.. entry ni akan berlarutan sampai pabila larut malam!! tuh pun pakai baju ketat gak!! ha ha!!
BASRI
January 20, 2005   08:44 AM PST
 
selamat hari raya haji, dan hari raya hajah :))

Pergh!!! lebih 50 komen tu.. rekod rekod..
ND
January 20, 2005   11:07 AM PST
 
Thanks guys...huhu..tu la pasal apai..aku terkejut gaks...

basri, nasib baik raya hajah..kalau gajah aku tatau..hehe
yaabbna
January 20, 2005   01:02 PM PST
 
HAhahaa
Gila la komen..Sampai 50 tu..Dengan lafas bismillah saya yg merasmikan komen ni akan menutup komen ni..
Komen telah ditutup..
ND
January 20, 2005   02:00 PM PST
 
ceh...memandai je ko nih yaabbna...tade tade...aku nak komen lagi!..hehehe

semua org bleh komen lagi!..:p
apai
January 20, 2005   05:27 PM PST
 
ntah nuar ni!! aku still tak dpt jawapan dari sebab2 knp ompuan suka berpakaian ketat ni?? aku just nak tau why?? takkan aku nak experiment plak pakai ketat2?? kang ramai plak yang tergoda kang!! heheh
novatech
January 20, 2005   05:37 PM PST
 
hmm betultuh. aku setuju.. itu hak diorang nak pakai ketat2.. kebebasan berpakaian :p hehehe (bagi yg bukan islam aa) tapi yg laki ni jgn la wat cam tak besa lak.. asal nampak benda "timbul" sikit je... stim harhahrhahrha.. =_="
joliekins
January 20, 2005   09:46 PM PST
 
hehe.. entahnya.. nampak ketat je teros stim ka? haiya.. kalu tengok cerita poron lagi la terok kot
serikandiislam
January 21, 2005   11:40 AM PST
 
Assalamualaikum guys,, first of all tumpang lalu eh...kiterr sebenarnyerr lalau jer kt blog nih...tp biler tgk topik ni cm intresting sbb tengok komen mencecah 57...eniway, kiter yg faqir ni nk bg pndgn skit...soalan bpakain ketat ni...bg yg muslim...umu sedia makluk drees code bg ukhtie mahupun akhie..adapun yg tak ikut landasan itu, kiter rasa elok jwb persoalan ni...."seronok bpakaian ketat" ...soaln ptama...dari mana kita datang? kedua kemana kite akan pergi? ketiga knapa kita didtngkn? keempat adakh bpkaian ketata ini slh satu rumus melengkapkn t/jwb sbg muslim? kalau dpt jwb soalan2 ni..insyaAllah kiter harap ader ksedaran.....ok...
isu kdua...cm ner kalau yg bpakaian ketat tu non-muslim....kepada akhie muslim yg berada dlm lrt n dkelilingi oleh wanita yg seksi yg bukan islam...apa lagi maner pergi tanggungjawab anda sbg muslimkan? ialah sbg muslim kiter mesti nk hati kiter bersih n dekat ngan Allah jd utk dptkn hati yg bersih slain baca al-quran..pandgn tu kena jaga...pandgn pertama dmaafkan...pndagan kedua HARAM....kalau ikut bahasa umum, pndgn pertama rezeki, kedua pndgn nafsu dan seterusnya pdgn syaitan laknatullah..........jd clearkn...apa pun sama2 laa kiter mlengkpkn diri kita sbg muslim sjati...insyaAllah...jd musafir yg faqir minta diri sblm tu kalau tersilap bahasa harap diampunkn.Salam 'eidul Adha buat semua... :)
serikandiislam
January 21, 2005   11:40 AM PST
 
Assalamualaikum guys,, first of all tumpang lalu eh...kiterr sebenarnyerr lalau jer kt blog nih...tp biler tgk topik ni cm intresting sbb tengok komen mencecah 57...eniway, kiter yg faqir ni nk bg pndgn skit...soalan bpakain ketat ni...bg yg muslim...umu sedia makluk drees code bg ukhtie mahupun akhie..adapun yg tak ikut landasan itu, kiter rasa elok jwb persoalan ni...."seronok bpakaian ketat" ...soaln ptama...dari mana kita datang? kedua kemana kite akan pergi? ketiga knapa kita didtngkn? keempat adakh bpkaian ketata ini slh satu rumus melengkapkn t/jwb sbg muslim? kalau dpt jwb soalan2 ni..insyaAllah kiter harap ader ksedaran.....ok...
isu kdua...cm ner kalau yg bpakaian ketat tu non-muslim....kepada akhie muslim yg berada dlm lrt n dkelilingi oleh wanita yg seksi yg bukan islam...apa lagi maner pergi tanggungjawab anda sbg muslimkan? ialah sbg muslim kiter mesti nk hati kiter bersih n dekat ngan Allah jd utk dptkn hati yg bersih slain baca al-quran..pandgn tu kena jaga...pandgn pertama dmaafkan...pndagan kedua HARAM....kalau ikut bahasa umum, pndgn pertama rezeki, kedua pndgn nafsu dan seterusnya pdgn syaitan laknatullah..........jd clearkn...apa pun sama2 laa kiter mlengkpkn diri kita sbg muslim sjati...insyaAllah...jd musafir yg faqir minta diri sblm tu kalau tersilap bahasa harap diampunkn.Salam 'eidul Adha buat semua... :)
ND
January 21, 2005   01:05 PM PST
 
Thanks serikandiIslam...a very good comment...nanti dtg lagi eh..;)
Alice
January 22, 2005   12:38 AM PST
 
suka hati mak bapak akuler..aku nak pakai ketat. Pakai ketat memang bezzzt...GILER...dapat glamor sikit...
apai
January 22, 2005   11:35 AM PST
 
psst ND.. mana yang suka pakai ketat tu.. ko ajak gi Mali kee.. gi Niara kee.. kita buat 2nd interview.. nanti kita soh abg leman kasi temuduga terbuka.. hehehe.. amacam??
ND
January 22, 2005   11:57 AM PST
 
wahahahah...worait gak tuh...kasi abg leman lecture skit..hehehe...tapi jgn plak leman pi sauk semua..whahahahaha..terkebil2 lak kita nanti..hihi
yaabbna
January 22, 2005   01:35 PM PST
 
Hahaha..AKu ingat masa aku tutup komen ni dah takder org komen tapi masih ada lagi...

AKu nak komen lagi..
(aku nak komen yg baikla,selama ni pedas jer)

Dorang pakai ketat sebab nak tunjukkan luahan hati dan minda dorang..Malaysia ni kan merdeka,tak boleh dan larang..IslaM Hadhari katakan..

"hehe.. entahnya.. nampak ketat je teros stim ka? haiya.. kalu tengok cerita poron lagi la terok kot" = joliekins..

AKu rasa la kalau tengok porno dorang tak payanh nak bayang dan fikir,kereka boleh terus tengok..
Kalau yg ketat ni,dorang ken bayang,imagine..yg tu buat dorang rasa semacam jer..hehehe

Selamat berpakaian ketat..AKu suak tengok..hehehe
matrioshka
January 23, 2005   02:37 PM PST
 
salam 'alaik
hmm..aku pelik kalo kata pakai ketat sebab nak tunjuk apa yang ada...ye ke niat depa macam tu...tatau la,..sampai skang tak paham...pasal apa, takkan la depa tak rasa malu nak pakai pakaian yang menonjolkan apa yang tertonjol??ke depa pakai pasai tu memang baju ikot trend ke atau depa rasa lawa ngan pakai baju tersebut tapi tak perasan yang menampakkan apa yang tak sepatotnya???hishhh...aku nak pakai pakaian yang ikot body sikit kat umah pon aku malu takkan la depa tadak rasa malu kot???nak pakai t-shirt kuaq umah pon aku dah segan skang ni, takkan la depa tak rasa apa apa??entahla, mungkin bukan sebab depa nak tunjuk kot, tatau la, tak paham, nanti aku tanya kawan aku yg pakai ketat2 ni
Dvyina
January 24, 2005   02:33 PM PST
 
Ni cuma opinion awin je ek..

Tau tak zaman sekarang ni banyak lelaki yang prejudis kat pompuan? Nak tau kenapa ramai pompuan suka pakai ketat-ketat? Sebabnyer.., lelaki suka prejudis kan pompuan. Kenapa pompuan yang cantik je, teros kowang label bimbo? kalau tak cantek, kowang ckp pompuan tu ikan paus?

Pakai ketat-ketat ni, some sort of a body language kot.. nak bgtau kat org lelaki, yg beauty and sexy is not all that they can offer to u guys.

Jangan marah ek kalau awin cakap, most of the guys hipokrit la. Bila time suka-suka, cari pompuan yg pakai ketat-ketat. Time nak kawen sok, pandai pulak nak cari pompuan yg pakai tudung, cukup amal ibadat bagai? Apa kata kowang sebagai lelaki ni, jadik pembimbing utk kaum pompuan, bukan memprejudiskan lagi diowang? *wink*

AGAIN, this is only my opinion.. chow
ladydaisy
January 24, 2005   03:22 PM PST
 
benda nie ikut individu la.kalo yg mmg tdidik x pakai ketat2 nie of kos diaorg rasa malu nak pakai ketat2.kalo yg rasa benda nie besa jek..so diaorg pakai pun rasa biasa jek x pape.

tah ek.perasaan nie abstrak ssh nak describe.x tau nak ckp camner. bagi diri aku sendiri pakai baju ketat skadar fesyen. bkn pakai baju ketat semata2 maksud aku.. kengkadang pakai jaket jeans or cardigan..takkan nak pakai baju t-shirt gedoboh kot kat dlm.that's y pakai baju fit sket la.slesa la..takde la rasa tebal smacam.kira ok la kan.wlpn ketat didalam at least kat luar ada baju cover.

ikut memasing la.kalo org tue pk dosa pahala byk benda dia takkan buat.bkn stakat baju ketat jek.suar jeans pun dia tak pakai.tpulang pd individu sendiri.

tah..aku rasa camtue.taktau la org len kata camner...

orenz
January 24, 2005   07:34 PM PST
 
aku nak sambung lagi..

dvyina: lelaki bukan hipokrit, cuma when it comes to long term plan (=kahwin, forever thing), lelaki kena pikir betul2.. sebab tuhan dah kasik guideline kena pilih yg betul2, maka sebab tu lah lelaki agak memilih when it comes to marriage.. kalau awek saje2, itu nama pon sajer2, sebab tu la diorang tak kisah sangat... i think that's so straight forward.. it has nothing to do with hipokrit ker tak..

err, korang dah kuar topic nih.. aku pon heran pesal suka pakai ketat pompuan nih.. kalau lelaki, bila slim jer dorang pakai fit, sebab body lawa, baru ler cool sket.. so pompuan kalau body cantik, aku paham ler sebab per pakai ketat, nak show off lerr.. tapi kalau cam ikan paus.... i rest my case, still mencari jawapan..
matrioshka
January 24, 2005   09:42 PM PST
 
tu la orenz..aku pon eran pesal pakai ketat ketat...show off ke??ishh dak kot...trend je kot (usulzon)
orenz
January 24, 2005   11:30 PM PST
 
i rest my case.. dorang ader reason diorang tersendiri.. cuma diorang tak tau betul ker tak reason diorang tuh.. aku dgn ini menyokong yaabbna utk menutup topic ini buat sementara waktu.. hehe..
apai
January 25, 2005   08:29 AM PST
 
okie lee.. tutup lee topik ni.. bley tutup ke ni?? aku taip ni kira tutup lee ek? apa kata kita tutup lee topik ni ek? err.. ND.. apa kata ko compilekan komen2 ni sume ek? buat buku.. hehehe.. IDUP ND!!

oh yeah konklusi dia.. pakai lee ketat semau2 nyee.. selagi badan rasa nak pakai ketat2.. pakai lee.. jgn takut dan malu!! sekian... wassalam!!
ND
January 25, 2005   09:56 AM PST
 
errr...mana main tutup2 plak topik nih...entry ni sentiasa dibuka...tade tutup2..hehe...nanti aku akan letakkan link utk entry ni kat sebelah nih...kasi lagi hangat!..hhahaa
insan
January 25, 2005   08:14 PM PST
 
bg yg muslim tp pakai ketat tu dia xtau hukum la tu, senang je...skrg ni org bg alasan jahil dh x blh diterima pakai sbb byk org dh bgtau,cuma diri sendiri yg xnk dgr,ikutla,klau nk masuk syurga,ikut suruhan Allah tutup aurat betul2, kalau xnk syurga tu,sendiri mau ingatler,kita mati xtau bile,ntah2 esok atau kejap lg,sempat ke taubat?
neen
January 26, 2005   01:04 AM PST
 
hehehe. wah2. panjang gile komen. aku suke komen suen. since sume org asik nk sembunyi blakang kami kalo men paintball. tak gitu suen. heheks. anyway, aku pun tatau nape pompuan suke pakai ketat (termasuk aku kadang2) dah jual. beli je la kot. hoho. tapi since aku dh jadi ikan paus ni. tidak lagi ikan bilis. byk tshirt je la. aku pun pelik nih nape ek. terpengaruh ngan omputeh agaknye. tapikan org dulu2. takde pengaruh omputeh pun. berkemban jugak jemur2 baju kat luar umah. berkebaya jarang gile pakai tube(korset kot), pastu masuk zaman moden sikit. setat pakai short skirt (zaman makbapak kite) aku pun tataula. mari kite pk ramai2. jgnle asik nk menunding jari. *geleng2 pale*
orenz
January 26, 2005   01:55 AM PST
 
aku nak wat assignment, tapi malas nak buat.. ni kira lari topik ker tak? fikiranku sungguh ketat.. err.. belum lari topik kan??

aku memperketatkan perasaanku untuk terus tidak tido dan terus membuat assignment..
lemanpattaya
January 26, 2005   06:44 AM PST
 
aku punyer komen simple jer kot.. diorg tu semua keliru.. tak paham hukum alam..
lemanpattaya
January 26, 2005   06:45 AM PST
 
dan tak paham hukum Allah..
amyz~
January 26, 2005   11:35 AM PST
 
wah.. hangat sungguh topik ini. :-D ehehe.

terpulang pada niat individu-
tapi kalau muslimah tu faham hukum Islam, diorang akan cuba untuk melindungi tubuh mereka dari pandangan bukan muhrim.

tapi fitrah Allah, wanita ini sangat suka kepada kecantikan. niat mereka tidak ada lain, selain berpakaian sedemikian utk membuatkan mereka rasa cantik. subhanallah. saya sendiri pun terpegun tengok wanita yang cantik ni..

jadi tugas kaum ADAM ni, sebagai pemimpin ini menasihati, memimpin wanita-wanita ini agar melindungi diri mereka dari pandangan bukan muhrim. jadi, kalau ada adik/kakak/kawan perempuan yang pakai ketat2 tu, cuba nasihat2 sket. insya Allah, wanita ini akan mudah mendengar nasihat dari orang yang dikenali daripada orang yang tegur diorang kat tepi jalan.

sebenarnya, kaum adam ini juga sangat suka pada wanita yang berpakaian ketat. kan? kan? kan?

just my 2 cent~ ;-)
ND
January 26, 2005   01:01 PM PST
 
amyz...tima kasih atas pandangan anda...dah jadi lumrah, lelaki suka tgk body figure wanita...hehe..tu mmg tak dpt dinafikan lagi...tapi perempuan seharusnya melindungi aurat mereka...

tapi bagi saya, semua ni terpulang kpd individu memasing...saya tiada kuasa utk menghalang...saya berkawan dgn semua...ketat ke..padat ke..longgar ke..ape ke...berkawan biar ikhlas...jgn disebabkan dia pakai ketat..tanak kawan dah..eheh..

ramai gak kengkawan saya yg ketat dan juga padat...tiap2 hari saya tgk!...tapi cam tade pape pun...tade nafsu kuar..:D
apai
January 26, 2005   02:41 PM PST
 
ND.. takde nafsu keluar?? err.. aa.. kalau aku soh NA pakai ketat.. ko rasa ada nafsu tak?? kalau ada.. err.. aaa.. ALERT!! ALERT!! CDO!! ALERT!! hehe
zurie
January 26, 2005   02:46 PM PST
 
hahahah hangat di pasaran....hangat seh topil ini..
tapi sayang..gua selalu ketinggalan..auwssshhhh
ND
January 26, 2005   03:39 PM PST
 
ko jgn apai...hahhah...kesian nuar tu...dia tgh sakit tu...huhu
lemanpattaya
January 26, 2005   07:01 PM PST
 
nuar dah mcm ayam berak kapur siut.. sian ler dia.. buat seketika.. tp bila dia dah sihat esok.. kita hantam balik!! hahaha.. Hidup Anuar ZaiNA!!! kek kek kek!!!
yaabbna
January 27, 2005   10:02 AM PST
 
Mentangla aku takda kuasa nak ckp,korang kutuk aku sakan yer..

Ada org ckp lately aku senyap..senyap bukan kena bahan tapi senyap kerana aku takder tenaga nak ckp..

Kalau aku pakai ketat,comfirm ramai awek2 yg tergilakan aku..
yaabbna
January 27, 2005   10:02 AM PST
 
Mentangla aku takda kuasa nak ckp,korang kutuk aku sakan yer..

Ada org ckp lately aku senyap..senyap bukan kena bahan tapi senyap kerana aku takder tenaga nak ckp..

Kalau aku pakai ketat,comfirm ramai awek2 yg tergilakan aku..
lemanpattaya
January 27, 2005   03:10 PM PST
 
yabbna.. awek ke.. ehem2 yg syok kat ko nanti!
lemanpattaya
January 27, 2005   03:12 PM PST
 
amyz.. aku rasa mcm aku kenai jer ko ni.. hmm..
orenz
January 28, 2005   10:43 AM PST
 
hahaha kalau zaiNA pakai ketat akan bikin orang lelaki yg atas pagar resah gelisah..

ND.. bawak ler kitorang jumpa kengkawan ko yg ketat2 tuh.. Aku nak test samada aku normal ker tak..
orenz
January 28, 2005   10:43 AM PST
 
hahaha kalau zaiNA pakai ketat akan bikin orang lelaki yg atas pagar resah gelisah..

ND.. bawak ler kitorang jumpa kengkawan ko yg ketat2 tuh.. Aku nak test samada aku normal ker tak..
ND
January 28, 2005   11:38 AM PST
 
orenz...ala...ko kan dah ramai kawan ketat2...kekeek...nak tambah koleksi lagi eh?..nanti la aku bawak kalau ade...hihi
yaabbna
January 28, 2005   05:10 PM PST
 
Betul tu Nd..Bawakan kawan2 ko yg ketat tu kat aku..Aku nak ajar dia dia berpakaian..

1.Mula2 kita ukur dulu tubuh dia.
2.Kita bukak dulu pakaian dia.
3.Kita cari pakaian yg sesuai.
4.Kita pakaikan dia dgn pakaian yg sesuai.

#Sesuai dilakukan di rumah..di tempat awam tidak digalakn..
neen
January 28, 2005   11:20 PM PST
 
kat tempat awam lebih selamat. hehehehe. mane suen ni. aku nk bace komentar2 bertenaga ikan paus nih.
ND
January 28, 2005   11:59 PM PST
 
nuar...nak buat camtu..ajak aku ye..hahahahh
orenz
January 29, 2005   02:57 AM PST
 
hmm...

on the second thot, kau ade rkawan longgar tak? yg cool dan menawan kalbu laaa.. hehhe.. itu aku tak banyak lagi...
yaabbna
January 29, 2005   07:31 PM PST
 
kawan ketat vs kawan longgar..
hahaha..
lemanpattaya
January 29, 2005   09:22 PM PST
 
dude.. aku ada ni.. ko nak? open table kat Mali pun dah kira ok..
yaabbna
January 29, 2005   09:28 PM PST
 
Aku lebih suka tengok orang yg berpakaian sederhana..Tak ketat dan jugat ak longgar..
Bagi aku seksi dan teransang bukan kerana baju tapi kerana perlakuan..

Perlakuan tu bukan yg mengada-ngada..perlakuan yg membuatkan aku tersenyum..hehe

Kalau mengada-ngada akan keluar pepatah baru..Bagaikan berlari atas esculator...
ND
January 30, 2005   01:01 AM PST
 
kawan longgar mmg ramai...haha...bukan baju je longgar...byk menda lain yg longgar gak..wahhaahha
yaabbna
January 30, 2005   08:22 PM PST
 
apa yg longgar?
yaabbna
January 30, 2005   08:27 PM PST
 
saja nak cukupkan seratus..

ketat dan longgr hanya pada tubuh,hanya pada pakaian..

ada apa dgn ketat dan longgar..
apai
January 31, 2005   01:14 PM PST
 
YAHOO!! aku first entry lepas 100!! takde mende nak ckp sebenonyee.. cuma saje nak memenuhkan komen ko.. hehe.. YAHOOO!!! sesungguhnya awek ketat yang pakai kebaya lagi seksi!! :P~
ND
January 31, 2005   07:43 PM PST
 
ceh...hampeh je..hahaha
basri
February 1, 2005   11:51 AM PST
 
perghh.. dasat2 100 lebih tu komen.
ND
February 2, 2005   11:24 AM PST
 
tu la pasal...nak tambah lagi laa...hahaha
apai
February 3, 2005   09:23 AM PST
 
tapi kan.. kekadang tu.. ketat tu amat dicari2.. dan diperlukan.. kalau longgar kang.. err.. mendatang masalah plak kang... heheh... apakah itu?? :P
ND
February 4, 2005   03:15 PM PST
 
hahahah..aku tau ape tu....ooo..time tu je nak ketat..hahaha
FaiSaL
March 21, 2005   08:24 AM PST
 
aku kalo tgk gurl pakai ketat2, aku rase mcm nak gigit2 jek tut2 tuh...hahah
ND
May 19, 2005   02:32 PM PDT
 
gigit je..hahahahah
fais
May 29, 2005   03:25 AM PDT
 
hish.. menda cmnie ramai tol minat nk komen.. spi aku pon trpengaruh skali hehe..
ND
May 30, 2005   10:03 PM PDT
 
fais..hahaha..wahh..dah 110 komen..semua org suka ye..hahaha
mak dyvina
August 10, 2005   03:10 PM PDT
 
bimbing perempuan seksi utk pakai elok2..heheehehehehehe banyak le cengkadak kau betina...ingat semua perempuan spesis tu boleh dibimbing? silap2 depan lelaki pakai sopan, belakang lelaki pakai g-string je. Butoh lu le dyvina!
zikir
September 12, 2005   04:13 PM PDT
 
aku xksah kalau dieorg pakai ketat n seksi,,tapi kalau dah terrrkene nagn mamat yang xkuat agama..jgn nangis ar kalau perut dah memboyot 32inci kedepan....
pantat
September 21, 2005   12:23 PM PDT
 
jgn pakai ketat2 telanjang terus le baru best
azizi
October 19, 2005   03:23 PM PDT
 
Eh mana boleh dedah-dedah aurat!!
ingatlah sabda rasulullah... seorang lelaki atau perempuan yang suka dedah aurat. NERAKA jawapannya..... ingatlah satu hari diakhirat bersamaan 1000 tahun di dunia.....
Dunia ini sekejap je....Disana maha KEKAL.... kalo kita mati kita akan gie kat mana??? kita tak kan bawak ape2... duit, harta dan binii atau pepe x de guna... kita kan duduk dalam tanah yang sempit je sesorang.. orang semua akan balik rumah... BERTAUBATlah kamu semua... ALLAH itu maha penerima taubat... Walaupun hamba dia buat banyak kesalahan tapi DIA still akan maafkan hambaNYA yang mintak maap.... Bumi ini dah nak hancur... dah nak kiamat.. tanda kiamat kecil semua dan ada.... tunggu matahari keluar daripada barat jee.... aku bagi tau sebab aku sayangkan semua umat manusia especially umat ISLAM... aku nak kita semua berjaya kat dunia dan akhirat.. kalo buleh tak nak ada seorang pun yang masuk neraka.....AZABNYA sangat PEEEEEEEDIIIHHHHHHHH...
Ziddha
March 2, 2006   10:36 AM PST
 
Ha ha .. ada-ada aja ni si abang satu ini. Pakaian ketat bukan karena "membesar" tapi karena pakaian mereka masih dijemur. So, yang ada punya adiknya jadi terpaksalah dipakai.
ien
October 16, 2006   12:15 PM PDT
 
pakai ketat2 wat per,,,klu benda tu besar 2 masyuk la ckit nie kerempeng nak pakai yang fit xbest lar,,,pada yg bbdn besar tu plak,,nak pakai ketat pon biarla longgar ckit perut belapik xsegan ke ngan org yg pandang kat kite,,,balak sendiri pandang pun antara nak ngan xnk jer,,,,,laki ni geram jer mandang benda 2 sumer,,,,tambah2 klu dapat yg paduk(padat n besar)
Fireball
October 16, 2006   05:08 PM PDT
 
aku mmg sokong kalau pompuan baju ketat ni..tergoda abiss..
FireWOOD pulak..
January 19, 2007   10:25 AM PST
 
Kalau ikut "duniawi" mmg la aku suka yg teramat sangat bila pompuan pakai ketat˛ ni, tp sebagai org Islam .. telah di amanahkan kepada kita supaya menjaga aurat. Setiap perintah ALLAH tu ada sebab musababnya ... maka jangan la kita nk tanya apsal x boleh.
Bagi kaum Adam, nk usha tu, pandai2 lah yer.. jgn sampai buat benda yg di larang tu udah la... sendiri tanggung ... (nasihat utk aku jugak..)
Bagi kaum Hawa, bila dah pakai ketat, org laki usha tajam... jgn nk membising pulak.. sendiri mau ingat la..

Yang baik tu datang dari Allah SWT, yg buruk tu dari aku sendiri...
qemmal
June 19, 2007   03:31 PM PDT
 
pakai je nk pakai ape pun.haha.asal ati gumbira.pedulik kan mereka.
desa
December 6, 2007   04:18 PM PST
 
btul tu,, sbb hari hujan jemuran x kringg... pakai 'adik punya'. yeah
pakaian ketat utk menunjuk ketet.
:-"
soulfly
January 7, 2009   07:05 PM PST
 
Yang aku sangat-sangat tak faham, kenapa bertudung tapi baju ketat?
janz
May 3, 2009   09:58 PM PDT
 
dunia akhir zaman

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments