Entry: GANGSTER Monday, January 17, 2005



Hari Jumaat lepas aku gi tgk filem GANGSTER. Nama je pun dah cam nak tunjuk ke'gangster'an cerita tu. Aku pun fikir, why not. Tengok je la. Lagipun member aku dah siap belikan tiket. Bila dah tengok, haaa...ni la aku nak cerita.

Aku tak paham whyyy..whyyy...kenapa hampir semua filem melayu mesti nak tunjuk kat ade bapok la..maknyah la...lelaki lembut laaa...Memang tak dinafikan dalam dunia perfileman, teater & tarian...ramai sgt lelaki lembut. Asyik nak highlight je menda-menda nih buat hape...aku rasa meluat pun ade...

Aku sebenarnya malas nak kutuk filem Melayu. Tapi memang perlu dikutuk. Memang harus dikritik. Kalau korang nak tengok kereta mitsubishi evo & subaru impreza keluarkan bunyik cam kete F1...this is the movie you should watch! A 280bhp - 300bhp car sounds like a 800bhp F1 car! Agak-agak la kan. Nampak sangat diorang ni tak buat research sebelum nak hasilkan filem camni. For those yang taktau about cars and naive about cars, boleh la tengok cerita nih.

Then, diorang nak highlight 3 kehidupan wargakota yang berbeza di mana ketiga-tiga kehidupan ni Rosyam Nor terlibat. Memang tak dinafikan Rosyam Nor pelakon yang hebat. Tapi ntah la. Something wrong with this movie. Pastu ending pun cam sial. Promosi je gempak. Cerita tak segempak promosi. Sesapa yang nak tengok tu, takyah le tengok. Kalau korang nak tgk sebab Rosyam Nor, tu takpe. Kalau nak tgk sebab jalan cerita tu & effect-effect dalam cerita tu...takyah le. Most of the effects tak sesuai langsung.

Kesimpulannya, filem Gangster ni macam takde moral of the story. Mungkin moral of the story, ermm..ntah..tade kot! Ianya merupakan satu lagi filem Melayu yang diperbesar-besarkan tapi dari segi kualiti, takde langsung! Cam hampeh ade la..hehe

Rating : 2/5

P/S : Just my thoughts...

   9 comments

aleeya
January 18, 2005   08:50 AM PST
 
hehe.. typical malay films la nd..

*hey how r feeling? any better?
tatasumitra
January 19, 2005   08:58 AM PST
 
la ye ke...?
cancel ler nak tgk
ND
January 19, 2005   09:31 AM PST
 
ishk...kalau nak tgk...tgk je..tapi tak jamin la eh..hehehe...
nana
January 19, 2005   11:44 AM PST
 
moral of the story??

jangan tengok filem melayu lagik!!! :D
not a jap fanboy
January 23, 2005   10:50 PM PST
 
hi
all i can say is the cars featured are lousy, typical riced up japanese domestics, cheaply done, low in quality, imitation of 2F2F but the stunts are not pulled off correctly and last but not least crappy story line. not to insult our local movie but seriously we need to do better than that. cheers!
jambol
January 26, 2005   05:01 PM PST
 
hey better.. ko swoh je la kepala mak ko..n kepala bapak ko...bergabung... mcm dlm citer gaban...
pastu ko swoh la kepala mak ko n bapak ko...bwat satu filem.. yang segempak gempaknye...swoh depa bwat research sedetailnye...
ang nie byk bunyi .... komen ajer..
ilex la..tiket baru bape hinggit..
kecoh...
baguskan kalo ada citer mcm gangster kat msia..
mksd aku lagi bervariasi ....
think la..ssghnya mmg industri filem kat msia nie x sgrand likes ENGLISH.
tu pasai aku nasihat ang n pala org tua ang bergabung mcm citer gaban..p bwat pilem..
open ek....jgn emoČ tau manje..
ND
January 27, 2005   09:29 AM PST
 
apsal main bapak2 nih...apsal kurang ajar sgt?...aku gabung kepala mak bapak ko buat satu filem blue..puas hati?...

aku rasa mak bapak ko mmg bodoh nak mampos tak reti nak ajar anak camne nak baca perkataan "JUST MY THOUGHTS"...

Nak kasi pendapat, kasi je la..tak payah nak masukkan mak bapak sekali...kurang ajar btol...ini dah lebih...sape yg kecoh skang?...ko la yg kecoh...kecik2 taknak mati, bila besar nak menyusahkan org...

kalau ko takleh nak dikritik, baik ko mati je la...ok?...Apsal ko emo sgt?...Ko ni pengarah filem tu ke?...Kalau ye, bagus la...bleh aku kritik...baru bleh membina filem malaysia nih...selagi tak kritik, selagi tu asyik kat taraf tu je...

Aku tak kisah pasal harga tiket pun...aku tak ckp pun...mmg sah la mak bapak ko tak reti nak ajar ko membaca...

Lain kali jgn nak main mak bapak eh...kan dah kena...
adeq
July 3, 2006   02:52 AM PDT
 
ermmm,ni aper citer ni.wat drama ker?budi bahasa kan budaya kiter.kecoh arr main mak bapak ni ....aper perasaan korang biler ader org mainkan mak bapak korang ...lek arr beb..
kurki
February 3, 2007   02:51 PM PST
 
sukung nana

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments