Entry: I was Hospitalised... Friday, January 14, 2005



Thursday, 13th January 2005...Sports Injury Clinic, Gleneagles Intan Medical Centre...11am...

"Your knee injury looks like serious. But I cannot confirm it right now. The only way to confirm it is by Magnetic Resonance Imaging (MRI) scanning." said the Orthopaedic & Sports Injury Surgeon, Dr. Tay.

"Not only that, we have to do some x-rays and some physiotherapy. So, on my recommendation, you kena tahan masuk wad. If your knee injured badly, I'd suggest for an operation." said the doctor again.

I was like...erkkk...ape kena lak nih. Lutut aku just sakit masa nak lipat kaki or masa nak duduk di antara dua sujud bila nak Solat. Macam ada ligamen nak putus sakitnya. Ni semua pasal main futsal last 2 weeks. Aku jatuh melutut. Memula tak sakit, pastu lelama sakit plak. Ishk...takkan kena tahan masuk wad kot. Hmmm...so aku ikut je la cakap doktor. Mintak-mintak la jangan kena operate. Mau sebulan aku dok rumah tak buat pape. Ishkkk...

So, aku pun masuk la wad. Bilik 704-1, Tingkat 7, Gleneagles Intan Medical Centre. Baru dok sejam dah busan gile. Pastu nurse ni datang bawak aku gi x-ray kat bawah. Dua kali x-ray, satu x-ray berdiri, satu lagi x-ray baring. Dah habis x-ray, aku naik bilik aku balik. Dah la takde TV. Bosan! Bilik tu share dgn 3 org lagi. Lagi la bosan. Aku dah request for single bedroom. Tapi semua full. Ramai jugak orang yg sakit ye.

Ditemankan mp3 player, digicam & handphone aku, aku buat la pape yg patut. Sambil dgr lagu, sambil amik gambar dan sambil sms kengkawan. Pastu terlelap lak. Kul 8pm, Jonee & tunangnya, Irina datang melawat aku dan bawak Bigmac utk aku. Thanks Jonee!. Aku maleh nak gitau semua org aku masuk hospital. Bukannya teruk pun. Aku sendiri pun malas nak masuk wad. Aku rasa cam orang yg tak sakit tapi masuk hospital!...hahahaha...

At 9pm, nurse tu panggil lagi untuk gi buat MRI. X-ray utk scan tulang. MRI ni untuk scan organ-organ dalam badan. Actually, meniskus kat lutut kiri aku nih, doktor suspect koyak. Kalau koyak, mmg kena operate sebab kemungkinan besar ligamen pun dah koyak sekali. Tu yang nak tgk dgn guna MRI scanning nih. So, aku baring kat machine MRI tuh. Pastu dia masukkan lutut aku kat menda bulat tu. Aku baring for 45 minutes! Lama gile. Sampai aku tertido...Dah abis tu, aku balik bilik and terus tido!

Keesokan paginya, Jumaat, 14 Januari 2005...kul 10am, aku dibawa gi Physiotherapy centre. Ada sorang physiotherapist nih terang kat aku tentang cara-cara nak kuatkan kaki semua. Pastu dia sapu gel kat lutut aku and ade pakai ultrasound punya device nak kuatkan tisu-tisu kat lutut aku tuh. Then, dia amik plak menatang lagi satu untuk membuatkan lutut aku berdenyut. Best gak. Macam urut plak.

Then, aku balik bilik. Mandi. Kul 1pm dapat lunch. Kul 1.45pm baru doktor datang jumpa aku kasitau result. Dia kata lutut aku tak serious. So, aku bleh discharge aka bleh kuar dr hospital! Yeayyy!...Alhamdulillah. Aku takyah kena operate. Tapi aku kena buat some therapy twice a week depends on my condition. Maknanya aku kena dtg hospital twice a week. Maleh btol!

At 4pm, aku pun kuar dari hospital. Just because of meniskus knee injury, kena tahan kat wad! Tah pape tah. Aku dah agak takde pape. Tapi still sakit! Pelik!

Thanks to sesapa yg rajin call & sms time aku kat hospital. Thanks to OP. Thanks to Jonee yang melawat aku dgn tunangnya. The only visitor yg melawat. Hehe...Thanks! Skang ni lutut aku dah ok skit. Bleh la main futsal balik!

Gambar-gambar di hospital, click HERE!

   9 comments

linda
January 15, 2005   04:07 PM PST
 
hai..ND..moga cepat sembuh yea.. =)
wanda
January 15, 2005   05:12 PM PST
 
ya get well soon..ehem2..dah alang duk kena physio heh jeling2 ah nurse2 yg ciut miut..comei2 nurse skang nih hehe
puchong
January 15, 2005   06:11 PM PST
 
pas ni kalo nak main futsal lagi,susah ler aku nak tackle2 ngan kau
ekekeeke
Ahmad Ijaz
January 15, 2005   07:45 PM PST
 
Ehh..tunggu sembuh dulu sepenuhnya. Ingat dia Ryan Giggs...boleh main walaupun injured. Anyway, Get well soon..tak leh tunggu main balik futsal nih.
mun
January 15, 2005   11:04 PM PST
 
i heard that u were hospitalized...so..how r u doin now...
eh..u went to the movies rite??..dh baik ke...nways..get well sooon..
Superdiman
January 15, 2005   11:18 PM PST
 
Pasni ko boleh la melantit cam slalu.
lin
January 16, 2005   12:55 AM PST
 
lutut pun.. part from body gak nd.. nak pakai lama...
aleeya
January 16, 2005   04:13 PM PST
 
sib baik tak kene operate..
u take care..
eisya
January 16, 2005   04:58 PM PST
 
rasanya dah ckp apa yg patutnya di cakap mlm tu...

anyway... Semoga cepat sembuh!

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments