Entry: For The Love or Money Wednesday, December 08, 2004



Di suatu petang yang membosankan...di dalam conference YM..

me : Aku nak kawin lagi 6 tahun la...
laydaisy : uishh..umur 30 baru nak kawin?...
me : errr...tu paling lambat la..kalau bleh, skang gak nak kawin..hahahah
ladydaisy : ohhh...
me : Takpe...kalau ko nak kawin dgn aku, tunggu lagi 2 tahun eh?..pastu kita kawin..wahhahahahahahahaah...
ladydaisy : okehhh..no hal!..hahaha

Seketika kemudian...

ladydaisy : ND...aku nak 3 dulang je utk hantaran...
me : wowww...apa yg ko nak utk 3 dulang tu?...
ladydaisy : 1st...kunci BMW
ladydaisy : 2nd...kunci rumah banglo...
ladydaisy : 3rd...satu akaun bank dan masukkan RM1,000,000.00

me : wowww...bolehhhhh..bisa diatur...ko nak kunci BMW dgn kunci banglo je kan? Pakcik aku pun ade...aku bleh amik je kunci tu..hahahahh...
ladydaisy : weii..semua tu aku nak atas nama aku...nanti senang...
me : ko nihhh..demanding sgt...anak raja je la bleh kawin dgn ko...
ladydaisy : hehehe...:p

me : Aku nak kawin bukan sebab aku boleh beli bakal isteri aku...
me : Aku nak kawin sebab aku sayangkan bakal isteri aku...

ladydaisy : erkkk..terharunye aku...insaf terus aku...


Kadang-kadang aku terfikir, mengapa selalunya keluarga pihak perempuan akan demand yang tinggi-tinggi untuk anak diorang? Diorang nak jual anak ke? Adakah anak diorang boleh dibeli dgn nilai wang ringgit? Macam aku ckp, kalau aku nak kawin bukan sbb aku boleh beli bakal isteri aku...aku nak kawin sbb aku sayangkan bakal isteri aku...it's that simple...;)


*P/S : Semua tu gurauan je antara aku dengan ladydaisy...tgh busan tade keje...

   21 comments

Henrik Larsson
December 8, 2004   10:41 PM PST
 
Oklar..ND..dats a nice story. But now i'm out for the season. Sambunglar kisah sensasi mencari sinar. Kita kat sini dahagakan "action"..
ND
December 8, 2004   10:43 PM PST
 
sabar...im busy right now...nak buat mencari sinar tu kena tulis dlm keadaan yg tenang...now kelam kabut...i'll try ok
mar
December 9, 2004   02:09 AM PST
 
wang boleh membeli segalanya tapi kasih sayang bolehkah dibeli dengan wang?

hanya kasih sayang yang dapat memberi kebahagiaan yang hakiki.wang sekadar alat untuk survive atas muka bumi ni.kalau silap langkah wang juga boleh memusnahkan manusia.pernah dengar tak...wang adalah punca segala kejahatan
maman
December 9, 2004   08:11 AM PST
 
as for putting the price for the hantarans.... i've wondered about it as well. its like. " yeah, ur cute and sweet and loving and i know u would take care of my daughter, but u still have to buy her."

as the years goes by... the hantarans are getting more gila. dulu, maybe its just perfume ke, some jewelery and simple stuff like that, but now..... more than enough money to buy three houses.

or is that just happening in my family. ?
risya
December 9, 2004   08:54 AM PST
 
hantaran ni, depends on family pompuan jgk.. tak semua parent nak jual anak. trust me, ada yg ok..
but for me, positive site, guys anggapla as a gift to their future wife.. takkan la kita berkira dgn bakal wife kita.. * bknnya bagi setiap tahun kan.. hehehehe!
Aleeya
December 9, 2004   08:56 AM PST
 
leeya rasa kalau kita sayangkan org tu, tak kisahlah berapa hantaran etc..

tapi slalunya time kawen ni nak menunjuk je, nak berlagak yg bakal suami tu kaya, mampu nak jaga anak derang nanti..
slalunya gitu ler..

petz
December 9, 2004   09:05 AM PST
 
apabila kita menemui kasih sayang yg sejati kita akan pasti akan cuba mendapatkanyer what evet it will cost u. Pehtu baru lah boleh bikin projek pecah tanah :p

Serius cakaplah bagi aku pada zaman skang kita terpaksa berhutang hanya demi majlis kahwin yg grand. So tepuk dada tu jgn ko ramas lak ok....

tocehhhhh
AyArse151
December 9, 2004   09:59 AM PST
 
mahal? murah? semuanya bergantung pada muzakarah..
zhoulsz
December 9, 2004   10:19 AM PST
 
aku tunggu orang masuk meminang aku jer. hehe.
ND
December 9, 2004   10:22 AM PST
 
zhoulsz...bleh tak aku masuk meminang ko?..ko nak 1 dulang je kan..wakakakakaka
ladydaisy
December 9, 2004   10:27 AM PST
 
ahahah..ND ko memang! ntahle.yg sebenonya hantaran nie skadar hadiah sampingan menghargai bakal isteri ko.yg ptg mas kawen.even sepotong ayat al-quran dah memadai utk jadi mas kawen.so hantaran nie kira sampingan jela.depends pada family la kan.

lagi satu..mmg le kite kawen sbb syg.tapi tu kira harga yg ko perlu bayar utk family pompuan tue lepaskan anak dia.ko pikirla..family pompuan tue yg bela anak dia smpi beso..pastu tetiba nak serahkan kat org lain yang tah sapa-sapa..yg belum tentu lagi buleh bahagiakan anak dia.so kiranya kalo hantaran mahal ko kene la sayangkan bini ko lebih sbb duit ko dah abis labur kat dia..hahah....

pengajaran ayat...kumpul duit byk2 kalo nak kawen.kalo x mewah masa majlis kawen..lps kawen ko bdua ngan bini ko makan pasir lak nanti...hikss...
ND
December 9, 2004   10:33 AM PST
 
uishh..hehehe...
aku paham...cuma aku cakapkan kat sini certain parents letak harga cam harga kete...hehe..tu baru hantaran..pastu dgn serba satunya lagi..pastu dgn kos kenduri kawin...andaman...photographer...menda2 kecik lain lagi...

sememangnya ibu bapa dah bela anak diorang sejak kecik sampai besar...tapi bukankah Allah SWT telah mentakdirkan pertemuan di antara pasangan yg berkahwin itu? hehe...pape hal pun, hantaran and kos2 lain tu mmg kena ade..tapi tak perlu la tinggi2 sgt sampai cam nak jual anak...tu je la maksud aku..

walkthrulife
December 9, 2004   10:40 AM PST
 
hantaran tu depends on perbincangan antara dua pihak dan juga ikutlah kemampuan pihak lelaki tu...nanti terover demand susah juga
walkthrulife
December 9, 2004   10:40 AM PST
 
hantaran tu depends on perbincangan antara dua pihak dan juga ikutlah kemampuan pihak lelaki tu...nanti terover demand susah juga
ladydaisy
December 9, 2004   10:41 AM PST
 
pergh....ko tau tak org nak kawen skali seumur idup.sbb tue buat smthg yg leh jd sweet memories dlm idup diaorg.tapi x payah la sampai berhutang sana sini.ikut kemampuan la.

serba satu tu tak mengopakkan poket ko lagi.kalo ko kene serba berdiri..menangis beb..! bukan stakat kopak..rabak sumer skali..
ND
December 9, 2004   12:22 PM PST
 
for me...drpd buat mahal2 or nak buat grand gile babi tu...baik gunakan duit tu utk start a new life as husband and wife...;)
xmen
December 9, 2004   12:59 PM PST
 
kalo duit tak cukup share sama banyak.. lain pun masing dah sayang dan masing2 nak bersedap gak.. kena give n take la.....
khalidpsg
December 9, 2004   05:22 PM PST
 
herk!!! BMW? BANGLO?? 1 JUTA??.....bujang seumur hidup la jawabnyaa...hehehehhe!!
kudo
December 10, 2004   09:15 PM PST
 
i believe in the marriage. not the wedding.

good entry!
zurie
December 12, 2004   06:23 PM PST
 
erk...aku ketinggalan topik hangat ini.........uwaaaaaaaaa IE buat hal.lama tak menjenguk kengkawang....hantaran mahal?hantaran murah?hmmmmmm
langsat
December 13, 2004   01:06 PM PST
 
eh bukan aku ke yang nak satu dulang. He.. ada time hangpa tengah berkonperens, tapi tak sempat menyampuk sgt pasal topik tuh.:)

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments