Entry: Phheeewwww... Thursday, October 28, 2004



Semalam balik kul 10pm from Phileo Damansara 1. Balik pun terus online sebab takleh nak tido. Kul 1am baru aku tido. Bangun at 4am, mandi & sahur pastu grab the car key and bergegas ke Bangunan Celcom (Switching Centre) kat Subang Hitech Industrial Park kat Batu 3, Shah Alam. Janji kul 5am. Aku sampai at 5.20am. Tapi sorang pun tade lagi. Pastu Rizal, Zamri & Matthew sampai. Then we all masuk bilik switching yg ade rack server company kitorang nih.

Sebenarnya, company yg aku keje ni nak transfer the old database to the new Dell server yg akan di "up" kan within this week. So, That new server akan diletakkan di Phileo Damansara 1. Currently, yg kat subang hitech ni jadi our command centre. Tapi company ni tgh naik, so nak kena buat lagi satu server database and a new command centre. Semua database & software ada kat subang hitech tu...so, nak kena configure certain things. Kitorang buat pepagi buta sbb time ni traffic tak heavy.

Daripada kul 5.30am kitorang configure existing server & baru nih. SQL server buat hal plak. Pastu gateway buat hal plak. Dah configure sql server, ade something yg takleh detect. Adusss...perkara ni berterusan sampai la kul 8am. Kul 8.30am baru la siap export database ke server baru. Baru la bleh balik ke office kat Glenmarie. Tu pun tak settle lagi sebab SQL server yg di install kat server baru dgn command centre takleh nak connect. Tapi, database dah ok dah.

Sampai office, dok melangok...ngantuk gile...tak cukup tido. Aku bukannya penat, tapi ngantuk! Sepatutnya kalau dah keje awal pagi camtu, kitorang bleh amik half day je. Maknanya kul 12pm bleh balik. Tapi tadi tak dapek nak balik. Aku dgn Wkdin gi Subang Hitech balik jumpa Husni, Senior Engineer Celcom kat sana utk bincangkan problem pagi tadi. Dia kata server lama tu guna SQL server 7.0...server baru kitorang tu guna SQL server 2000...mungkin itu yg membuatkan jadi conflict sbb dia pun penah dpt conflict camtu and from sql server 2000 terus downgrade ke sql server 7.0 and akhirnya the problem solved. So, we might try it out tomorrow.

Lepas tu, aku call Tuan Haji, mintak kebenaran utk balik awal sebab dah dpt solution. Nasib baik dia kasi. Hehe...Lagipun mmg patut balik pun. Kul 2.30pm baru nak balik! Masa drive pun aku mamai je. Sampai je umah, fuhh..lega..at last bleh tido petang dgn aman. Nak cover balik tido yg tak cukup. Seperti yg aku katakan, aku tak penat tapi ngantuk gile! So, hari ni byk gak aku dapat belajar about this technical database & network thingy. It's fun though!

Ni gambar depan office aku...office aku kat bawah...kete merah tu, anak boss punya...Audi TT tu, boss yg punya...err..skuter merah tu aku la yg punye...:D...



   11 comments

Name
October 29, 2004   01:18 AM PDT
 
pakai jer server lama yg ader database tu, lepas tu server baru pun pakai gak.. Lepas tu baru guna SAN buat clustering.. hmmmm bleh ker buat cam tuu?? hehhehe
Name
October 29, 2004   01:23 AM PDT
 
ayat hmmm bleh ker buat cam tuu?? bunyi cam berlagak.. tapi bukan.. ia adalah soalan semata-mata. Sebab aku pun layan archiving system gak cam bakal ko kerjakan nanti...
turbokit
October 29, 2004   01:24 AM PDT
 
aku yang post semuanya.. silap place nama.. main letak jerrr
turbokit
October 29, 2004   01:29 AM PDT
 
aku pun minat kerja cam ko buat skang.. Dari dulu lagi aku nak mendalami kerja-kerja Load Balancing masa zaman NT nie.. dan skang orang lagi famous panggil clustering.. sejak w2k nyer rulz.. Tak sempat belajar abis w2k server.
turbokit
October 29, 2004   01:30 AM PDT
 
nampak nyer aku sorang jer post sampai 5 keping .. hehehhe sorry ler andy sebab bikin semak ko punya blog
abrar
October 29, 2004   06:17 AM PDT
 
buat baik2 broder. nnti crash semua database nyersal.
ND
October 29, 2004   06:39 AM PDT
 
laaa...azwan, name tu pun ko ke..hehehe..takpe no hal..aku lagi suka kalau org kasi komen byk2...:D...

sebenarnya aku tak dpt nak tangkap lagi cara diorang ni..tapi aku bleh paham skit2 la...baru 4 hari keje beb...kira aku bleh nampak ape diorang nak buat, tapi aku tatau camne nak describe...hihi..

xmen
October 29, 2004   10:21 AM PDT
 
aku ingat kete merah tu ko punye,,,,,hehehehehe
xmen
October 29, 2004   10:21 AM PDT
 
aku ingat kete merah tu ko punye,,,,,hehehehehe
maman
October 29, 2004   12:33 PM PDT
 
SAN? bukan sql 2k compatible dgn sql 7.0 ke ? doesnt it support? wey, sql server 2005 dah kuar dah read about it at bill gates nye homepage.
turbokit
October 29, 2004   10:56 PM PDT
 
maman,
SAN = Storage area network..

Win2003 server pun tak khatam lagi. Mane leh gi Win2005 server , nanti tak nampak dia punya pro and cons.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments