Entry: Mencarut? Sunday, October 24, 2004



Hari ni entry aku mungkin akan tidak disenangi oleh orang yg tak open minded. Hehe...Tapi, inilah realitinya.

Kita mungkin pernah dgr org mencarut atau mengeluarkan kata-kata yg tak elok didengar. Contohnya, f**k, shit and so on. Tapi bukankah shit itu bermaksud tahi dalam bahasa Melayu? Adakah menyebut tahi atau taik itu salah? Ianya hanyalah sebuah perkataan yang terkandung di dalam kamus. Tak salah kalau menyebutnya. Mungkin tak manis bagi sesetengah orang kalau kita menyebutnya utk marahkan sesuatu. Terpulang pada mereka.

Bontot atau dalam bahasa Inggerisnya, Ass, bila kita sebut Ass, org kata kita mencarut. Mencarut ke? Takpun Asshole, atau dalam bahasa Melayunya, Lubang Bontot, ianya hanya menyebut nama sebahagian badan yg terdapat di badan manusia. Mencarut jugak ke? Salah ke untuk menyebutnya? Cuba kita tukar perkataan tu skit, the hole of the ass, mungkin nampak baik skit tapi maksudnya sama bukan?..Hehe...

Bila kita gabungkan perkataan-perkataan tersebut, kita boleh buat ayat macam ni :-

My shit came out from my asshole. Damn hurt! (English)
Taik aku keluar drpd bontot aku. Sakit siot! (Melayu) (ye laaa...takkan kuar dr mulut kan?..hehe)

Makna yg sama tapi dlm bahasa Melayu nampak biasa kan? Kenapa persoalkan bila kita sebut shit or asshole or ass? :D

"Ishhh...tak baik la ko ni sebut menda-menda tu.."
Apa yg tak baik? Ianya hanyalah sebuah perkataan dan sebuah nama utk bahagian badan manusia sendiri!

Lagi satu, satu bahagian badan yg ada pada wanita. In english, Breast, in Malay, Buah Dada, Payu Dara ataupun Tetek. Membawa maksud yg sama dan ianya hanyalah sebuah perkataan. Salah ke sebut? Dalam newspaper bleh sebut Buah Dada, nak sebut Tetek takleh pulak? Hehe...Memang tak dpt dinafikan bahawa Tetek merupakan perkataan yg tidak disenangi dan org kata mencarut. Tapi pada hakikatnya, ianya membawa maksud yg sama dgn Buah Dada. Kemudian dicipta pula Payu Dara untuk menggantikan Buah Dada. Sama je maksud kan? Outcome pun sama. Hehe...

Cuba buat ayat..:-

Hey, my breast hurts! (English)
Hey, tetek aku sakit la! (Melayu)
Hey, sakit payu daraku! (Melayu)

Yang last sekali nampak sopan kan? English punya ayat pun nampak sopan skit. Yang lagi satu tu nampak cam kurang ajar kan? Tapi hakikatnya, semua ayat tu membawa maksud yg sama! Mencarut ke tu? Mungkin tak elok sebut tapi ntah la...kekadang bila org sebut tetek je, semua org pandang serong...Mungkin sudah menjadi mentaliti masyarakat kita.

How about Bullshit, Pantat and others? Pantat itu bontot. Salah ke sebut? :p

Bullshit la you!!! (English) ...
yg ni selalunya ayat diajukan kpd seseorang yg kita sangkakan penipu...

Taik kerbau la kau!!! (Melayu)....
Ok je kan yg ni?..hehe

Apa yg aku ingin katakan di sini, semua ini adalah terpulang kpd mentaliti masing-masing. Bagi aku, kalau ingin menyebut perkataan-perkataan yg telah aku nyatakan tadi, gunakan pada masa & keadaan yg sesuai. Kalau kita guna ayat yg mengandungi perkataan-perkataan tersebut yg berbaur mencarut, maka mencarutlah ia. Tapi masyarakat kita sudah biasa menggunakan perkataan-perkataan tersebut ketika marah dan emosi tidak menentu. Mungkin itu yg membuatkan orang lain pandang serong bila kita menyebut perkataan2 tu.

Cukup la tu eh, nanti jadi kontroversi plak...Hehe...Jangan marah, saje je nak buat kita semua terfikir. ;)...Aku pun sebenarnya taktau ape nak tulis...Hihi...:D

   7 comments

maman
October 25, 2004   05:21 AM PDT
 
aku ni innocent,, so nak tanya, pantat tu bontot ke ?
xmen
October 25, 2004   09:46 AM PDT
 
very interesting...... bagus gak ko tulis mungkin ade betoi nye dan buat akan buat org terfikir sejanak...
Aleeya
October 25, 2004   03:37 PM PDT
 
pantat = pussy?
Naz
October 26, 2004   12:41 AM PDT
 
I see ur "constructive" postings of da month. Assuminly someone called u asshole, pantat and so on and so forth, what wud u do..laugh at him. Perhaps...looking at the way u've deciphered..da whole text.

I'd say this...perhaps u're bored, but u've shown ur real view on something totally ppl will label u as "crazy". I salute ur bravery, nevertheless, most normal mentality will not agree wif dis.

Anyhow...get preoccupied with the things that u need to do man.
tOrOkO
October 26, 2004   11:47 PM PDT
 
been wondering for years pantat tu yg bahgian mana..some ppl say..pantat tu bontot..ada yg kata yg anu..

mana satu yg betul nie?
Name
October 29, 2004   01:15 AM PDT
 
lubang bontot kalau kat binatang ader panggil rectum. Tapi ader merujuk rectum as "usus besar".. lubang mana?? mana lubang??
Name
March 23, 2005   09:36 AM PST
 
pada pendapat hambe, semua bahasa ada perkataan yg boleh guna utk tujuan2 formal/rasmi dan ada utk informal. contohnya in english vagina (formal), pussy, cunt (informal). breast (formal), tits, boobs (informal), urine (formal), piss (informal), dll. sama lah dalam bm, buah dada, payu dara (formal), tetek (informal). ada paham ka?

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments