Entry: Hantu Tuesday, October 19, 2004



My best friend, Herma, ajak aku gi umah dia dlm kul 10pm. Zamin, member aku and member baik Herma jugak join sekali. Parents Herma pun mmg ade kat rumah. Kitorang mmg dah biasa dgn parents Herma nih. Rupanya, Herma ajak berkaraoke kul 11pm camtuh. Waduh..gila apa. Dah jauh malam. So, three of us melalak bagai nak rak.

Sekali tgk jam dah kul 1.30am...alamak, dah lambat dah ni. Rumah Herma ni kat Zooview, kat atas bukit dgn dgn Zoo Negara tuh. Memang sah la aku kena lalu kat jalan yg gelap ni nanti. So, aku pun blah. Aku kena lalu jalan dalam nak balik Taman Melawati. Aku guna jalan kat Kemansah Heights. Memang gelap gilos. Antara Kemansah Heights & Fasa 6 Tmn Melawati, dipisahkan dgn satu bukit yg tade la jauh sgt jaraknya...dlm 400 meter je. Sesapa yg dok Melawati sure tau punya. From kemansah, kena mendaki bukit..pastu menurun bila dah nak sampai melawati.

So, masa mendaki tu, kat situ mmg gelap gile. Kiri kanan hutan. Aku pun switch to high beam lights kete aku. Baru je sampai puncaknya...masa tu mendaki lagi...ada sesuatu yg tak diingini oleh semua manusia berlaku. Lampu kereta aku tersuluh tepat kat pokok-pokok yg tinggi. Kat pokok-pokok tu, ada hantu bungkus/pocong!!. Aku tatau apa nama hantu tu. Tapi yg pasti, muka gelap, bahagian badan lain berbungkus putih, tgh bergayut kat atas pokok. Bukannya satu!..Ada dlm lima ekor!!!

Aku tergamam. Apa la aku nak buat ni. Aku pun dgn selamba pandang hantu tu. Hantu tu pun pandang aku. Aku drive 20km/h je sbb nak tenung hantu tu bebetul. Saje nak pastikan betul ke ape yg aku tgk ni. Pastu aku berenti jap. Pandang lagi kat hantu tu. Aku pun kata, ahh..lantak ko la..jangan kacau aku sudah. Aku pun sambung berjalan sambil tgk kat cermin belakang...hish..hantu2 tu pandang aku lagi rupanya. Takkan tak pernah tgk org kot? Aku takut hantu2 tu lompat ke kereta aku je. Takpun tetiba masuk kat seat belakang kete aku. Hehe...

Pastu aku dah tak toleh ke belakang. Bulu roma aku pun dah naik. Memang rasa seram. Aku mula menurun bukit. Tetiba ada kereta nak menuju ke Kemansah plak. Dalam hati aku kata, kalau driver kete ni pompuan...jaga-jaga la..jgn terbabas tgk hantu tu udah...hehe...Aku pun terus balik ke rumah aku then terus tido dgn lena sampai terbawak-bawak ke dalam mimpi! Ini la first time aku jumpa hantu di depan mata aku sendiri. Nasib baik hantu2 tu tak serang or kacau aku.

Rupanya, kawasan tu mmg keras skit. Ada banyak hantu bungkus, hantu pocong & hantu langsuir merayau-rayau kat situ. Member2 aku yg penah camping kat atas bukit tu pun penah dgr suara hantu mengilai. Hmm..aku cerita kat mak aku...mak aku sendiri hairan sbb aku ni masa kecik-kecik, aku ni seorang yg penakut. Tapi masa jumpa hantu, berani plak aku tenung hantu tu. Hehe...Ntah la..aku pun sendiri hairan!

Eerrr...kejadian ni berlaku pada tahun 1998. 6 years ago!..Hehehe...

   17 comments

aiskrim
October 20, 2004   04:09 AM PDT
 
cheh... 6 tahun lalu. aku ingt last week apa ke.. heheh. ni sure citer sbb tau skrg hantu semua kena rantai.. hahahha.
but then, berani ah ko. :)
Muaz
October 20, 2004   04:13 AM PDT
 
Ahahaha...aku tgh topic pun dah tau mesti dah lama berlaku.. maner ada hantu bulan posa..hehehe.. byk gak ek sanak saudara puchong ek.. hantu puchong tu.. hehehe..
zuril
October 20, 2004   06:06 AM PDT
 
aiyak..ada byk plak tu eh?siap main mata lagik..hehe,nasib baik tak jumpa "maya karin" :D
21
October 20, 2004   12:12 PM PDT
 
waahhh.. siap leh tenung antu tu.... gile gaban brani.... saspek gua kt lu la... wa x pnh jmpe antu lg la..
amyz
October 20, 2004   01:56 PM PDT
 
hantu kita panggil ekor ek? hahaha.. wa.. berani nya dia.. hahaha..
syd
October 20, 2004   02:42 PM PDT
 
hehehehehe..six yrs ago eh?

tapi seRam la citer tu...sounds so scary. if me driviNg alone, FOR SURE syd dah CabuT laRi dah (as in Step the accelerator...LarrIiiiIiii!!!)

ana ler
October 20, 2004   04:31 PM PDT
 
waa...brani nyer ND men tenung2 ngan hantu ye..ana pon pernah gak lalu kwsn tu mmg sunyi kan..mase tu nak gi camping kat atas bukit tu mmg ader tpt camp kan...
Hantu Pocong
October 20, 2004   08:25 PM PDT
 
Aku masih mengingat padamu ND..berwaspadalar. Hari tuh kita orang bagi can...saja. Bukan tak nak attack..cuma kita baru sahaja melahap satu camper. Nak lahap kamu..tak jadi..sebab Doctor Hantu..pun dah advice kena control sket..kolestrol tuh.

Ceh...da tenung dan hari itu...dan FWD merah yg kamu bawak..masih terngiang-ngiang nih....

Berwaspadalar...Si ND...
puchong
October 21, 2004   12:16 AM PDT
 
aku tiada kena mengena dalam citer ni.
Aie
October 21, 2004   01:30 AM PDT
 
bulan poser hantu kena ikat yeay
Victorsaurus
December 28, 2005   01:53 AM PST
 
It really happens on 17/12/2005 nite.

Haaa? betul betul wujudnya hantu bungkus? sounds macam bodoh je namanya.
Hantu bungkus, adakah beliau amatnya gemar bungkus makanan/barangan? bungkus roti canai, bungkus teh o ais limau kao kao .....
Di nama saya diinformasikan dengan perkataan "Hantu Bungkus" ini? Di Genting lah~~ Fist World Hotel punya rumah hantu.
Wa dengan wa punya gang (semasa kita bersatu kita dinamakan "Junk Canyon Yak") diilhamkan dengan ilmu Hantu Bungkus. kita pun bermain di lif hotel 1st world.
Nama guitarist aku Kry menjelma Hantu Bungkus dengan wa punya sleeping bag hijau,
bassist SuperGoat sebagai petunjuk jalan bagi Hantu Bungkus sebab dia nie buta dalam sleeping beg saya,
aku drummer pulak sebagai lelaki perkenalan (tugas saya memperkenalkan bahawa Kry yang bersleeping beg itu Hantu Bungkus kepada orang yang melihat kita ).
Kita berkaki ayam nie bersama-sama lari-melari di sekeliling lif hotel 1st World. bila pintu lif bukak, Kry(Hantu Bungkus) pun melambai-lambai kan tangan. ada satu couple melayu dipertakutkan oleh kehebatan Hantu Bungkus.
Oleh itu Keseraman Hantu Bungkus memang menakutkan orang ramai.Kisah Benar.

yg benar,

Victorsaurus
-------------

chubby kurin
February 13, 2006   11:00 AM PST
 
gerek sei.....sebek an2 tu tak tpikat kt ko kan...hehehe...uik kire nyer ko dah brani lh ni...leh jad hero...
doraemon
March 11, 2006   01:16 AM PST
 
aku,ngah mandi..teman aku sedang beborak ngan sape nthah ?tad aku anta die blk kg..aku anta pai pudu..air yg siram aku benti..
sizuka
August 24, 2006   11:55 AM PDT
 
ok r tu. aku x pnah jumpa antu. tapi dlm ati nj sgt jumpa. kalau dia kjar ko,, nape x kejar dia blik?????lau ko kjar dia, memang aku respek r kat ko.....dia x puas kacau kita, biar kita lak kacau dia........
bangla hudoh
October 24, 2008   01:36 AM PDT
 
erek....korang percaya aker hantu2 seme ni?aku bukan tak percaye tp kadang2 tu was2 gak ah..agpon x pernah wujud depan aku...so,pe nak takut..law wujud sekalipun,banyak2 la berishgtifar..law x pe gune korg jd umat islam law percaye n takut sgt dengan tahyul2 seme ni....
yourshop.cc
December 4, 2008   02:41 PM PST
 
http://www.watchesforsale.us
KonnieLh
February 20, 2010   08:45 AM PST
 
Did you use support of a <a href="http://quality-papers.com">essay writing service</a> for your good enough topic? I opine that you really have great critical essay performing ability. Thanks for your release!

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments