Entry: The 1st Interview Monday, October 18, 2004



Today, I went for an interview at the Jobstreet.com office for the position of Global Support Executive under HSBC. Interview tu start kul 1pm. But kul 1.30pm baru nak start. So, diorang kasi briefing semua. Yada yada yada...At 2pm baru start. Firstly, ada Verbal Comprehension test. Ujian pemahaman. Gotta answer 40 questions in 18 minutes. Passing mark is 30/40. Memang tak sempat, lagi 5 questions nak kena siapkan, dia suruh berenti. Eight of us buat muka hampa. Kalau tak pass, mmg takleh nak go thru the next test.

Then diorang terus conduct the 2nd test. Aikkk...pass ke semua..ok la tu..2nd test, identifying computer errors. Passing mark 20/40. Answer 40 questions in 12 minutes! But this one is easier than the 1st test. 5 questions tak sempat nak jawab. So, diorang terus buat the 3rd test, which is the final test. Listening skills. Ada 60 questions, passing mark 50/60. Kena dgr la kaset yg dipasang tu. Sebut numbers and alphabets. Kena dgr bebetul and jawab. Laju gile. Nasib baik bleh catch up.

After the 3 tests, interview session plak. With the HSBC's appointed person to conduct the interview. Interview ni diorang nak tgk kitorang ni fluent in english ke tak. I was the lucky number one. Damn it. Dia tanya aku macam-macam. Pompuan lak tuh. Muka pun muka boring je. Muka garang je. Saje la tu nak kasi aku gelabah. Nasib baik ok je. Hehehe...Habis interview tu, dia suh tunggu kat luar. Results akan diberikan kemudian. Aduhai, terpaksa tunggu 6 org lagi untuk di interview.

Bila semua dah kena interview, kena tunggu around 10 minutes and diorang panggil suh masuk meeting room. So, all of us got through for the 2nd & final interview at HSBC Cyberjaya this Wednesday. Alhamdulillah...Tak sia-sia tunggu 3-4 jam kat office jobstreet tu. Heheh...

So, aku kena prepare for the interview this Wednesday at 4pm. Aku tgh blur. Tgh carik tips and ideas nih. Soalan-soalan yg bakal ditanya :-

1. Tell me about yourself.
2. What do you understand about customer service?
3. What is a teamwork? How do you work in a team? What are the benefits?
4. Why do you want this position whilst you have an IT degree? (Yang ni kena convince the interviewers supaya aku kasi alasan bahawa aku bebetul minat kat position tu)
5. What have you planned to do in 5 years time?


Anybody can help me? :D

   12 comments

maman
October 19, 2004   06:30 AM PDT
 
good luck. :P whats the pay like ?
Emy
October 19, 2004   09:41 AM PDT
 
ND,

kerja nie yg kena support ikut country tu ker? Gaji dia mmg boleh thn tapi kalau betul support ikut country working hours and CUTI semuanya ikut US or UK. Waktu kerja pun diff sket. So far my friend survive lagi kerja sana. Good luck ya.
Aleeya
October 19, 2004   11:56 AM PDT
 
all the best nd..
kalau ada rezeki tak ke mana kan..
Shar
October 19, 2004   08:42 PM PDT
 
Dude,
ini semua standard interview questions. hehe. wait till u kena weird stupid ones......
Op
October 19, 2004   09:41 PM PDT
 
gudlak ND.. 1st gaji boleh open table GMI hahahaha...

jawapan utk nombor 2 dan 3 boleh carik dalam google.com hehehe
JobsDB
November 12, 2004   01:19 PM PST
 
Padan la dgn muka kau bila hsbc fail kan kau hahahahaha...suruh sekolah pandai2 tak nak...main tepi parit dan mandi sungai! Kecik2 tak nak mampos dah tua2 ni pulak pandai nak mintak kerja kat HSBC. Kau jadi JAGA hsbc je la hahahahahahahahaha kerja bank gak namanya kekekekekekekekeke
JobsDB
November 22, 2004   04:22 PM PST
 
Aku dgr from kawan aku yg kerja kat HSBC cyberjaya tu, budak ND ni kena reject hahahaha tu la aku dah habaq...jadi JAGA bank je la...kan senang hehehehe atau kau kerja jadi pak guard cam org2 nepal kat HSBC tu hehehehehehe kesian.....cobaannnnnnn!!! :P
Jlo
July 30, 2005   03:34 PM PDT
 
padan muka ko.

kecik-kecik tak nak mampos
wassalfallah
August 25, 2005   06:51 PM PDT
 
no komen but gua ader dngar hsbc nk pakai dkat 500org dlm mcm2 position...kwn gua ajk try 2 yg gua nk try 2..tp gua pnye english ade kureng skit ar..tkpe yg penting brani kn..tlg ar gua..
dev
June 29, 2006   10:38 PM PDT
 
bang,thank u so much for de tips...well im going for de interview esok..hopefully tips yang hang kasi dapat tolong...buhbyee
Kartini
August 3, 2006   02:23 AM PDT
 
Hi..

Hari jumaat nih pun i ader assessment jwb soklan mcm u lalui tu. Tq for tips. Insyallah hopefuli everything goes well. I really need the job too. Take care ;-)
Bizzita
August 15, 2007   07:21 PM PDT
 
happy merdeka day for student GMI

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments