Entry: Hari Pertama Ramadhan 1425 Hijrah Friday, October 15, 2004



Hari ni adalah hari pertama umat Islam di seluruh Malaysia mula berpuasa. Aku sebenarnya tidak sabar-sabar untuk menunaikan puasa kali ini. Aku tidak tahu mengapa. Selalunya aku biasa je rasa. Kadang-kadang rasa malas nak puasa pun ada. Hahaha. Tapi aku dah besar, aku tau la camne nak menilai. Aku tak pernah miss puasa lagi since darjah 5. Alhamdulillah, tiada gangguan kesihatan selama ini di bulan Ramadhan.

Apabila bercakap tentang sahur, aku nak cerita perkara yg aku pun sendiri heran. Malam semalam, member aku ajak gi Uptown, sahur kat sana sambil nak tgk gerai-gerai yg jual macam-macam kat depan uptown tu. So, member aku tu amik aku and 4 of us gi sana dlm kul 12am. Aku sebenarnya mmg lapar, aku pun order makanan favourite aku "Nasi Goreng Cina" Henry punya. Member aku yg lain semua order Steven's punya makanan, dua org chicken chop, lagi sorang tu lamb chop. Aku malas nak order western food sbb dah 2 hari berturut-turut aku makan western food!

Bila order dah sampai, aku makan la nasik goreng tu, pastu tgk lamb chop member aku tu byk gile sampai ade dua keping. Nampak sedap. Aku pun dgn selamba, dah habis nasik goreng tu, aku order lamb chop tu plak. Hahahahh...Ni bukan sahur namanya! Ni mentekedarah! Habis licin lak tu aku makan..hehe..Pastu member aku gi usha-usha jersey bola..pastu kitorang balik. Sampai umah kul 3.30am.

Aku plak takleh nak tido lagi padahal dah ngantuk gak. Kul 4.30am, mak aku bangun nak sediakan makanan utk sahur. Aku pun tolong sekali. Kul 5am, aku sahur lagi sekali! ahahahha...nasik putih, sardin goreng cili & sup sayur. Sekadar utk alas perut je kot?..Ye ke alas perut? Padahal aku dah tibai nasik goreng cina & lamb chop!...Takpe, before puasa...makan je ape yg aku nak..hehe..Tah angin ape tah masuk dlm badan aku utk makan sebanyak tu. Usually aku tak makan byk camtu, skit je.

Aku tido lepas subuh, bangun kul 12pm...bersiap-siap gi Masjid nak gi Solat Jumaat. Balik drpd solat, sambung tido balik...aku tatau apsal aku ngantuk gile...kul 5pm bangun...mak aku suh gi beli ayam golek plak...wahh..jem gile kat area umah aku nih...hish...7.02pm berbuka...Alhamdulillah...sempurna puasa satu hari ni...

Masa aku drive jejalan nak round-round KL tadi, dengan tidak sengaja air mata aku keluar pada hari pertama ramadhan nih. Aku teringatkan dia. Ada la sebab kenapa aku menitiskan air mata. Aku pun sendiri hairan. Camna bleh air mata aku kuar pun aku tatau. Biar je la...Pastu aku pasang lagu kuat-kuat nak elak drpd menangis lagi...ni baru bulan puasa, kalau masa raya nanti camne tah...

Akhir kata, Selamat Berpuasa to all my friends, my blog readers & to all Muslims. Lagi 29 hari lagi nak raya..hehehe
 

   8 comments

wanda
October 16, 2004   02:10 AM PDT
 
whoa...mentekedarah nyaa! heh.. i wish i cld eat like tat..yum yum!

air mata berharga di 1st day puasa

countdown raya no!
Op
October 16, 2004   09:30 AM PDT
 
itu baru alas perut je kan nd, belum makan lagi hahahahahaha...

selamat berposa jugak ND...
ND
October 16, 2004   12:25 PM PDT
 
cit op...perli aku eh..hehehe...yeahh..tu alas perut baru..blom makan officially lagi..hahahahh
Aan
October 16, 2004   12:47 PM PDT
 
Byknya makan..kau punye ayat mcm sedap giler. Meleleh air liur aku.. Hehe

Anyway ND, jgn nanges2 ahh. Bulan posa ni bulan berkat. Doa je yg terbaik utk kau ;)
ghost_rider
October 17, 2004   01:51 PM PDT
 
tapi ko still takleh kalahkan aku WANDY....heheheheheh!!
ND
October 17, 2004   01:55 PM PDT
 
eleh khalid...kalau ikut mood, aku bleh kalahkan ko laaa...aku saje je taknak...kang ko marah aku lak pecahkan rekod makan ko..kekeke
Aie
October 18, 2004   11:55 PM PDT
 
pergh ... fes time ko bagitau ko makan banyak ....
sy!d@h
October 22, 2004   01:41 PM PDT
 
erm..dah sedap2 aku baca citer ko, tetiba lak ko sebut dan ingat bout ur 'gurl' hati ku membara2 rasanya... Geram sbb geram!!!!

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments