Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< December 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Monday, November 22, 2004
Mencari Sinar : Episod Kesepuluh

...sambungan...

"Andy, please. I just can't be your girlfriend or even a friend. I'm not worth it. You have your friends and you can get a lot better than me. You won't like me if I tell you the truth. I just can't tell you."

Permintaan Farah amat sukar untuk aku terima. Aku tahu ini terlalu baru buat diri aku dengan dia. Tiada salahnya kalau diteruskan supaya aku dapat mengenalinya dan supaya aku dapat tahu apa masalah-masalah yang dia hadapi sama ada yang sudah lepas atau sedang berlaku.

Aku hairan. Aku hanya menyukainya sahaja. Belum ada lagi perasaan sayang timbul. Belum ada lagi perasaan cinta timbul. Tapi hati aku semakin hari semakin membara. Sememangnya perkara ini tidak pernah berlaku seumur hidup aku. Kadang kala, aku bingung dengan perasaan aku ini. Sudut di dalam hati, hanya perasaan suka. Tapi berdasarkan tingkah laku aku terhadap Farah, nampak macam sayang & cinta. Aku bingung!

"Farah, please dengar cakap saya. Walau apa pun masalah yang awak hadapi, saya sanggup mengharunginya dengan awak. Terpulanglah pada awak nak cakap apa. Saya tetap takkan tinggalkan awak. Saya menghormati permintaan awak, tapi saya rasa saya nak menghormati awak dengan cara berada di sisi awak so that I can be your crying shoulder at any time."

Hahhh..itu dia. Aku pun taktau macam mana aku boleh mengeluarkan ayat-ayat sebegitu rupa. Adakah ianya datang dari hati yang semakin lama suka atau sayang pada dia? Aku pun tak pasti. Nampaknya aku benar-benar ikhlas untuk mengenalinya dengan lebih rapat.

Farah hanya mendiamkan diri. Dia tidak tahu bagaimana hendak menangkis kenyataan yang aku berikan. Aku tahu dia sedih. Aku faham perasaannya. Tapi dia perlukan seseorang untuk mengenalnya dan memahaminya. Farah pernah memberitahu bahawa tiada siapa yang menjadi tempat dia mengadu. Tiada siapa yang berada di sisinya ketika dalam kesusahan even her friends! Aku memang terperanjat. Aku pun hairan mengapa dia hendak mendiamkan diri. Aku pun hairan mengapa kawan-kawannya tidak menghubungi Farah ataupun bertanyakan sesuatu jika Farah ada masalah?

Mengapa pula seseorang seperti aku ini yang tiba-tiba datang dalam hidup Farah, boleh pula dia meluahkan isi hatinya yang merana. Sememangnya dia tidak pernah memberitahu sesiapa pun kecuali aku. Aku adalah orang pertama yang dia luahkan perkara yang dia tidak pernah luahkan pada sesiapa. Mengapa aku?

Aku tahu Farah ada menyimpan sesuatu yang berat untuk ditampung. Aku berhasrat ingin membuatkan dia meluahkan segalanya supaya aku dapat membimbingnya ke arah cahaya yang terang. Walaupun dia berat untuk luahkan, aku pasti, Farah akan luahkan suatu hari nanti.

"Andy, saya nak beritahu awak sesuatu. Perkara ni saya tak penah gitau sesiapa. Just you only."

"Ok...teruskan.."

"Andy, hidup saya macam penjara. Awak mungkin nampak saya happy, tapi hati siapa yang tahu."

"Farah, saya tak tgk awak happy pun. Saya mmg dapat tau awak ade sesuatu masalah yang besar. Saya dapat rasakannya."

"Andy, thanks for your concern tapi awak taktau lagi macam mana saya suffer. Sebab tu saya hanya dapat lunch dengan awak je selalu. Bila awak ajak saya keluar malam, macam-macam alasan saya kasi kan?"

Iya. Farah sememangnya selalu memberikan alasan demi alasan jika aku hendak menghantarnya pulang ke rumah ataupun makan malam bersama. Aku hanya dapat berjumpanya untuk makan tengah hari sahaja. Tapi aku hairan, macam mana Farah boleh dinner dengan aku sewaktu aku luahkan pada dia dulu? Itulah kali pertama dan terakhir kami dinner berdua. Selepas itu, amat susah untuk mengajaknya. Ahhh, mungkin ada sebabnya yang aku tidak dapat hendak teka. Aku harap Farah akan jelaskan segalanya pada aku.

"Andy, terlalu banyak saya hendak ceritakan pada awak. Buat pengetahuan awak, rumah yang awak hantarkan saya sewaktu kita first time jumpa dulu, itu bukan rumah saya. Saya hanya meminta awak memberhentikan saya di situ supaya dapat menyenangkan hati awak dan supaya tidak menyusahkan awak. Rumah saya sebenarnya bukan di situ, tetapi di jalan lagi satu."

"Hahhh?...biar betul?...Kenapa awak nak rahsiakan semua tu?"

"Andy, bukan niat saya untuk menipu. Tetapi...ahhh..susah hendak saya explain. Awak takkan faham!.."

"Farah, jangan cepat mengalah dan menuduh saya takkan faham. Cuba terangkan pada saya. InsyaAllah saya akan cuba faham."

Farah mendiamkan diri. Dia merenung gelas yang diminumnya sambil berfikir sesuatu.

"Andy, sa...sa..say...saya takut nak bagitau..."


...To be continued...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(8) Comments  

Sunday, November 21, 2004
Mencari Sinar : Episod Kesembilan

...sambungan...


11/7 adalah amat bersesuaian dengan kami. Tujuh dan sebelas. Kombinasi dua nombor kegemaran kami. Kebetulan pula tarikh itu jatuh pada hari ini. Hari di mana Farah menyuarakan isi hatinya. Tapi aku pasti, itu hanya suara hati Farah untuk tidak membuatkan aku tunggu begitu lama. Aku tahu Farah mahu kami berdua mengenali dengan lebih rapat lagi. Mungkin dengan cara begini, kami akan menjadi bertambah rapat. Hanya Allah sahaja yang tahu.

Akhirnya, pada hari yang sama, aku membuat keputusan untuk memberi peluang kepada diriku dan juga dirinya. Mungkin ianya terlalu cepat tetapi bagi aku, ini mungkin peluang yang datang dalam berjuta. Aku tidak mahu mensia-siakan peluang ini. Malah, bila aku fikir kembali tentang doa yang pernah aku pinta dari Allah SWT, aku tertanya-tanya adakah ini orangnya? Adakah Farah ini doa yang dimakbulkan? Wallahualam.

"Farah, hari ni memang special. Since Farah dah cakap macam tu dan setelah saya fikir, saya rasa kita tetapkan tarikh ni sebagai tarikh declaration untuk kita berdua. Awak setuju tak?"

"Hmmm...tapi..."

"Farah, saya faham. Ini memang terlalu cepat. Tapi kita perlu berikan peluang untuk kita berdua. Walaupun ini hanya tarikh declaration, tapi kita masih lagi berkawan seperti biasa. Tarikh ini adalah permulaan untuk kita berdua atau boleh saya katakan sebagai proses untuk menuju ke sebuah perhubungan pada masa depan. Saya mahu ambil tarikh ni supaya kita akan ingat sampai bila-bila."

"Andy, ok saya faham. Saya pun nak cakap macam tu tadi. Rasa lega pulak rasanya. Tapi awak mesti berjanji dengan saya sesuatu."

"Ok..apa dia?"

"Janji jangan tinggalkan saya dan sayangkan saya."

Aikkk, suruh sayangkan dia pulak. Aku fall in love dgn dia ke, dia yg fall in love dgn aku? Heran jugak. Tapi aku pasti aku boleh sayangkan dia sebab hati aku makin berdebar!

"Ok Farah, saya janji. Dan awak pun kena berjanji kat saya camtu gak."

"Ok Andy, saya pun berjanji. Selama-lamanya."

"Saya harap awak berpegang pada janji. Jangan mungkiri janji yang dijanjikan Ok?"

"Saya tau Andy. Saya kalau berjanji dengan orang, mesti saya tepati."

"Ok, saya harap awak pegang kata-kata awak tu."

Aku sememangnya berharap jika seseorang itu berjanji dengan aku terutama yang berkaitan dengan hati dan perasaan. Aku juga tahu bahawa hati dan perasaan tidak boleh dipaksa. Ianya hanya datang dengan sendiri. Tapi kali ini ianya memang betul-betul datang dengan sendiri. Aku pernah berdoa pada Allah SWT supaya ketemukan aku dengan seorang perempuan yang mempunyai ciri-ciri yang aku idamkan. Bukan hanya pada rupa, tapi juga pada tingkah laku. Mungkin kini, Allah telah makbulkan doaku. Aku pun tidak pasti.

Pada waktu-waktu begini, aku teringat pada Ana. Seolah-olah Ana telah lesap buat seketika. Tetapi aku harus mencari jalan untuk berhubung dengannya. Aku tidak mahu keadaan ini dibiarkan tergantung sebegitu lama. Kalau diikutkan status, aku kini mempunyai 2 girlfriend. Aku bukannya buaya darat. Aku harus mencari Ana dengan secepat mungkin.

Dalam pada itu, aku terfikirkan tentang hasrat untuk melanjutkan pelajaran ke UK. Masih tinggal sebulan lagi untuk aku membuat keputusan. Aku mulai bingung. Bukannya aku pinta keadaan ini datang di waktu-waktu genting sebegini. Aku tahu hasrat kedua ibu bapaku. Mereka bersedia untuk menyara segala kos perbelanjaan untuk pelajaranku di UK. Aku tahu mereka hendak aku berdikari di sana untuk menjadi manusia yang berguna pada masa depan. Tapi aku tidak dapat membuat keputusan yang tepat buat masa ini. Walaupun hati aku membara untuk pergi ke UK, tapi aku dapat rasakan hatiku semakin hari semakin berat untuk meninggalkan Malaysia. Aku pun tidak tahu mengapa tetapi itulah hakikatnya.

Satu hari, Farah mengajak ku untuk makan tengah hari bersamanya. Ada sesuatu yang hendak dibincangkan katanya.

"Andy, saya nak cakap sesuatu. Saya harap awak tak marah."

"Ok..silakan.."

"Andy, saya rasa saya tak boleh nak teruskan berkawan dengan awak."

"Hahhh??..Kenapa pulak nih?.."

"Andy, saya taknak awak menyesal. Saya taknak menyusahkan awak. Saya tau awak suka pada saya dan saya juga begitu. Tapi saya memang betul-betul taknak menyusahkan awak."

"Farah, takkan awak nak sia-siakan peluang ni? Awak suka pada saya, apa lagi yang awak nak? Cuba berterus terang dengan saya. Apa sebenarnya yang berlaku?"

"Andy, kalau saya cakap pun, awak takkan faham. Awak tahu keadaan saya, tentang penyakit saya."

"Farah, dah banyak kali saya cakap, kita tak boleh nak tentukan ajal maut kita."

"Andy, saya taknak susahkan awak. Sebenarnya, bukan itu sahaja. Ada banyak lagi yang awak tak tau. Sebab itu lebih baik awak tinggalkan saya sebegini."

"Farah, kenapa nih? Apa yang awak maksudkan?"

"Andy, ada banyak lagi perkara yang awak taktau. Tentang kehidupan saya. Saya memang taknak menyusahkan sesapa. Biarlah saya macam ni."

"Farah, awak kata awak suka orang yg jujur. Tapi awak sendiri yang taknak jujur pada saya. Saya hendakkan penjelasan. Awak kena berterus terang dengan saya kenapa awak berfikir macam tu. Saya lagi menyesal kalau tinggalkan awak."

"Andy..." Farah menitiskan air mata...
"Andy, semakin hari saya makin sayangkan awak. Tapi saya rela berkorban untuk kebahagiaan awak. Awak tak perlukan saya. Awak lebih berhak dapat seseorang yang lebih baik dari saya. Saya taknak awak menyesal dengan saya."

"Farah, kenapa nih? Jangan la cakap macam tu. Tak elok. Saya memang akan menyesal kalau saya tinggalkan awak."

"Andy...please..."


...To be continued...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(7) Comments  

Saturday, November 20, 2004
Student Bloopers

One of the fringe benefits of being an English or History teacher is receiving the occasional jewel of a student blooper in an essay. I have pasted together the following "history" of the world from certifiably genuine student bloopers collected by teachers throughout the United States, from eighth grade through college level. Read carefully, and you will learn a lot.

"The inhabitants of
Egypt were called mummies. they lived in the Sarah Dessert and traveled by Camelot. the climate of the Sarah is such that the inhabitants have to live elsewhere, so certain areas of the dessert are cultivated by irritation. The Egyptians built the Pyramids in the shape of a huge triangular cube. The Pyramids are a range of mountains between France and Spain."

"The Bible is full of interesting caricatures. In the first book of the Bible, Guinesses, Adam and Eve were created from an apple tree. One of their children, Cain, asked "Am I my brother's son?" God asked Abraham to sacrifice Issac on
Mount Montezuma
. Jacob, son of Issac, stole his brother's birthmark. jacob was a partiarch who brought up his twelve sone to be partiarchs, but they did not take to it. One of Jacob's sons, Joseph, gave refuse to the Israelites."

"Pharaoh forced the Hebrew slaves to make bread without straw. Moses led them to the
Red Sea, where they made unleavenbed bread, which is bread made without any ingredients. Afterwards, Moses went up on Mount Cyanide
to get the ten commandments. David was a Hebrew king skilled at playing the liar. He fought with the Philatelists, a race of people who lived in Biblical times. Solomon, one of David's sons, had 500 wives and 500 porcupines."

"Without the Greeks, we wouldn't have history. The Greeks invented three kinds of colums - Corinthian, Doric and Ironic. They also had myths. A myth is a female moth. One myth says that the mother of Achilles dipped him in the River Stynx until he became intolerable. Achilles appears in "The Illiad", by Homer. Homer also wrote the "Oddity", in which Penelope was the last hardship that Ulysses endured on his journey. Actually, Homer was not written by Homer but by another man of that name."

"Socrates was a famous Greek teacher who went around giving people advice. They killed him. Socrates died from an overdose of wedlock."

"In the Olympic Games, Greeks ran races, jumped, hurled the biscuits, and threw the java. The reward to the victor was a coral wreath. The government of
Athens was democratic because the people took the law into their own hands. There were no wars in Greece, as the mountains were so high that they couldn't climb over to see what their neighbors were doing. When they fought the Parisians, the Greeks were outnumbered because the Persians had more men."

 

"Eventually, the Ramons conquered the Geeks. History call people Romans because they never stayed in one place for very long. At Roman banquets, the guests wore garlic in their hair. Julius Caesar extinguished himself on the battlefields of Gaul. The Ides of March killed him because they thought he was going to be made king. Nero was a cruel tyrany who would torture his poor subjects by playing the fiddle to them."

"Then came the Middle Ages. King Alfred conquered the Dames, King Arthur lived in the Age of Shivery, King Harlod mustarded his troops before the Battle of Hastings, Joan of Arc was cannonized by George Bernard Shaw, and the victims of the Black Death grew boobs on their necks. Finally, the magna Carta provided that no free man should be hanged twice for the same offense."

"The Renaissance was an age in which more individuals felt the value of their human being. Martin Luther was nailed to the church door at
Wittenberg
for selling papal indulgences. He died a horrible death, being excommunicated by a bull. it was the painter Donatello's interest in the female nude that made him the father of the Renaissance. It was an age of great inventions and discoveries. Gutenberg invented the Bible. Sir Walter Raleigh is a historical figure because he invented cigarette. Another important invention was the circulation of blood. Sir Francis Drake circumcised the world with a 100-foot clipper."

"The government of
England
was a limited mockery. Henry VIII found walking difficult because he had an abbess on his knee. Queen Elizabeth exposed herself before her troops, they all shouted "hurrah." Then her navy went out and defeated the Spanish Armadillo."

"The greatest writer of the Renaissance was William Shakespear. Shakespear never made much money and is famous only because of his plays. He lived in
Windsor with his merry wives, writing tragedies, comedies and errors. In one of Shakespear's famous plays, Hamlet rations out his situation by relieving himself in a long soliloquy. In another, Lady Macbeth tries to convince Macbeth to kill the King by attacking his manhood. Romeo and Juliet are an example of a heroic couplet. Writing at the same time as Shakespear was Miquel Cervantes. He wrote "Donkey Hote". The next great author was John Milton. Milton
wrote "Paradise Lost." Then his wife dies and he wrote "Paradise Regained."

Posted at 10:33 pm by irwandy
(1) Comments  

Friday, November 19, 2004
Haruskah...

Seindah hatimu
Kau muncul dalam hidupku
Membawa seribu kebahagiaan
Dalam kegelapan hatiku...

Dari sudut hati
Ku ingin mengenalimu, mencintaimu
Namun apakan daya
Sejarah menghantui hidupku...

Mengapa ianya datang
Ketika ku masih terluka
Bunga yang berkembang mekar
Haruskah ku biarkan
Haruskah...

Di saat ini di ketika ini
Biarlah masa yang menentukan
Untuk menyatukan dua insan
Dalam mengecapi kebahagiaan


P/S : Tiada kaitan dengan sesiapa...;)


Posted at 11:33 pm by irwandy
Comments Please  

Thursday, November 18, 2004
Mencari Sinar : Episod Kelapan

...sambungan...


"Iye Farah...saya sebenarnya ape?.." Aku tidak sabar-sabar nak tahu...
"eerrr...errr..."
"Hishhh dia nihhh..takkan malu kot..."...

"eerrr...saya sebenarnya nak gi toilet jap...hehehe.."..
"Ceehhhhhhh...buat saspen je...dah gi la cepat...kang terbocor lak kat situ..hehe.."
"Saya nak gi la ni...tunggu jap eh.."

Aku dapat rasakan yang Farah hendak cakapkan sesuatu tapi mungkin dia malu. Aku tersenyum sendirian. Aku pun tak pasti kenapa aku tersenyum tapi aku macam dapat agak apa yang Farah hendak bicarakan sebentar lagi. Hati aku berdebar-debar. Tapi aku fikir balik, ahhh, tak mungkin. Takkan terlalu cepat? Aku tahu Farah jenis yang "slow & steady". Tetiba aku tersentak dari lamunan...

"Ok, I'm back.." Farah mengejutkan aku...
"Ok...dah puas?..Dah buang pape yang patut?..hehe.."
"Ish awak nih..ke situ plak dia..."
"Ok, tadi awak dah buang dari bahagian perut ke bawah, skang ni awak luahkan apa yang tersirat dari perut ke atas pulak. Luah melalui mulut...hehe.."

"Waaa..ke situ pulak dia...pandai ye..geram nih.."
"Hahahaha...saya gurau je Farah...jangan ambik hati.."

Tiba-tiba lagu If You're Not The One keluar di radio. Aku pun hairan, macam tau je aku tengah nak layan lagu tu skang. Lagu tu keluar masa aku tgh bergurau dgn Farah. Macam chemistry pulak.

"...I don't wanna run away but I can't take it I don't understand,
If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am,
Is there anyway that I can stay in your arms..."

"Farah, saya tau awak nak katakan sesuatu...cuba cakap dgn saya..tak elok simpan-simpan.."

"Andy, saya cakap ni...awak jangan terkejut eh?.."
"Uishhh...ni ape ni..surprise ke?.."
"Lebih dari surprise!"
"Waahh..ha..cepat la cakap!"

"Andy...1 4 3...ONE FOUR THREE.."
"Hahhh??...ape tu?..."..
"Ehh..takkan awak taktau?.."
"Saya tatau...takkan nak cakap tu pun kena guna kod rahsia?.."

Apa kejadahnya ONE FOUR THREE ni? Aku pun taktau. Tak pernah tau pulak aku. Farah pun mendiamkan diri. Aku pun terpinga-pinga. Apa maksud Farah sebenarnya ni?

"Andy...1 4 3 tu maksudnya...errr..I L Y.."
"I Love You?..haa?.."

Aku terkejut. Ape hal tetiba cakap that 3 words? Aku memang susah nak percaya sangat kalau seseorang lafazkan 3 perkataan tu dalam masa terdekat. Tapi, ni kes lain. Aku pun confuse sebenarnya. Adakah aku perlu teruskan?

"Kalau I Hate You pun boleh kan?..hehe.."
"Eleh..takkan awak nak benci saya kot?..Kan?..haha.."
"Tau takpe..."

"Tapi, kenapa awak cakap skang ni? Awak tak rasa ianya terlalu cepat ke?.."
"Ntah la Andy, itu dari hati saya."
"Betul ianya dari hati awak?.."
"Betul Andy...promise.."

"Saya mmg agak terkejut sebab awak cakap tu. Tak pernah dalam seumur hidup saya, seorang perempuan berani luahkan macam tu pada saya."
"Ini pun first time saya cakap macam ni...Saya pun taktau apa angin tah dtg tetiba..."
"Apa yang sebenarnya awak fikirkan? Awak dah fikir habis-habis?.."

"Andy, sebenarnya sejak hari yang awak confess pada saya, dua malam berturut-turut saya Solat Sunat Istikharah, mintak petunjuk dari Allah. And..."

Hahhh...biar betul dia ni...tak pernah aku kenal orang yg aku suka sanggup Solat Sunat tu utk mintak petunjuk..

"So, and..???"
"And...sebab tu la saya cakap 1 4 3 kat awak tadi.."

"Maksud awak, saya lah jawapannya?...Awak nampak saya dalam solat tu?.."
"Yup!!!.."

"Hahhhh???..." Aku terkejut...
"Iye Andy...kenapa?..Tak percaya eh?.."

"Bukan tak percaya, susah nak percaya..habis tu, skang ni camna?"
"Camna apa?.."

"Macam ni la Farah, saya memang suka kan awak. Even saya semakin suka pada awak. Since awak dah cakap that 3 words. I'm speechless. I don't know what to say anymore. Maybe I'm waiting for that 3 sacred words. But I didn't expect it now actually. Lagipun, I'm the one who supposed cakap tu kat awak."

"Andy, kadang-kadang kita tak boleh nak duga. Ianya datang macam tu aje. When I have the guts, I will say it. Saya pun sebenarnya tak sangka saya boleh cakap camtu...saya memang malu nak cakap.."

"Hmm...Farah, today is a very nice day for me. For the first time my life, seorang perempuan meluahkan isi hatinya pada saya. Tarikh hari ni juga amat menarik. Tarikh hari ni memang kena dengan kita. Jadi, apa kata awak?"

"Saya pun taktau Andy. Never been in this situation before."

Aku pun tak pasti apa yang aku nak lakukan. Nak buat keputusan skang ke? Aku pun tak ready sebenarnya. Tapi hati aku membara. Aku taktau kenapa. Aku hanya mendiamkan diri buat seketika. Aku hendak berfikir secara rasional. Aku taknak terburu-buru. Farah pun nampak macam dah boleh menerima aku seadanya. Aku nak tunggu apa lagi?..Hati aku tengah membara. Semakin hampir untuk menyayangi dia. Tapi entah la...Apa yang aku perlu lakukan?


...To be continued...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(12) Comments  

Next Page]