Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< December 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Wednesday, November 17, 2004
Mencari Sinar : Episod Ketujuh

...sambungan...


Di satu hari yang indah, aku bangun seperti biasa. Aku tidak tahu mengapa aku rasakan hari ini tidak seperti hari-hari yang lain. Mungkin hari ini jatuh tepat pada tarikh yang setahun sekali sahaja datang. Tarikh hari ini juga merupakan kombinasi nombor kegemaran aku dan Farah. Hari Jumaat pulak tu.

Nombor kegemaran aku ialah nombor tujuh. Aku tidak tahu mengapa aku suka dengan nombor tujuh. Mungkin kerana syurga mempunyai 7 tingkat. Mungkin juga kerana langit mempunyai 7 lapisan. Mungkin juga kerana nombor 7 banyak berkait rapat dengan Islam. Atau mungkin bentuk nombor 7 itu menarik perhatian aku.

Seperti hari-hari yang sebelumnya, aku berchatting di YM dgn Farah. Kami berbual seperti biasa. Aku sebenarnya tidak menunggu sangat tentang jawapannya. Aku hanya hendak meluahkan perasaan aku sahaja pada dia. Tiada paksaan sama ada dia harus menerimaku atau tidak. Aku memang begini. Suka berterus-terang kerana itu lebih menyenangkan daripada memendamkan dalam hati. Kalau dipendamkan lama-lama, nanti diri kita yang rugi. Jadi, aku biarkan sahaja Farah berfikir dan menentukan. Kami berdua suka sama suka. Jadi, lebih elok jikalau kami berkawan sahaja dulu untuk mengenal hati budi masing-masing dengan lebih erat lagi. Tiba-tiba, Farah membuka cerita...

"Andy, kalau saya cakap sesuatu awak marah tak?"
"Ehhh...buat apa saya nak marah...cakap je la.."
"Takde la, mana la tau awak tetiba melenting ke.."
"Ishhh...saya bukan macam tu...blom cuba blom tau.."

"Okay...awak tau kan yang saya suka awak..."
"Iya saya...and I'm really glad.."
"Andy, saya tak faham kenapa awak masih lagi suka pada saya sedangkan awak dah tau keadaan saya."
"Farah, kan saya dah cakap semalam, ajal maut di tangan Allah SWT. Kita tidak kuasa untuk menentukan bila kita akan menemui ajal."
"Saya tau Andy. Saya tau tu semua. Tapi awak tak takut ke kalau apa-apa yang terjadi pada saya? Contohnya kalau saya pergi nanti..awak tak menyesal?"
"Farah, jangan la cakap macam tu. Tak elok."
"Hmmm...ntah la Andy.."

"Farah, saya lagi menyesal kalau saya tak lakukan sesuatu untuk awak skang ni. Sementara kita semua masih hidup, kita perlu lakukan yang terbaik untuk diri sendiri dan juga untuk orang lain. Terus terang saya cakap, sejak saya dapat tahu tentang keadaan awak, saya makin menyukai awak. Perasaan ini tidak dapat saya ungkapkan dengan kata-kata. Ianya semakin kuat dirasai."

Iya, aku pun sendiri hairan dengan diri aku. Aku tahu dia ada penyakit kronik yang boleh membawa maut. Mengapa aku masih lagi berdiri di sisinya? Mengapa aku tidak berlalu pergi sahaja? Dan yang lebih menghairankan, mengapa hati aku semakin membara terhadapnya? Ya Allah, apakah maksud semua ini? Apakah yang Kau ingin tunjukkan padaku?...Inikah yang dinamakan Cinta?...Tapi mengapa ianya terlalu cepat?...

"Betul awak takkan menyesal?"...Farah menyoal...
"Iya Farah, saya tidak akan menyesal. Saya hanya berserah pada Allah SWT. Biarlah Dia menentukan segalanya. Saya redha."

"Andy, saya ingin awak berjanji sesuatu dengan saya."
"Iya Farah, just say it."

"Andy, berjanjilah dengan saya yang awak tak akan tinggalkan saya."
"Farah, saya berjanji."
"Selama-lamanya?.."
"Iya Farah, selama-lamanya. Dan awak juga perlu berjanji dengan saya supaya awak tak tinggalkan saya selama-lamanya."
"Andy, saya berjanji dengan sepenuh hati saya. Saya berjanji Andy."

Kami terdiam seketika. Tiada perbualan selama seminit, tetiba Farah memecah kesunyian...

"Hmm...tarikh hari ni macam special je kan?.."
"Eh..saya ingat saya seorang je yang perasan..."
"Andy, takkan la saya tak perasan. Kan nombor favourite awak dan saya jatuh pada tarikh hari ni."
"Ala..mana la tau awak tak ingat pasal saya..."
"Iye la tuuu.."

Kami sambung berbual seperti biasa. Tiba-tiba Farah membangkitkan lagu-lagu kegemarannya...

"Andy, awak tau tak lagu Suratan atau Kebetulan?.."
"Errr...saya taktau..lagu ape tu?..Saya ni bila dah dgr baru tau lagu tu.."
"Ala..yang ada 3 orang cina nyanyi tu."
"Jap..saya try search dalam Kazaa..."

Aku pun search kat dalam Kazaa. Akhirnya jumpa juga lagu tu. Bila dah habis download, aku pun dengar. Ya Allah! Inilah lagu yang aku cari-cari selama ni! Ini adalah salah satu lagu kegemaran aku dulu. Aku tidak tahu apakah tajuknya & penyanyinya. Rupanya ianya sebuah lagu dendangan daripada Kenny, Remy & Martin bertajuk Suratan atau Kebetulan. Ianya berbunyi begini...

"...Sesuatu yang tak disangka,
seringkali mendatangi kita,
itukah suratan dalam kehidupan,
atau sekadar satu kebetulan..."

Liriknya amat indah dan juga menyedihkan. Tapi memang aku suka lagu ni.

"Farah, pernah dengar lagu If You're Not The One by Daniel Bedingfield?.."
"Andy, tu lagu favourite saya..."
"Iye ke?...Tu la lagu favourite saya skang ni. Saya dedicate kat awak eh?.."
"Thanks Andy...saya pun dedicate lagu tu kat awak gak.."...
"Thanks Farah..."

"...If you're not the one then why does my soul feel glad today,
If you're not the one then why does my hand fit yours this way,
If you are not mine then why does your heart return my call,
If you are not mine would I have the strength to stand at all..."

Kami pun bertukar-tukar pendapat tentang lagu kegemaran kami. Sememangnya kebanyakan lagu kami sama-sama suka. Aku pun juga hairan. Dia pun hairan. Sedang asyik aku melayan lagu-lagu kegemarannya...

"Andy, saya nak cakap sesuatu..."
"Iya Farah, cakap je la..."
"Jangan marah tau..."
"Ishhh...awak nih...dahhh..cakap je la..saya tak sabar nak tau ni.."
"Sabarrrrrr Andy, sabarrr..."
"I'm waitinggggggg...hehe..."...

"Andy...hmmm..."
"Apa hmmm..hmmm.....ishhh dia nih.."
"Saya sebenarnya......"


...To be continued...
 

Posted at 08:33 pm by irwandy
(10) Comments  

Tuesday, November 16, 2004
Luahan...

Tadi aku gi GSC Midvalley tgk 2 movies...The Terminal & White Chicks. 11.45am - 2pm...2.45pm-4.45pm...Movie Marathon..hehe..Dua-dua best gile...Aku gi sorang je...tapi dok tergelak cam ade member2 kat sebelah..hehe..mmg lawak habis dua-dua citer nih...

Semalam lak, raya kedua...aku gi Chili's kat KLCC...lunch kat sana dgn family...kempunan aku nak makan Skillet Fries...it's something like...a bunch of french fries, masak dgn sos daging macam spaghetti..pastu campur dgn cheese...perghhh...for only RM13.50...mmg berbaloi..tapi tak dpt makan semalam sebab mak aku tak kasi...uhuksss...dia kata nanti membazir...ishk ishk...padahal sebelum ni kalau gi Chili's, sure makan Skillet Fries tuh...mmg tak penah miss...

Hmmm...I know I'm not handsome, I'm not the person with an athletic type of body, I'm not cute or whatsoever...to you, I'm just a fat & ugly person...Maybe that's why you just wanna walk away...and be with some good looking person...well, to tell the truth, after all things that happened, I'm still worth it...you know why...

Although sometimes I lied, but I never lied about my feelings towards you...If only you could give me a chance now, it would be like a dream come true. I've changed. Changed to a person that you wished for(If you wished..). I learned a lot of things from my past mistakes. And now I understand. Truly understand. But what I don't really understand is why u said the next person u love after your family is me while u're running away. Why?

Everybody make mistakes. And so am I. You said I'm sick. Well, you don't know what was behind all that. I've been pushed down. I was into my big family problems. And you suddenly, just wanna walk away. You never ask me why I was like that and I don't wanna tell you coz I don't want to susahkan sesapa. After you left, it's getting worse. I was thrown away from my group project. Then, I got into even more bigger problems. You don't wanna know. It's personal. That's why I always wanna see you coz you're the only one who can make me feel happy at that time. You're the "penenang jiwa".

But now, Alhamdulillah. Although all the problems came when I was in my final year degree, I've managed to be successful. Even though rezeki melimpah ruah mana pun skang ni, my heart still doesn't feel happy. I'm not lonely. I'm not desperate. I'm not hunger for love. But I just want a chance. That's all.

"Aku cinta kepadamu,
Hanya itu yang ku tahu,
Lupakanlah kenangan pahit,
Kita bina hidup baru..." Kenangan Lalu by Flybaits

P/S : Episod Mencari Sinar akan disambung esok..InsyaAllah kalau aku tak bz..esok dah nak keje balik dahhh...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(7) Comments  

Monday, November 15, 2004
Losing is Winning - In So Many Ways...

One day an old man boarded a bus. As he was going up the steps, one of his shoes slipped off. The door closed and the bus moved off so he was unable to retrieve it. The old man calmly took off his other shoe and threw it out of the window.

A young man on the bus saw what happened, and could not help going up to the old man and asking, "I noticed what you did, sir. Why did you throw out your other shoe?"

The old man promptly replied, "So that whoever finds them will be able to use them."

The old man in the story understood a fundamental philosophy for life - do not hold on to something simply for the sake of possessing it or because you do not wish others to have it.

We lose things all the time. The loss may seem to us grievous and unjust initially, but loss only happens so that positive changes can occur in our lives.

We should not always assume that losing something is bad, because if things do not shift, we'll never become better people or experience better things.
That's not to say of course that we only lose "bad" things; It simply means that in order for us to mature emotionally and spiritually, and for us to contribute to the world, the interchange between loss and gain is necessary.

Like the old man in the story, we have to learn to let go. The world had decided that it was time for the old man to lose his shoe.

Maybe this happened to add momentum to a series of events leading to a better pair of shoes for the old man. Maybe the search for another pair of shoes would lead the old man to a great benefactor. Maybe the world decided that someone else needed the shoes more.

Whatever the reason, we can't avoid losing things. The old man understood this. One of his shoes had gone out of his reach. The remaining shoe would not have been much help to him, but it would be a cherished gift to a homeless person desperately in need of protection from the ground. Hoarding possessions does nothing to make us or the world better. We all have to decide constantly if some things or people have run their course in our lives or would be better off with others.

We then have to muster the courage to give them away.

 


Posted at 11:33 pm by irwandy
(1) Comments  

Sunday, November 14, 2004
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh,

Saya, Irwandy Mazwir aka ND, ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1425 Hijrah kepada semua kaum muslimin & muslimat terutamanya kepada kedua ibu bapa saya, seluruh ahli keluarga saya, rakan-rakan semua tidak kira di mana jua anda berada serta para pembaca blog saya yang tak seberapa ini. Saya menghimpun sepuluh jari untuk memohon maaf sekiranya ada salah dan silap yang telah saya lakukan selama ini.

Akhir kata, marilah kita semua menyambut hari dan bulan yang mulia ini dengan gembira di samping keluarga tersayang. Kepada anda yang beraya di kampung, semoga anda semua pulang dengan selamat.

Hari raya yang pertama ini, aku hanya mendiamkan diri sepanjang masa. Muka muram & sugul. Aku tidak pasti mengapa aku rasa sedih sangat. Mungkin apa yang aku cakap kan semalam. Aku pun tidak tahu apa aku nak buat. Hari ni aku tido je. Tak pegi beraya sangat pun. Malam raya semalam gi Jalan Masjid India dgn ayah aku...gi tgk barang2...last2 beli butang baju melayu & sampin. Ntah la, aku takde rasa cam nak beraya langsung. Aku hanya terkenangkan dia. Kalaulah aku boleh putarkan masa kembali sewaktu hari raya tahun lepas...hmm


Posted at 11:33 pm by irwandy
(1) Comments  

Saturday, November 13, 2004
Berakhirlah Ramadhan, Syawal Menjelma

Setelah berpuasa selama sebulan, hari ini merupakan hari terakhir untuk semua umat Islam menjalankan ibadat puasa. Dan keesokan harinya, bulan Syawal menjelma. Hari Raya Aidilfitri diraikan oleh seluruh umat Islam di dunia. Dan aku juga sebagai seorang umat Islam, aku meraikannya jua walaupun pahit untuk ditelan apabila terkenangkan sesuatu.

Kehadiran semula bulan Syawal pada kali ini membuatkan hati aku tersentuh. Hati aku tidak tenang. Aku tidak dapat merasakan kemeriahan bulan Syawal pada kali ini. Aku tidak gembira. Satu hari ni, aku banyak mendiamkan diri. Aku langsung tidak membuat persediaan untuk menghadapi Hari Raya. Bagi aku, tiada apa yang hendak aku raikan. Hari Raya kali ini tidak bermakna buat diri aku kerana dia tiada di sisi dan di hati.

Aku masih ingat lagi sewaktu bulan Ramadhan tahun lepas. Aku banyak berdoa agar dia kembali kepadaku. Kami tetap berkawan tetapi aku amat sayangkan dia. Empat hari sebelum Hari Raya, dia pulang ke kampung. Sebelum dia pulang, aku telah memberikan sesuatu yang aku rasakan amat berharga. Something precious for someone precious.

Semasa dia berada di kampung, kami saling berhubung. Dua hari sebelum Hari Raya, waktu malam, dia call aku menangis teresak-esak. Dia memerlukan seseorang untuk mengadu. Rupa-rupanya, Ayah dia mengalami kemalangan yang agak teruk. Tetapi ayahnya selamat. Hanya kecederaan ringan. Dia berasa sedih. Aku pun cepat-cepat cool down kan dia. Aku pun tumpang sedih.

Pada malam raya, dia kasi clue pada aku. Satu clue yg menunjukkan bahawa dia hendak menerimaku semula. Pada masa itu aku baru hendak tidur. Dia hanya kasi sms. Aku pun blur masa tu. Pada pagi raya, aku call dia ucapkan selamat hari raya dan aku bertanya tentang sms itu. Dan dia mengakui dan akan memberitahu aku pada malam nanti. Dan begitulah akhirnya, dia menerimaku semula pada Hari Raya pertama. Hati mana yang tak gembira. Dan pada Hari Raya itu juga, dia dapat menyambut Hari Raya dia dgn penuh makna setelah sekian lama berada dalam kesusahan & ketakutan. Aku amat berbesar hati.

Tapi itu semua hanya tinggal kenangan. Kini aku keseorangan. Walaupun berada di samping keluarga tersayang, tapi hati aku tetap kosong. Walaupun murah rezeki, hati aku tetap tidak gembira. Aku amat memerlukan dia. Tapi, mustahil...

"Sayang, di hari yang mulia ini, ku pohon keampunan, hanya satu yang ku pinta, Pulanglah..."


Posted at 11:33 pm by irwandy
(10) Comments  

Next Page]