Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< November 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Sunday, November 26, 2006
Teringat Kisah Lama

Sebenarnya, beberapa entry blog aku sebelum ni ada berkait rapat sedikit dgn diri aku. Aku hendak melihat apa respon daripada kalian dan ternyata aku tidak silap. Apa yang kalian komen dan respon itu menunjukkan aku telah membuat perkara yang betul. Let me share something with you about myself.

Aku pernah mencintai seseorang dengan sepenuh hati aku. Walaupun kadang-kadang responnya agak rapuh, namun lama kelamaan menjadi teguh. Tapi teguh untuk sementara sahaja. Aku tidak tahu apa yang silap, tetapi aku dah memberikan hampir segalanya. Ya, wanita ingin dimengerti. Aku sudah berikan semua itu. Adakah masih tidak cukup lagi?

Hampir setiap hari aku ber'sms' dan call dia. Setiap hari berbual di YM. Kalau kalian berkata tentang effort untuk mendapatkan seorang perempuan, barangkali aku sudah melebihi pencapaian yang sedang kalian fikirkan. Tidak perlu aku cerita tentang effort aku mencipta lagu untuknya. Cuba kalian bayangkan, jikalau effort seorang lelaki menyentuh perkara antara hidup dan mati, membuat dirinya yg asalnya drpd sampah kemudian membimbingnya menjadi sebuah permata dan sebagainya. Adakah itu tidak mencukupi?

If it's about caring, setiap hari aku mengambilnya pulang dari kerja. Setiap hari aku dapat melihat senyuman manisnya dan juga kesedihannya sekiranya ada perkara yang meresahkannya. Setiap hari juga aku mendengar segala apa yang hendak dikatakannya dgn hati yg terbuka. Setiap hari aku memberi pendapat dan solution untuk kebaikan dirinya. Hampir setiap hari aku menemaninya and everytime she needed me, I was there. Sehinggakan segala perkara yg berlaku, dia akan mencari aku dahulu.

If it's about respect, I respected every decision she have made. And even I respected her as a woman. I didn't touched her, I didn't do anything to her. Sebaliknya dia yang tiba-tiba memulakan semua itu dgn menggenggam tangan aku sambil memandang tajam ke mata aku seolah-olah dia bersyukur kerana aku hadir dalam hidupnya dan membawa seribu makna kebahagiaan untuk hidupnya pada masa akan datang.

About reassurance, yes, I did that almost everyday. Whenever she wanted to know where she stands, I said directly, "You're on top of everything excluding my mother and family of course"...
And I said to her, "The reason I love you is not something that you can see everyday in the mirror. And it is something that we need to treasure with sincerity..."

About other things such as understanding a woman, to validate them, to be there when she needed me, tolerance, responsibility... tak payah aku cerita kerana aku rasa kalian boleh fikir-fikir sendiri setelah membaca segalanya di atas. Frankly speaking, I have done what I could beyond human expectations. :)

Then, she just simply walked out of my life. After a while, then only I know dia buat semua tu untuk meminta simpati and sengaja to make me love her supaya dia boleh keluar daripada nerakanya and get back to her normal life. Pendek kata, dia menggunakan aku. Well, perkara2 tu semua buat aku menjadi lebih matang dan sedar. Apabila itu semua sudah berlaku, aku merasakan bahawa segala effort aku hanya menjadi sia-sia belaka namun begitu, aku bersyukur kerana tidak bersama lagi dengan perempuan seperti dia... :)

Semalam aku melepak dgn bestfriend aku, Herma. She told me about what I have inside me. When I asked about what a woman actually want and their expectations from a guy, she said, "You know what ND, dah byk kali saya ckp...frankly speaking, what every women expect from a guy, it's all ada dalam diri awak. All of it. So don't worry, just be yourself. Show your real effort. It's the real you that makes everybody love you so much including myself. That's why we've been friends for a such long time. So, just carry on in whatever you're going to do..."
I was like, "huhh??..dia ni melawak lagi ke ni.."

Dan kata-kata itu masih terngiang-ngiang di kepala aku ini. Aku terkejut juga la dia sampai cakap mcm tu padahal aku ni langsung tak sedar yang diri aku macam tu. Tapi sememangnya seorang sahabat yg rapat yg byk tau tentang diri kita. Mereka yg mengukur tahap keperibadian diri kita, bukan kita yg mengukur diri sendiri. Entah le...

Aku bukan bercerita semua ini untuk menunjuk pada kalian yang aku ni bagus ke tak. Dan yg pasti bukannya aku rindu dia..gile hape..Sebaliknya aku ingin kalian semua tahu mengapa aku serik, mengapa hati aku keras setelah melakukan segala yang terbaik untuk perempuan. Malah, sehingga sekarang aku cukup berhati-hati untuk tidak terlalu menunjukkan effort aku yang sebenar untuk seorang perempuan. Kadang-kadang, aku sengaja tidak keluarkan attitude yg sebenar kerana tidak mahu disakiti lagi. Jadi, aku simpan segala effort itu untuk seseorang yang terpilih and who's worth it.

Lately, aku byk memikirkan yg siapalah aku ini untuk approach seseorang kerana tiada apa yg istimewanya tentang diri aku yg serba kekurangan dan masih khilaf tentang kehidupan ini. Aku hanya manusia biasa yg pernah berasa kecewa dgn amat teruk sehingga menjejaskan kehidupan aku untuk sementara suatu ketika dulu. Bukan tahap confident aku makin rendah dan bukannya aku lemah, cuma aku belajar untuk tidak terlalu berharap pada sesuatu yg tidak pasti. Belajar untuk bersederhana and be fair with everybody.

Sejauh mata memandang dan sealpa minda sedang memikirkan tentang kehidupan, apa yang aku tersedar tentang suatu perhubungan bukan hanya terletak pada rasa cinta serta kasih sayang dan rasa hormat itu sendiri, tetapi hati yang penuh keikhlasan. Tanpa keikhlasan, apa makna rasa sayang dan hormat itu sekiranya keikhlasan itu bukan hadir dari ketulusan hati kecil seorang insan. Dan daripada sebuah keikhlasan pula, rasa tanggungjawab akan sendiri hadir. :)

Sometimes it is hard to be ourselves as some people can simply use our kindness for their own purposes. But we must be smart enough to sort it out which one is bad and which one is good. And always be good to people although they're not being good to us. InsyaAllah, banyak hikmah yang menanti suatu hari nanti.

Dan aku?...Hanya berdoa dan sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk kehidupan mereka yang aku sayang dan juga diri aku sendiri semoga kehidupan ini diberkati Allah SWT. Amin...

### - Siri Mencari Sinar yang kalian baca melalui link di sebelah ini adalah sebuah kisah benar yang aku sengaja tidak mahu sambung.. :)


Posted at 09:48 am by irwandy
(18) Comments  

Saturday, November 25, 2006
Umpama, Seperti, Bagai

Aku umpama sebuah lirik
yang tiada lagu
dan tanpa suara

Bagai angin yang bertiup
udara yang kita hidu
namun kita tidak bisa melihatnya...

Seperti besi dipanaskan
lalu menjadi panas membara
namun esok hari sejuk semula...

Umpama kereta yang cantik
enjin yang sempurna
ruang dalaman yang elegan
namun tiada pemandunya...

Bagaikan matahari
yang kita pandang kecantikannya
hanya pada waktu terbit dan terbenam
waktu lain kita biarkan saja...

Seperti tisu
hanya digunakan bila perlu
bila dah dipakai ianya dibuang...

Bagaikan sebuah banglo
yang tersergam indah
namun dibinasakan
oleh 40 saat gempa bumi...

Apa aku merapu nih?


Posted at 01:42 am by irwandy
(2) Comments  

Thursday, November 23, 2006
Satu Yang Terbaik Untuk Dirimu Kini

Sejenak kau hadir menemaniku
Terasa begitu indah 'tuk dilukiskan

Seberkas bayangmu hadir dibenakku
Setelah kurasakan dalamnya artimu

Dalam detik penuh bahagia
T'lah kucoba 'tuk resapi
Satu yang terbaik untuk dirimu kini

Sebuah kisah yang t'lah kita rajut
Terukir untuk kita jaga
Dibatas bening jiwa
Yang kita cipta bersama...


Ianya lagu daripada Samsons bertajuk Romansa Cinta yang menjadi background song untuk blog aku ni. Aku suka mendengar melodi muziknya. Liriknya juga sangat indah. A very nice song to hear. Relax je rasa. Layannnnn kan? ;)

Hari ni hari keempat aku berada di tempat kerja baru. Aku berasa sungguh selesa di sini. Pada hari kedua hari tu, aku mendapat flash card...iaitu seperti tag nama untuk keluar masuk office. Pada hari ketiga pula, aku mendapat Medic Card untuk guna di klinik-klinik panel. Aku agak terkejut kerana segala-galanya efficient dan cepat. Bagus sungguh UMW nih. Banyak kilang ada. Selain di Shah Alam, kilang yang paling dekat adalah di Telok Panglima Garang, iaitu sebuah kilang UMW Kayaba Malaysia. Kalau ada problem, kena bergegas ke sana jugak.

Kini aku sibuk. Kadang-kadang aku terpaksa berkejar ke sana sini. Sedar tak sedar, dah pukul 6 petang. Begitulah sibuknya aku dengan kerja. Tetapi aku suka. Masa begitu cepat berlalu. Dan terlalu banyak input yang memasuki otak ku ini. Sehinggakan aku tidak sempat melayan rakan-rakan yang YM dgn aku. Blog kawan-kawan pun tidak sempat aku terjah.

Aku keluar dari rumah sebelum matahari timbul dan pulang ke rumah selepas matahari terbenam. Dulu, aku travel 35km pergi dan 35km balik dalam satu hari. Dan sekarang pula, aku travel 40km pergi dan 40km balik. Hanya dengan menaiki skuter yang membawa aku ke destinasi dalam masa 35 - 40 minit. Itupun banyak kereta slow dan traffic jam. Kalau tidak, 25 - 30 minit pun boleh sampai.

Tadi aku keluar dari office pukul 7 petang. Hari ni awal sikit. Aku keluar saja, aku dapat melihat keindahan matahari terbenam yang sangat cantik dari arah Klang. Ianya jarang-jarang berlaku. Rugi pula tidak bawa kamera.

Dan semalam, aku berjumpa dengan seseorang. Hmm..aku harus memberi keputusan secepat yang mungkin. Tiada cara lain nampaknya...tengok la camna nanti...


Posted at 09:35 pm by irwandy
(10) Comments  

Tuesday, November 21, 2006
What Are You Expecting?

This is a question that is hard to answer. Or maybe it's easy to answer but when it comes to reality, it might be different. Well, this question maybe mainly about relationship thingy.

What are you expecting from a guy or a girl whenever you're in a "in progress" situation or "on going process" situation for a relationship from friendship?
To cut it short, What are you expecting from a guy/girl for relationship?

It's a direct question but somehow, most of the person whom I asked to answered "I really don't know". Maybe they didn't have any specific expectations or maybe it's a secret for them or maybe they don't wanna answer because of the different situation & different thoughts. Well, good answer actually.

If you ask me as a guy, (after confession la of course) ... maybe I would expect her to give me some room of chances to know her better by any ways such as calls, sms or hang out together. That's all. If not, just be frank and tell the truth. Kalau insan mcm aku yg tak seberapa dan serba kekurangan ni, susah la dpt chance kot..hahaha...

BUT... itu expectation seorang lelaki yg ada rasa suka terhadap seorang perempuan. How about perempuan tu? Apa yg dia expect from that guy if that girl nak beri dia peluang? Yang saya tahu, perempuan ingin dimengerti, difahami. Tapi takkan tu je kan? Jadi, wahai perempuan2 di luar sana, sila berikan pendapat...dan juga para pencinta wanita!..haha... TQ!

### - Entry ini tiada kaitan dgn sesiapa. It's just an open discussion entry :)


Posted at 08:27 pm by irwandy
(16) Comments  

Monday, November 20, 2006
Aku Dah Kerja

Setelah menganggur selama seminggu lebih, akhirnya aku memulakan alam pekerjaan baru aku di UMW E-Technologies, Shah Alam. Office aku di tingkat 5. Masuk je kerja dan meletak beg di cubicle aku, pastu terus dipanggil untuk meeting internal. Biasalah, diorang mesti kena kasi brief sket pasal company tu dan job scope serta responsibilities yg bakal aku harungi.

Meeting punya meeting, dah kul 11 pagi. Aku pulak dibawa untuk diperkenalkan kpd semua staff. Ternyata semuanya peramah. Semuanya baik2 belaka. Semuanya professional. Lega sket hati aku. Kemudian aku diajar sikit2 tentang apa yg aku harus lakukan nanti. Agak pening juga tapi slowly adapt to it nanti...InsyaAllah...

Masa lunch time, kebetulan ada jamuan Hari Raya kat tingkat satu, semua dijemput. Aikkk..baru masuk 1st day dah dpt join jamuan raya. Langkah kanan lak aku. Best plak rasa.

Lepas tu aku dok study benda2 yg aku akan buat nanti sampai la pukul 5.30pm. Patutnya balik time tu, tapi maleh le balik dulu. Lepak2 dulu. Lagipun hujan lebat tadi. Kul 8pm baru balik. CEO dlm bilik tu pun tak balik2 lagi.

So, esok 2nd day aku tak online. Ada Induction Programme for new staff for one whole day. Hari Rabu pun sama tapi half day je. Just at the right time la kiranya aku masuk ni. Hehehe...So, jumpa lagi nanti. Jaga diri baik2 semua! ;)

### - Gambar Majlis Pernikahan Afriyanto & Azleeni di http://irwandy.fotopages.com


Posted at 08:45 pm by irwandy
(6) Comments  

Next Page]