Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, October 17, 2006
Sampai Menutup Mata - Episod Lima

Ariel mengeluh. Bukannya dia tidak mahu cerita tetapi dia mahu lupakan semua itu. Baginya, cerita lama usah dibangkitkan semula. Lebih-lebih lagi kisah pahit yang membuatkan hati terdetik apabila mengingatinya.Baru 8 bulan peristiwa itu berlaku.

"Kalau saya tak cerita boleh tak?.." tanya Ariel.

"Hmmm..terpulang pada awak..saya taknak paksa.." jawab Lisa dengan ikhlas.

"Sempena bulan Puasa ni, tak elok sangat cerita benda-benda camni. Tapi apa yang saya boleh katakan..." Ariel terhenti seketika.

"Kenapa?.." tanya Lisa.

"8 bulan yang lepas saya putus tunang disebabkan orang ketiga. Itu je..." Ariel memberi kenyataan.

"Ohh..I'm sorry. Well, kita pun lebih kurang sama jugak la. Just that saya belum bertunang lagi. We broke off last few months because of orang ketiga jugak.." terang Lisa.

"Ohhh..I'm sorry too. Tapi sejak jadi single ni best kan?" tanya Ariel.

"Yes..memang best. It's been great.." jawab Lisa.

Kemudian mereka pun sambung bercerita tentang pengalaman cinta yang mereka alami sehingga waktu berbuka puasa. Daripada situ, mereka mendapati banyak juga persamaan di antara mereka. Timbul juga cerita suka duka yang mereka pernah alami. Mereka nampak seperti teman rapat.

Jam sudah menunjukkan pukul 9.30 malam. Mereka masing-masing meminta diri untuk pulang. Sudah lama benar mereka berbual. Perbualan mereka hanya terhenti apabila masing-masing menunaikan Solat Maghrib dan Isyak. Ariel menemani Lisa sehingga ke keretanya. Selepas mengucap selamat tinggal, Ariel pun menuju ke keretanya pula.

"Syok pulak berbual dengan Lisa. She's interesting..yes..definitely.." bisik Ariel sendirian.

"He looks smart, caring and very talkative. I like his style. Tak pernah pulak aku jumpa lelaki macam tu..." bisik kata hati Lisa pula semasa memandu pulang ke rumah.

******************************

Lisa sampai di rumah pada pukul 10.30 malam. Kelihatan rumahnya gelap.

"Mungkin Mama Papa dah tidur kot.." bisik Lisa.

Lisa memasuki rumahnya dan terus ke biliknya. Dia kepenatan setelah penat bekerja di pejabat, kemudian berbuka puasa pula bersama-sama dengan Ariel. Tiba-tiba, Puan Sharifah muncul di pintu bilik Lisa.

"Penat Lisa?...Banyak kerja tadi?.." tanya Puan Sharifah.

"Boleh la tahan Mama..." jawab Lisa.

"Dengan siapa Lisa berbuka puasa tadi?.." tanya Puan Sharifah lagi.

"Dengan kawan baru Mama..." jawab Lisa.

"Lelaki ke perempuan? " tanya Puan Sharifah dengan penuh minat.

"Lelaki. Mama jangan risau. Dia ok. Baik orangnya. Berkawan je." jelas Lisa.

"Mama tak risau pun. Mama lagi suka. Agak-agaknya kawan baru Lisa tu bakal mengisi hati anak kesayangan Mama ni tak?.." Puan Sharifah berseloroh.

"Hishhh Mama niiiii...tu kawan je laa. Lisa kenal sebab dia jumpa jam yang Lisa tercicir kat Sg Wang tu. Dia pulangkan balik kat Lisa...tu je.." jelas Lisa.

"Bagusnya dia. Jujur. Nanti bila Hari Raya, jemput la dia datang ke rumah ye. Mama pun nak kenal-kenal jugak."

Puan Sharifah memandang anaknya yang kepenatan sambil tersenyum. Lisa pula seperti membuat tidak tahu tentang apa yang ibunya katakan tadi. Puan Sharifah pun beredar ke biliknya. Lisa mula mengelamun. Dalam kepalanya asyik teringat pada Ariel. Lisa merasakan ada sesuatu yang istimewa dalam diri Ariel. Dia sendiri tidak tahu apakah perkara itu. Cuma dia rasa hairan dengan dirinya kerana asyik terfikir tentang keistimewaan Ariel yang tidak dapat dijelaskan dengan kata-kata.

Lisa berhenti daripada mengelamun lalu mandi. Selepas mandi dan menukar baju tidur, Lisa mencapai telefon bimbitnya. Lisa menaip SMS dan menghantar kepada Ariel.

"Thanks for the buka Puasa treat. It's been a great time talking to you. Like we've known each other for a long time. Next time will be my treat. Take care and good nite."

**************************************

Suasana sepi di pejabat milik Tan Sri Affendi yang kini diterajui oleh anaknya, Ariel. Masing-masing sedang sibuk membuat kerja. Pejabatnya terletak di tingkat 39, Menara KLCC. Hampir 80 pekerja berada di pejabat itu. Tidak termasuk lagi di cawangan-cawangan lain. Di situlah ibu pejabatnya. Baru 5 tahun syarikat Tan Sri Affendi berpindah di situ. Segala kelengkapan sangat mencukupi. Ada juga kemudahan surau untuk para pekerjanya.

Ariel sedang berada di dalam biliknya sambil meneliti usul projek terbaru yang baru didapatinya tadi. Dia sangat berpuas hati. Dia meletakkan dokumen projek itu di atas mejanya. Tiba-tiba, sekretari peribadinya, Syafinaz, yang baru 6 bulan bekerja memaklumkan sesuatu kepada Ariel melalui interkom...

"Encik Ariel, ada kawan encik nak jumpa. Mustahak katanya." kata Syafinaz.

"Siapa nama dia Syafinaz?.." tanya Ariel.

"Dia kata kawan lama encik. Dia taknak beritahu pula." jawab Syafinaz.

"Ok, suruh dia masuk."

*Tok*Tok*Tok...

"Masuk..." Ariel mempelawa.

"Hi Ariel..." kedengaran suara perempuan. Ariel terus memandang lalu....

"Haahh...kau??..What are you doing here???.." tanya Ariel dengan nada yang terkejut.


To be continued...


Posted at 01:08 pm by irwandy
(4) Comments  

Sunday, October 15, 2006
Sampai Menutup Mata - Episod Empat

"Sorry sorry, awak cakap la dulu.." Ariel mengalah.

"Awak dulu...saya dengar awak yang nak cakap dulu..." Lisa membantah.

"Takk..saya dengar awak cakap dulu...hehehe...ladies first.." jawab Ariel.

"Ok ok...saya nak tanya tadi awak kerja kat mana?.." tanya Lisa.

"Ohhh..errr..saya kerja kat KL..kerja biasa-biasa aje...awak pulak?.." jawab Ariel sambil cuba merahsiakan siapa dirinya yang sebenar.

"Biasa-biasa tu kerja apa plak tu?..Saya tak pernah dengar..hehe..saya kerja di KL jugak. Kerja biasa-biasa jugak..hehe.." jawab Lisa.

Dan mereka pun berbual-bual panjang sehingga dua jam lamanya. Walaupun itu pertama kali mereka duduk berbual bertentangan mata, tetapi mereka mudah mesra. Sememangnya Ariel cepat mesra dengan kenalan baru, begitu juga dengan Lisa. Dalam pada masa yang singkat, mereka juga dapat mengenali diri masing-masing secara amnya. Kemudian, Ariel meminta diri untuk melawat rakannya. Begitu juga dengan Lisa kerana dia perlu pulang selepas ibunya menelefonnya sebentar tadi.

Mereka berdua pun beredar dari situ dan menuju ke destinasi masing-masing.

"He's very nice and humble.." bisik kata hati Lisa sewaktu dalam perjalanan ke rumah.

"She's sweet and friendly...agak-agaknya boleh tak aku nak kenal rapat dengan dia nanti?..Ahhh...malas nak fikir.." bisik kata hati Ariel pula.

Lisa mempunyai paras rupa yang manis dan berkulit putih. Badan Lisa kurus dan tinggi. Rambutnya lurus panjang hingga melepasi bahu. Gayanya seperti seorang perempuan yang agak "vogue" tetapi sederhana dan "simple". Lisa adalah seorang yang pandai berdikari dan tegas. Dia juga peramah tetapi dia bukan mudah untuk suka atau jatuh cinta. Setelah dia dikecewakan oleh bekas teman lelakinya, hati Lisa sudah keras dan enggan menerima sesiapa walaupun ramai lelaki yang ingin merapatinya. Lisa juga tidak mahu memikirkan soal perhubungan dalam masa terdekat.

Ariel pula seorang yang mempunyai ketinggian 180cm. Badannya agak berisi sedikit tetapi bukan seorang yang gempal. Beratnya serasi dengan ketinggiannya. Sungguhpun begitu, Ariel mempunyai wajah yang tampan. Walaupun dia berpakaian simple, tetapi dia tetap nampak bergaya. Semasa di United Kingdom, ramai kenalan perempuan senegara menaruh minat terhadap Ariel, tetapi bekas tunangnya, Falina, yang telah berjaya menawan hati Ariel. Ternyata cinta mereka tidak bertepuk sebelah tangan. Perhubungan itu membawa mereka kepada ikatan pertunangan. Setelah 6 bulan bertunang, Falina memutuskan pertunangan atas alasan sudah tidak serasi lagi. Walaupun kecewa, Ariel tahu bahawa ada orang ketiga dalam keretakan perhubungannya dengan Falina sehingga terputusnya pertunangan mereka. Tetapi Ariel tidak mahu memikirkannya lagi.

****************************************

Bulan Ramadhan telah pun tiba. Inilah bulan yang dinanti-nantikan oleh Ariel dan Tan Sri Affendi. Seperti tahun-tahun yang sebelumnya, pada setiap malam, Ariel dan Tan Sri Affendi akan mengerjakan Solat Tarawikh di Masjid Wilayah Persekutuan selepas berbuka puasa bersama-sama dengan keluarga. Walaupun Ariel sibuk di pejabat, tetapi dia tetap menghadkan dirinya untuk tidak terlalu sibuk pada bulan Ramadhan ini semata-mata untuk berbuka puasa bersama keluarganya dan mengerjakan ibadat Solat Tarawikh bersama-sama ayahnya di Masjid.

Pada bulan Ramadhan itu juga, Lisa dan Ariel saling berbalas "SMS". Kadang-kadang Lisa yang memulakan, dan kadangkala Ariel. Dengan cara itu, mereka menjadi semakin rapat dalam jangkamasa selama dua minggu sahaja kerana masing-masing mudah mesra. Kemudian, Ariel mengajak Lisa untuk berbuka puasa bersama-sama di Hotel Concorde, Kuala Lumpur selepas waktu bekerja.

"Hello...Papa.." Ariel menelefon Tan Sri Affendi.

"Ya Ariel..ada apa?.." tanya Tan Sri Affendi.

"Malam ni Ariel tak buka puasa di rumah ya. Ariel ada janji dengan kawan nak berbuka puasa sama-sama kat Hotel Concorde." jelas Ariel.

"Ok no problem. Kawan ke awek tu?.." perli Tan Sri Affendi.

"Kawan la papa..hishhh...dah, Ariel nak jumpa client kejap ni. Bye..Assalamualaikum.." jawab Ariel.

"Wa'alaikumussalam.." jawab Tan Sri Affendi. Ariel meletakkan telefon.

Tepat pukul 5.30 petang, Ariel keluar daripada pejabatnya di Menara KLCC. Jarak antara pejabatnya dengan Hotel Concorde hanya beberapa kilometer sahaja tetapi di situ adalah kawasan yang sesak dengan kereta. Sebelum itu, Ariel menukar bajunya. Selalunya apabila di pejabat, Ariel akan berpakaian formal yang sesuai dengan jawatannya sebagai Pengarah Urusan syarikat ayahnya. Ariel tidak mahu Lisa tahu bahawa dia seorang yang berpangkat tinggi. Ariel mahu menjadi sebagai seorang pekerja yang biasa di mata Lisa.

Akhirnya Ariel sampai juga. Masa sudah menunjukkan pukul 6.15 petang. Ariel berjanji dengan Lisa pukul 6.00 petang. Ariel bergegas ke lobi hotel. Kelihatan Lisa sedang menunggu di kerusi lobi.

"Sorry Lisa. Traffic jam agak teruk tadi. Dah lama awak sampai?.." tanya Ariel.

"It's ok. Saya baru je sampai dalam 10 minit yang lepas." jawab Lisa yang berbaju kurung batik daripada Terengganu.

"Lawanya dia ni..." bisik hati Ariel.

"Cantik awak hari ni...ada jumpa boyfriend ke tadi?" Ariel memuji dan bertanya.

"Hishhh...memandai je awak nih..kalau saya ada boyfriend, buat apa saya berbuka puasa dengan awak, jealous plak dia nanti..." jawab Lisa sambil tersenyum.

"Ohhh ye ke...saya tak percayalah. Orang macam awak ni patut dah ada someone ni.." kata Ariel.

"Elehhh..awak tu?..Dah 27 tahun, takkan takde sorang yang lekat kot. Dah patut kahwin dah tu...hahaha.." Lisa bergurau.

"Errr...dulu ada la..skang ni takde dah. It's all history." jawab Ariel mengeluh.

"History???...Care to share??.." tanya Lisa.

"Errr...apa kata kita masuk dulu. Saya dah book dah tadi. Nasib baik ada seat available. Nanti kat dalam kita cerita okay?.." jawab Ariel.

Mereka pun masuk ke dalam Melting Pot Cafe, Concorde Hotel, salah sebuah restoran yang menyediakan Ramadhan Buffet yang popular di Kuala Lumpur. Makanannya enak-enak belaka. Setelah mendapat tempat duduk...

"So, cerita la...what happened?.." tanya Lisa dengan perasaan tertanya-tanya.

To be continued...


Posted at 03:33 am by irwandy
(3) Comments  

Saturday, October 14, 2006
Alhamdulillah, A new job offer

Aku dapat interview from UMW E-Technologies last 2 weeks. Dan semalam, mereka menelefon aku supaya datang untuk mengambil offer letter dan short brief sikit2. So, semalam pun aku pegi sana dan dah setuju everything, aku sign terus.

UMW E-Technologies ni terletak di Seksyen 15 Shah Alam. UMW E-Technologies adalah dalam UMW Group of Companies. UMW Toyota pun under UMW Group. Aku akan start bekerja di sana pada 20 November 2006. Job title : System Engineer.

Aku bersyukur ke hadrat Allah SWT di atas limpah kurniaNya. Ini adalah kali kedua aku mendapat kerja pada bulan Ramadhan. My current company skang ni pun aku dapat masa bulan Ramadhan. Sememangnya bulan Ramadhan adalah bulan rezeki yang melimpah ruah untuk semua umat Islam. Alhamdulillah...

Aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada boss aku yang telah memberikan terlalu banyak pengalaman dan ilmu yang tidak akan aku lupakan sampai bila-bila. Dialah yang membawa aku ke dunia telekomunikasi dan VOIP. Segala pengalaman2 dan ilmu2 itu akan aku bawa untuk ke peringkat yang lebih tinggi lagi di masa hadapan. Dan terima kasih juga kepada colleague2 yg lain yg byk membantu selama 2 tahun aku bekerja di sini.

Semoga di tempat baru nanti akan membawa seribu erti dan pengalaman serta ilmu baru yang penting buat diri aku dan syarikat itu nanti. Semoga segala-galanya berjalan dengan lancar dan berjaya. Amin...

### - My new photo gallery website at http://www.irwandy.com


Posted at 03:16 am by irwandy
(9) Comments  

Thursday, October 12, 2006
Sampai Menutup Mata - Episod Tiga

"Iya saya. Siapa tu?" Lisa bertanya kembali dengan perasaan musykil.

"Macam ni Cik Melissa. Nama saya Ariel. Awak ingat lagi tak beberapa hari lepas kat Sg Wang, ada orang terlanggar awak sampai barang-barang you jatuh." Ariel memberikan penjelasan.

"Ahaaa...ingat! Saya masih ingat. Awak ke tu?" Lisa bertanya lagi.

"Yes I am. Saya la tu. Tapi saya rasa awak ada tercicir satu beg plastik kecil yang berisi seutas jam tangan. Betul tak?" Ariel bertanya lagi.

"Aaahaaaa..betul betul. Jam tu ada kat awak ke?" Lisa bertanya.

"Ha'ah..jam tu ada kat saya sekarang ni." Ariel menjawab.

"Alhamdulillah. Tapi macam mana awak dapat nombor telefon saya ni?" tanya Lisa dengan musykil.

"Kebetulan ada resit kat dlm beg plastik tu. Ada nama awak dan nombor kad kredit awak. Jadi saya pun try dapatkan nombor telefon awak daripada pihak bank kad kredit tu." jelas Ariel.

"Waahhh..Alhamdulillah. Jadi, macam mana saya nak ambil semula jam saya tu?" tanya Lisa.

"Awak duduk di mana?" tanya Ariel.

"Saya di Shah Alam." jawab Lisa.

"Ohhh Shah Alam. Saya di Damansara. Hmm..macam ni la Cik Melissa, hari ni hari Rabu. I'm not free until this weekend. Mungkin saya boleh jumpa awak hari Ahad ni, boleh?" jelas Ariel.

"Hari Ahad ni?..hmm..okay. Puasa start Isnin kan. No problem. Dekat mana nak jumpa eh?" tanya Lisa.

"Hmmm...since awak di Shah Alam, biar saya datang sana. Apa kata kita jumpa di Starbucks Plaza Shah Alam Seksyen 9 pukul 12 tengah hari. Saya pun selalu lepak di sana dulu." Ariel memberikan cadangan.

"Ehhh...taknak la susah kan awak datang dari jauh." Lisa cuba menolak cadangan Ariel.

"Takpe...lagipun saya ada hal di sana nanti. Alang-alang tu, boleh singgah hantar jam awak ni, okay?" jelas Ariel.

"Ohh..okay. So, jumpa di sana nanti ya. Pukul 12 tengah hari di Starbucks Seksyen 9." Lisa bersetuju.

"Okay. Kalau ada apa-apa nanti saya just call atau sms okay? Assalamualaikum. Bye.." Ariel menamatkan perbualan.

"Wa'alaikumussalam." jawab Lisa.


Ariel meletakkan telefon bimbitnya di atas meja.

"Sedap juga suara Melissa tadi. Macam manja pula." Ariel berbisik sendirian. Tiba-tiba Tan Sri Affendi memanggil Ariel...

"Ariel...ooo Ariel..meh sini kejap."

"Ya Papa." Ariel berlari-lari anak menuju kepada Papa nya.

"Meh duduk kejap. Papa nak bincang sesuatu dengan Ariel. Mesti Ariel suka." pelawa Tan Sri Affendi. Lalu Ariel pun duduk di depan ayahnya.

"Papa rasa nak jual kereta Mercedes Sport Papa. Papa pun dah jarang drive kereta tu. Lagipun dah 6 tahun dah usia kereta tu. Kalau Ariel nak guna, cakap awal-awal." jelas Tan Sri Affendi.

"Takpe lah Papa. Cukup la dengan kereta yang saya pakai sekarang ni. Ini pun dah cukup ok. Lagipun Papa kan tau Ariel tak berapa minat dengan kereta-kereta Mercedes." jawab Ariel.

Sememangnya kereta yang Ariel gunakan sekarang sudah cukup buat dirinya. Ianya adalah sebuah BMW 325i. Ariel memang amat meminati kereta-kereta BMW. Kereta itu adalah pemberian Tan Sri Affendi sewaktu Ariel mula bekerja di syarikatnya sebagai pembakar semangat. Disebabkan itulah Ariel bekerja keras supaya apa yang Tan Sri Affendi beri padanya tidak disia-siakan. Dan dalam masa dua tahun, Ariel telah membuatkan ayahnya berasa bangga.

"Papa tau. Sebab tu siang tadi Papa pergi ke showroom BMW. Papa dah booking kereta BMW M5 model baru tu. Salesman tu pun setuju ambil harga yang tinggi untuk Mercedes Sport Papa tu. Dan BMW M5 tu Papa nak hadiahkan kat Ariel. Ok?"

Ariel tercengang. Dia terfikir adakah benar apa yang didengarkan itu. BMW M5 adalah kereta idaman Ariel. Enjin 5000cc. 500 horse power. 4 pintu seperti kereta sedan.

"Be..be..betul ke ni Papa?" tanya Ariel yang masih terperanjat.

"Betul la. Minggu depan Papa bawak Ariel pergi showroom BMW tu. Ariel kena sign segala dokumen-dokumen. Nanti kereta tu atas nama Ariel sendiri." jawab Tan Sri Affendi.

"Papa, tak mahal sangat ke kereta tu? Rasanya dalam RM800,000 lebih kan?" tanya Ariel.

"Ariel..Ariel...selama dua tahun Ariel bekerja ni, Ariel dah buat syarikat kita untung lebih 20 kali ganda daripada harga kereta tu. Apalah sangat nak dibandingkan dengan hasil usaha Ariel selama ni. Tu baru dua tahun. Nanti bila dah berkembang lagi, Ariel boleh beli Ferrari dengan duit sendiri." jelas Tan Sri Affendi.

"Alhamdulillah...terima kasih banyak-banyak Papa. Ariel taktau nak kata apa. Ariel still terkejut ni. It's my dream car." balas Ariel.

"Papa yang besarkan Ariel. Papa tau la apa yang Ariel suka dan tak suka."

"What colour is that M5 Papa?" tanya Ariel.

"Colour apa lagi, your favourite colour la. Black. Tapi jangan beritahu Mama dulu. Kita buat surprise kat dia." jawab Tan Sri Affendi.

"Woooowwwwwwww...memang Papa ni tau la taste Ariel. Thanks Papa. I love you a lot!" balas Ariel.

"I love you too son."

Ariel memeluk ayahnya dengan gembira. Ariel terasa macam hendak lompat-lompat keliling rumah sebagai tanda gembiranya. Tapi dia sudah besar. Malu pula nanti ayahnya melihat dia bertindak sebegitu rupa. Begitu sayangnya ayahnya terhadap Ariel.

"Aku kena kerja lebih keras lagi selepas ni. Aku takkan sia-siakan pemberian ayah aku ni. Aku tau ini adalah satu lagi pembakar semangat untuk aku berjaya di masa depan." bisik hati Ariel.

*************************

Ahad pagi. Ariel bersarapan pagi bersama ibu dan ayahnya serta adiknya, Asraf. Asraf baru pulang daripada bercuti dengan rakan-rakannya kelmarin.

"Papa, tengah hari ni Ariel nak keluar kejap. Jumpa kawan."

"Kawan ke girlfriend?..." Asraf menyapa.

"Hishhh...ke situ pulak." balas Ariel.

Tan Sri Affendi dan Puan Sri Azlina tersenyum melihat gelagat anak-anaknya itu sambil menjamu sarapan yang disediakan oleh Bibik.

Pada pukul 11 pagi, Ariel bersiap-siap untuk berjumpa dengan Melissa. Ariel hanya memakai baju yang simple sahaja. Itulah Ariel. Walaupun Ariel adalah golongan orang berada, tetapi cara pemakaiannya biasa sahaja. Tidak seperti anak orang berada langsung. Dia lebih suka mengamalkan sifat rendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk. Namun begitu, Ariel akan mengenakan pakaian mengikut kesesuaian suatu keadaan, majlis dan perjumpaan.

Tepat pukul 11.50 pagii, Ariel tiba di tempat yang dijanjikan. Ariel memang suka datang awal kerana dia tidak suka orang menunggunya. Dia adalah seorang yang sangat menepati masa. Ariel membeli Ice Blended Mocha saiz grande, iaitu minuman kegemaran Ariel. Lalu dia duduk sambil meletakkan beg plastik kecil yang berisi jam tangan kepunyaan Melissa di atas meja. Suasana pada waktu itu agak panas. Ariel meng'sms' Melissa mengatakan dia sudah sampai.

5 minit kemudian, Melissa muncul. Ariel mengamati wajah Melissa dan Melissa pun begitu juga. Ariel melambai dan mempelawa Melissa duduk.

"Sorry lambat. Saya tolong mak saya tadi." Lisa memberikan penjelasan.

"It's ok. Saya pun baru je sampai ni. Nah, ini barang awak yang tercicir tu." kata Ariel.

"Ohh..thanks a lot Ariel. Saya memang betul-betul ingat jam ni tercicir dan hilang begitu saja" kata Lisa.

"No problem. Awak haus? Nak air apa?" tanya Ariel.

"Ehhh...takpe, biar saya beli.." jawab Lisa. Ariel terus bangun dan buat tidak tahu apa yang Lisa kata.

"Awak duduk jap ok. Saya gi beli. Awak nak Ice Blended Mocha?" tanya Ariel.

"Hmmphh...okay. Favourite saya tu." jelas Lisa.

Lalu Ariel pun memesan air yang sama dibelinya tadi. Selepas bayar, dia kembali ke tempat duduk bersama-sama dengan air untuk Lisa.

"Gentleman jugak dia ni." bisik hati Lisa.

"Awak duduk di seksyen berapa?" tanya Ariel.

"Seksyen 10." jawab Lisa.

"Ohhh, dekat je. Awak tak kisah kan kita duduk borak-borak macam ni. Takut awak tak selesa pulak dengan orang yang baru awak kenal. Lagipun kita ni jumpa kan nak kasi jam tangan awak tu je" tanya Ariel.

"Saya tak kisah pun. Lagipun saya memang free hari ni." jawab Lisa.

Kemudian mereka diam. Mereka minum dan membelek handphone masing-masing. Tiba-tiba...

"Saya nak tanya sesuatu....."

Ariel dan Lisa serentak mengajukan soalan. Dua-dua diam kembali. Mereka tersenyum.


To be continued...


Posted at 03:33 am by irwandy
(6) Comments  

Tuesday, October 10, 2006
Sampai Menutup Mata - Episod Dua

Nur Melissa baru sahaja sampai di rumahnya di Shah Alam. Dia kepenatan akibat membeli belah di Sg Wang tadi. Dia terus duduk di kerusi malas di depan TV sambil menekan punat ON pada "remote control" TV. Ibu Melissa, Puan Sharifah melihat anaknya dari dapur dengan wajah kasihan. Lalu Puan Sharifah menghampiri anaknya...

"Lisa nak makan apa hari ni? Mama masakkan nak?" Kata Puan Sharifah sambil membelai anak kesayangannya itu dengan penuh kasih sayang. Nama Lisa adalah panggilan manjanya.

"Entah la mama. Lisa rasa macam takmau makan. Takde selera. Mama masak je lah apa-apa yang mama suka. Lisa turutkan saja." Jawab Lisa kepenatan.

"Hmmm...tadi Razman telefon mama. Saje tanya khabar katanya. Dia kata dia call dan sms Lisa tapi Lisa tak jawab ya?" Puan Sharifah bertanya.

"Hahh?? Kenapa dia call mama? Tak tau malu la dia tuh...huhhh!" Lisa merungut.

"Apa salahnya dia call, dia kan masih lagi kawan Lisa" Puan Sharifah menjawab.

"Mama, Lisa dengan dia dah lama putus dah Mama. Dia yang minta putus sebab dia ada orang baru. Kan Lisa dah cerita kat Mama. Buat apa layan lagi orang macam tu." kata Lisa sambil mencebik.

"Takpe lah Lisa. Lupakan je lah. Mama nak masak dulu ni. Malam nanti makan di rumah ya? Mama masak gulai asam pedas dengan ikan pari, kan Lisa punya favourite tu." Puan Sharifah memujuk anaknya. Lisa hanya tersenyum simpul. Puan Sharifah pun terus berlalu ke dapur.

Waktu sudah pukul 6.00 petang. Lisa naik ke biliknya dengan membawa barang-barang yang dibelinya tadi.

"Razman...Razman..kenapa laa kau nak kacau hidup aku lagi. Hati aku masih lagi pedih. Dah setahun perkara itu berlaku. Tak usahlah kau ganggu aku lagi." Bisik kata hati Lisa.

Lisa membelek barang-barang yang dibelinya tadi. Sedang dia mengemas, tiba-tiba dia terasa ada sesuatu yang hilang.

"Mana jam yg aku beli tadi ni??? Aku dah letak elok-elok. Takkan tercicir kot." Bisik hati Lisa. Dia cuba mengingati di mana dia meletak jam yang baru dibeli tadi. Lisa mencari di setiap beg plastik tetapi hampa. Dia kemudian mencari di keretanya tetapi tidak jumpa juga. Tiba-tiba dia teringatkan sesuatu.

"Haaa...tadi ada abang tu terlanggar aku. Takkan dia pencuri kot. Tak mungkin. Hmmm.." Bisik hati Lisa lagi.

Lisa berasa sedih. Jam tangan yang dibelinya itu adalah sesuatu yang amat berharga buat dirinya. Sebenarnya Lisa baru sahaja bekerja selama 6 bulan di sebuah syarikat terkemuka di Kuala Lumpur selepas tamat pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia. Selama 6 bulan itulah dia menyimpan hasrat untuk membeli seutas jam tangan kegemarannya, iaitu Guess. Lisa adalah seorang yang pandai berjimat cermat dan tidak pernah melupakan keluarganya. Tetapi sekarang ini jam tangan itu tercicir entah di mana.

"Harap-harap ada orang yang menjumpai jam itu sudi memulangkannya." Bisik kata hati Lisa lagi.

***************

Ariel baru pulang dari pejabatnya. Waktu itu sudah pukul 7.30 malam. Ariel segera mandi dan mendirikan Solat Maghrib. Selepas Solat, Ariel menuju ke ruang tamu. Kelihatan ibu dan ayahnya sedang berehat-rehat selepas mengerjakan Solat tadi, lalu ayahnya menegurnya...

"Macam mana keadaan di pejabat tadi? Semua ok?" Ayah Ariel bertanya.

"Ok je Papa. Setakat ni, Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. Saya pun makin serasi dengan semua pekerja Papa tu. Mereka pun dah mula ok dengan saya." Ariel menjelaskan.

"Macam itu la anak Papa. I know you can do it. Tadi Uncle Shamsul call Papa. Dia kagum dengan Ariel tau. Dia kata walaupun Ariel baru je take over company Papa tapi langsung tiada masalah. In fact, company Papa dah makin berkembang." Puji ayah Ariel.

"Abang, bibik dah sediakan makanan tu. Dah..jom kita makan. Ariel, mari.." Pelawa ibu Ariel.

Sebenarnya, Ariel baru dua tahun mengambil alih tempat ayahnya sebagai Pengarah Urusan syarikat yang terkemuka di Kuala Lumpur. Sebelum itu, Ariel mendapatkan pengajian di University of Manchester, United Kingdom dalam jurusan pentadbiran perniagaan. Ariel merupakan seorang pelajar yang cerdik dan mempunyai visi yang dikagumi oleh rakan-rakannya. Disebabkan itulah ayahnya tidak keberatan untuk mendidik Ariel tentang urusan di pejabat, lantas menyerahkan jawatan Pengarah Urusan kepada anak pertamanya itu.

Tan Sri Affendi Ahmad, itulah nama ayah Ariel. Ibunya bernama Puan Sri Azlina Abdullah. Syarikat kepunyaan Tan Sri Affendi merupakan antara syarikat yang terkenal di seluruh Malaysia. Ianya semakin berkembang setelah diterajui oleh Ariel. Tetapi Ariel tidak pernah sombong dan membanggakan diri dan keluarga. Tan Sri Affendi juga seorang yang sangat baik dan murah hati. Beliau sangat suka memberi derma kepada mereka yang memerlukan. Beliau tidak pernah lokek dengan segala hasil titik peluh beliau selama ini. Beliau juga seorang yang warak dan beriman kepada Allah SWT. Beliau tidak pernah lupa kepada Allah dan tidak pernah lupa mengajar anak-anaknya supaya beriman kepada Allah. Puan Sri Azlina pula seorang yang sangat memahami hati suami dan anak-anaknya.

Ariel mempunyai 3 orang adik-beradik. Ariel merupakan anak yang pertama. Ariel berusia 27 tahun. Di bawahnya adalah adik perempuannya yang bernama Najwa, berumur 23 tahun. Najwa masih lagi seorang siswazah di University of Sydney, Australia dalam jurusan Undang-undang. Manakala yang terakhir adalah adik seorang lelaki yang bernama Asraf, berumur 20 tahun. Asraf pula akan melanjutkan pengajiannya di University of Birmingham di UK dalam jurusan pentadbiran perniagaan dalam masa terdekat.

Keluarga Ariel menetap di sebuah banglo mewah di Bukit Damansara. Mereka telah menetap di situ sejak 15 tahun yang lalu. Ternyata keluarga Ariel adalah sebuah keluarga yang kaya-raya. Namun begitu, mereka tidak pernah sombong dan sentiasa merendah diri. Orang gaji yang mereka panggil Bibik sudah lama bekerja di situ dan berasa senang hati dengan majikannya yang sangat baik hati dan pemurah.

Selepas makan malam, Ariel berehat sambil menonton TV. Tiba-tiba dia teringat beg plastik yang mengandungi seutas jam tangan kepunyaan Nur Melissa yang tercicir beberapa hari yang lalu. Berdasarkan nombor kad kredit dan nama yang tertera di resit tersebut, Ariel telah pun mendapatkan nombor telefon Nur Melissa melalui rakannya yang kebetulan bekerja di bank yang mengeluarkan kad kredit Nur Melissa. Lalu Ariel mencapai telefon bimbitnya dan mendail nombor Nur Melissa.

*Trroooootttt trrrooooooooootttt*

"Hello..." Lisa menjawab telefon.

"Assalamualaikum.." Ariel memberi salam.

"Wa'alaikumussalam. Siapa ni?" Lisa bertanya.

"You ni Nur Melissa Bt Muhammad ke?" Ariel bertanya.


To be continued...


Posted at 12:33 am by irwandy
(7) Comments  

Next Page]