Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< October 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Friday, October 29, 2004
The Busiest Day

8.30am...sampai office kat Glenmarie...
10.30am...gi Phileo Damansara 1...configure server database...byk btol error...
3.30pm, mintak permission nak balik awal...lagipun dah tade keje...and dia suh gi Subang Hitech kul 12 malam kang...
4pm...sampai umah..rest jap...
4.45pm..gerak gi UPM serdang jumpa bebudak Geju...
6pm...sampai kat UPM...and gerak ke Restoran Sri Utama, Desa Serdang...
7pm...buka puasa...lepas buka solat Maghrib kat Masjid UPM...
8.20pm...gi Dewan Sri Pulasan, Koleh Ke Enam, UPM...nak survey tempat utk gathering Geng Jurnal 2004 & meeting...
10.30pm...habis meeting...gerak ke Syed Bistro, Shah Alam...lepak dgn bebudak Clique...
12.15am...gerak dr shah alam ke Subang Hitech...
12.30am...sampai tepat pada masanya di Subang Hitech...jumpa Rizal, Matthew & Rony...and start configure server kat situ pulak...buat DTS...switching database...
3.30am...selesai...
4am..sahur sengsorang kat kedai makan area umah aku...
4.15am...balik umah...online & update blog nihhhh....pastu tidoooooooooooooooooooo...kul 8.30am jap lagi keje lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...I only got 2-3 hours to sleep...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(8) Comments  

Thursday, October 28, 2004
Phheeewwww...

Semalam balik kul 10pm from Phileo Damansara 1. Balik pun terus online sebab takleh nak tido. Kul 1am baru aku tido. Bangun at 4am, mandi & sahur pastu grab the car key and bergegas ke Bangunan Celcom (Switching Centre) kat Subang Hitech Industrial Park kat Batu 3, Shah Alam. Janji kul 5am. Aku sampai at 5.20am. Tapi sorang pun tade lagi. Pastu Rizal, Zamri & Matthew sampai. Then we all masuk bilik switching yg ade rack server company kitorang nih.

Sebenarnya, company yg aku keje ni nak transfer the old database to the new Dell server yg akan di "up" kan within this week. So, That new server akan diletakkan di Phileo Damansara 1. Currently, yg kat subang hitech ni jadi our command centre. Tapi company ni tgh naik, so nak kena buat lagi satu server database and a new command centre. Semua database & software ada kat subang hitech tu...so, nak kena configure certain things. Kitorang buat pepagi buta sbb time ni traffic tak heavy.

Daripada kul 5.30am kitorang configure existing server & baru nih. SQL server buat hal plak. Pastu gateway buat hal plak. Dah configure sql server, ade something yg takleh detect. Adusss...perkara ni berterusan sampai la kul 8am. Kul 8.30am baru la siap export database ke server baru. Baru la bleh balik ke office kat Glenmarie. Tu pun tak settle lagi sebab SQL server yg di install kat server baru dgn command centre takleh nak connect. Tapi, database dah ok dah.

Sampai office, dok melangok...ngantuk gile...tak cukup tido. Aku bukannya penat, tapi ngantuk! Sepatutnya kalau dah keje awal pagi camtu, kitorang bleh amik half day je. Maknanya kul 12pm bleh balik. Tapi tadi tak dapek nak balik. Aku dgn Wkdin gi Subang Hitech balik jumpa Husni, Senior Engineer Celcom kat sana utk bincangkan problem pagi tadi. Dia kata server lama tu guna SQL server 7.0...server baru kitorang tu guna SQL server 2000...mungkin itu yg membuatkan jadi conflict sbb dia pun penah dpt conflict camtu and from sql server 2000 terus downgrade ke sql server 7.0 and akhirnya the problem solved. So, we might try it out tomorrow.

Lepas tu, aku call Tuan Haji, mintak kebenaran utk balik awal sebab dah dpt solution. Nasib baik dia kasi. Hehe...Lagipun mmg patut balik pun. Kul 2.30pm baru nak balik! Masa drive pun aku mamai je. Sampai je umah, fuhh..lega..at last bleh tido petang dgn aman. Nak cover balik tido yg tak cukup. Seperti yg aku katakan, aku tak penat tapi ngantuk gile! So, hari ni byk gak aku dapat belajar about this technical database & network thingy. It's fun though!

Ni gambar depan office aku...office aku kat bawah...kete merah tu, anak boss punya...Audi TT tu, boss yg punya...err..skuter merah tu aku la yg punye...:D...




Posted at 11:33 pm by irwandy
(9) Comments  

Wednesday, October 27, 2004
Apa Kes?

Sejak minggu lepas, setiap hari aku baca berita tentang kes Sharifah Aini. Sejak minggu yg lepas juga, pihak berkuasa asyik mengatakan bahawa keputusan kes Kak Pah ini akan diumumkan lagi 2 hari, lagi sehari, lagi 3 hari dan memacam lagi la. Kelmarin, dia kata nak umumkan lagi 2 hari. Hari tu dia kata nak umumkan lagi sehari. Dalam surat khabar hari ni plak kata nak umumkan lagi 2 hari. Lepas ni berapa hari lagi?

Amende ni? Musykil btol aku. Seolah-olah kes ni macam diorang nak lupuskan senyap-senyap. Ada kemungkinan keputusan kes Kak Pah ni dah diketahui, tapi utk menjaga "nama" artis la kononnya, diorang tgh fikir alasan apa nak kasi kat media. Mungkin sbb tu keputusan masih tertangguh sampai skang. Mungkin ini semua tertangguh sebab kes ni sebuah penipuan dan lakonan? Wallahualam.

Kalau la kes Sharifah Aini ini adalah satu lakonan drpd tuan empunya sendiri, ade juga beberapa perkara yg aku rasa bodoh dia buat camtu. Firstly, nape kejadian tu berlaku kat tepi Sri Pentas, TV3? Nak glamour cepat ke? Nak satu dunia tau pasal dia? Tapi mmg bodoh sbb ada CCTV kat sekeliling TV3 tu yg telah pun dijadikan bukti utk kes ini. Aku rasa dia pun tak sangka kot ade CCTV...kalau dia tipu, sure dia menyesal. Secondly, maybe dia nak tayang kereta Merc S-Class baru dia kot? Kereta lama tapi nombor plate baru. Sure baru beli. Wallahualam...

Dia dakwa ada org melayu jumpa dia kat dalam longkang dgn cedera sana sini...Tapi saksi sebenar dan penyelamat sebenar adalah org cina yg menjumpai Sharifah Aini teresak-esak menangis di tepi jalan di sebelah keretanya. Mana satu betul ni?

Mengikut drpd cerita org-org dalam dan juga kawan-kawan astro aku, diorang ckp Sharifah Aini mmg jenis gila glamour & jaga taraf. Masa program era@ria tahun lepas, member aku jadi producer, dia citer, sebelum program tu start, Sharifah Aini dah sound awal-awal kat cameraman supaya jgn shoot angle sisi badan dia. Paham tak?...Dan byk gak la cerita lain pasal Sharifah Aini. Masa zaman Saloma dulu pun, diorang penah bergaduh, main tarik-tarik rambut. Hehe...Wallahualam...

Tapi bagi aku la kan, mungkin la dia berlakon...this is one of the easiest but risky and stupid way to get cheap publicity & attention. Kalau org yg mengkaji & menyiasat rakaman cctv tu bebetul dah check and tade 2 org yg menaiki motor yg menyerangnya, habis la...Tah-tah, pasni kalau nak tutup kes ni...sape la agaknya yg nak berlakon menjadi 2 org yg naik motor tu eh? Berlakon masuk court...hehe...

Aku ingatkan kat US je buat lakonan camni utk memperdayakan seluruh dunia. Artis kat Malaysia pun ada camtu?...Dasyat! Expert!..hehe...errr..aku harap citer ni tak jadi satu isu macam blog MatJan skang nih. Siap masuk HarakahDaily tuu..Hehe...This is just my thoughts...;)...
 

Posted at 11:33 pm by irwandy
(9) Comments  

Tuesday, October 26, 2004
I think I'm Gonna Love This Job

Hari ni sampai office sama cam semalam. Dah tak terasa asing dah lagi. Hehe..Staff semua mmg best..termasuk aku 3 org je...hahaha...tapi keje best..Kul 11.30am, kena gi Phileo Damansara 1. Server Rack dah sampai sana...so, nak kena setup menda-menda yg perlu contohnya UPS, Gateway, current server and lelain. Aku gi dgn Rizal, the Technical Support Engineer. Ishk, jeles btol aku dgn orang yg ade title engineer ni...but when I found out, aku pun engineer gak, Database Systems Engineer...yeayyy...tu specific name utk Database Admin. Hehe..:p...but buat apa bermegah dgn title...tade ape sgt pun kan?...;)

Actually kat Phileo ni, tempat kitorang letak server and segala peralatan lain. Kiranya jadi command centre la. Aku dgn Rizal akan kerap gi Phileo nanti. Kul 3.30pm, balik office kat Shah Alam. Kul 4pm ade meeting dgn boss, rizal & 3 consultant which is Wkdin, KS Ng & Matthew. Aku pun tak paham sgt ape yg diorang bincangkan tapi ade la paham skit2. Tapi yg aku tau, diorang nak jadikan Phileo tu sebagai secondary Command Centre. Currently, primary command centre kat bangunan Celcom, Subang Hi-Tech. Customer pun makin byk...company ni pun makin naik. Database tambahan amat diperlukan. Aku la yg kena buat semua tu nih...habis aku...nasib baik aku akan bekerja dgn KS Ng tu, dia yg akan ajar aku nanti.

Lepas meeting, kul 5.45pm aku dgn Rizal kena gerak gi Phileo balik sebab server baru dah sampai, so nak setup server and configure kat sana. Rizal bawak kete dia, aku bawak skuter aku...senang skit bleh terus balik...aku sampai sana kul 6.15pm. Rizal sampai kul 6.40pm. Jem gile wooo...

Pastu bukak posa kat restoran mamak kat phileo tu dgn Rizal. Dia belanja. Pehhh...thanks Rizal. Kul 8.30pm, baru la nak start setup server baru tuh. Nasib baik kejap je. Kul 9.45pm dah habis. Aku pun balik umah. Fuh...Rizal ni plak siap tanye aku, takpe ke balik lambat ni...aku pun cakap no hal punya la...dia rasa cam bersalah plak...ye la, aku baru 2 hari keje sini dah kena balik lambat...tapi aku paham, aku tak kisah...keje aku mmg camtu...dan aku akan expect yg lagi teruk nanti. Hehe...

Tapi aku seronok. At least tade la dok kat office je. Memang really interesting keje camnih. Banyak menda aku jangka yg akan dpt aku belajar. InsyaAllah...I'm gonna love this job..i really hope so...

Anyway, nanti boss akan carikkan secretary utk kitorang..yeayyy..hahaha..at least ade la penyeri kat office tu...hehee...sape nak apply utk jadi secretary?..Girls Only!...:p...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(4) Comments  

Monday, October 25, 2004
First Day at Work

Bertolak ke Shah Alam kul 7.30am and reached at the office at 8.15am. Kerja start kul 8.30am. Yang bestnya, tade punched card. :D...So, aku kenal staff Polytrans ni, sorang nama Zamri & sorang lagi Rizal. Kitorang bertiga je staff Polytrans. Ada dua lagi sebagai consultant utk Polytrans nih. Tapi yg lagi dua ni just dtg and consult dgn kitorang je la. Kiranya orang luar la. Salah satu consultant tu ialah Wkdin.

Dalam kul 9am, Tuan Haji Rahim, yg interview aku hari tu which is the owner and the big boss of the company Polytrans & Karuda, panggil aku masuk office dia and kasi job offer letter utk aku sign. Tapi aku tak sign dulu sebab nak bawak balik rumah utk baca semua.

Boss cakap hari ni ada server baru drpd Dell nak sampai and ada software consultant nak dtg utk install software tu and ajar aku camna nak manage software tu. It's my job to do it. Actually, it's a billing software system. Software ni extract information from Polytrans database utk billing. Basically, aku akan buat those database query and those DBMS stuffs.

Patutnya server baru tu sampai pagi kul 10 - 11am. Tapi tak sampai-sampai. Software consultant tu pun tak sampai-sampai lagi. Kul 12.30pm, Wkdin datang office. Masa tu Rizal tgh terangkan kat aku about the business that the company runs. Wkdin pun explain kat aku gak.

Sampai la kul 4.45pm, mmg tade keje. Aku just tgk SQL tutorial online and refresh skit memory. Pastu aku dah dpt idea skit2 on what I'm going supposed to do nanti. Menda ni kena hands on, baru bleh faham. Masa kul 4.45pm, semua orang dah balik. Aku relax dulu. Saje je balik lambat. Hehe...Kul 5 lebih baru aku balik.

Masa on the way back, kepala aku sakit gile. Ni semua pasal helmet ARC aku nih. Kalau naik skuter lama-lama, kepala aku jadi sakit. Maybe sebab helmet ni ketat kot. Mak aku suh aku beli full face helmet. Hehe...ade ke dia suh aku beli Shoei/Arai...RM1,000 utk sebuah helmet tu murah ke mak?..:D...Dia jawab, nilai nyawa sebuah manusia ada harga ke?...Adusss...nanti la aku fikirkan.

Lepas buka puasa kat umah, kul 8pm aku dah tido!..Hahaha...Sampai la sahur kul 5am. Bukan penat, tapi mengantuk sebab tak cukup tido!...huhu...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(5) Comments  

Next Page]