Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< October 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Monday, October 25, 2004
First Day at Work

Bertolak ke Shah Alam kul 7.30am and reached at the office at 8.15am. Kerja start kul 8.30am. Yang bestnya, tade punched card. :D...So, aku kenal staff Polytrans ni, sorang nama Zamri & sorang lagi Rizal. Kitorang bertiga je staff Polytrans. Ada dua lagi sebagai consultant utk Polytrans nih. Tapi yg lagi dua ni just dtg and consult dgn kitorang je la. Kiranya orang luar la. Salah satu consultant tu ialah Wkdin.

Dalam kul 9am, Tuan Haji Rahim, yg interview aku hari tu which is the owner and the big boss of the company Polytrans & Karuda, panggil aku masuk office dia and kasi job offer letter utk aku sign. Tapi aku tak sign dulu sebab nak bawak balik rumah utk baca semua.

Boss cakap hari ni ada server baru drpd Dell nak sampai and ada software consultant nak dtg utk install software tu and ajar aku camna nak manage software tu. It's my job to do it. Actually, it's a billing software system. Software ni extract information from Polytrans database utk billing. Basically, aku akan buat those database query and those DBMS stuffs.

Patutnya server baru tu sampai pagi kul 10 - 11am. Tapi tak sampai-sampai. Software consultant tu pun tak sampai-sampai lagi. Kul 12.30pm, Wkdin datang office. Masa tu Rizal tgh terangkan kat aku about the business that the company runs. Wkdin pun explain kat aku gak.

Sampai la kul 4.45pm, mmg tade keje. Aku just tgk SQL tutorial online and refresh skit memory. Pastu aku dah dpt idea skit2 on what I'm going supposed to do nanti. Menda ni kena hands on, baru bleh faham. Masa kul 4.45pm, semua orang dah balik. Aku relax dulu. Saje je balik lambat. Hehe...Kul 5 lebih baru aku balik.

Masa on the way back, kepala aku sakit gile. Ni semua pasal helmet ARC aku nih. Kalau naik skuter lama-lama, kepala aku jadi sakit. Maybe sebab helmet ni ketat kot. Mak aku suh aku beli full face helmet. Hehe...ade ke dia suh aku beli Shoei/Arai...RM1,000 utk sebuah helmet tu murah ke mak?..:D...Dia jawab, nilai nyawa sebuah manusia ada harga ke?...Adusss...nanti la aku fikirkan.

Lepas buka puasa kat umah, kul 8pm aku dah tido!..Hahaha...Sampai la sahur kul 5am. Bukan penat, tapi mengantuk sebab tak cukup tido!...huhu...

Posted at 11:33 pm by irwandy
(5) Comments  

Sunday, October 24, 2004
Mencarut?

Hari ni entry aku mungkin akan tidak disenangi oleh orang yg tak open minded. Hehe...Tapi, inilah realitinya.

Kita mungkin pernah dgr org mencarut atau mengeluarkan kata-kata yg tak elok didengar. Contohnya, f**k, shit and so on. Tapi bukankah shit itu bermaksud tahi dalam bahasa Melayu? Adakah menyebut tahi atau taik itu salah? Ianya hanyalah sebuah perkataan yang terkandung di dalam kamus. Tak salah kalau menyebutnya. Mungkin tak manis bagi sesetengah orang kalau kita menyebutnya utk marahkan sesuatu. Terpulang pada mereka.

Bontot atau dalam bahasa Inggerisnya, Ass, bila kita sebut Ass, org kata kita mencarut. Mencarut ke? Takpun Asshole, atau dalam bahasa Melayunya, Lubang Bontot, ianya hanya menyebut nama sebahagian badan yg terdapat di badan manusia. Mencarut jugak ke? Salah ke untuk menyebutnya? Cuba kita tukar perkataan tu skit, the hole of the ass, mungkin nampak baik skit tapi maksudnya sama bukan?..Hehe...

Bila kita gabungkan perkataan-perkataan tersebut, kita boleh buat ayat macam ni :-

My shit came out from my asshole. Damn hurt! (English)
Taik aku keluar drpd bontot aku. Sakit siot! (Melayu) (ye laaa...takkan kuar dr mulut kan?..hehe)

Makna yg sama tapi dlm bahasa Melayu nampak biasa kan? Kenapa persoalkan bila kita sebut shit or asshole or ass? :D

"Ishhh...tak baik la ko ni sebut menda-menda tu.."
Apa yg tak baik? Ianya hanyalah sebuah perkataan dan sebuah nama utk bahagian badan manusia sendiri!

Lagi satu, satu bahagian badan yg ada pada wanita. In english, Breast, in Malay, Buah Dada, Payu Dara ataupun Tetek. Membawa maksud yg sama dan ianya hanyalah sebuah perkataan. Salah ke sebut? Dalam newspaper bleh sebut Buah Dada, nak sebut Tetek takleh pulak? Hehe...Memang tak dpt dinafikan bahawa Tetek merupakan perkataan yg tidak disenangi dan org kata mencarut. Tapi pada hakikatnya, ianya membawa maksud yg sama dgn Buah Dada. Kemudian dicipta pula Payu Dara untuk menggantikan Buah Dada. Sama je maksud kan? Outcome pun sama. Hehe...

Cuba buat ayat..:-

Hey, my breast hurts! (English)
Hey, tetek aku sakit la! (Melayu)
Hey, sakit payu daraku! (Melayu)

Yang last sekali nampak sopan kan? English punya ayat pun nampak sopan skit. Yang lagi satu tu nampak cam kurang ajar kan? Tapi hakikatnya, semua ayat tu membawa maksud yg sama! Mencarut ke tu? Mungkin tak elok sebut tapi ntah la...kekadang bila org sebut tetek je, semua org pandang serong...Mungkin sudah menjadi mentaliti masyarakat kita.

How about Bullshit, Pantat and others? Pantat itu bontot. Salah ke sebut? :p

Bullshit la you!!! (English) ...
yg ni selalunya ayat diajukan kpd seseorang yg kita sangkakan penipu...

Taik kerbau la kau!!! (Melayu)....
Ok je kan yg ni?..hehe

Apa yg aku ingin katakan di sini, semua ini adalah terpulang kpd mentaliti masing-masing. Bagi aku, kalau ingin menyebut perkataan-perkataan yg telah aku nyatakan tadi, gunakan pada masa & keadaan yg sesuai. Kalau kita guna ayat yg mengandungi perkataan-perkataan tersebut yg berbaur mencarut, maka mencarutlah ia. Tapi masyarakat kita sudah biasa menggunakan perkataan-perkataan tersebut ketika marah dan emosi tidak menentu. Mungkin itu yg membuatkan orang lain pandang serong bila kita menyebut perkataan2 tu.

Cukup la tu eh, nanti jadi kontroversi plak...Hehe...Jangan marah, saje je nak buat kita semua terfikir. ;)...Aku pun sebenarnya taktau ape nak tulis...Hihi...:D

Posted at 11:33 pm by irwandy
(6) Comments  

Saturday, October 23, 2004
Jom Buka Puasa

Haha...tadi masa main futsal, aku nampak Zahid AF tgh main futsal dgn sape tah kat sebelah court aku...kat Rio de Futsal...pendek je orangnya rupanya..hehehe...makin berisi btol dia...tapi takde pulak aku nampak kereta Citroen C3 kaler oren dia..bernombor plet WMF 24...silalah carik...hihi...rumah baru dia pun skang ni kat Danau Kota...baru je semalam lalu depan umah dia...

To all bloggers, Geju friends & ahli-ahli GMI, come and join us for buka puasa at Chop & Steak at Kampung Baru this Saturday, 30th October 2004. Be there by 5.30pm or else, susah carik parking and tempat nak duduk sebab takleh nak book. Jom join! Please reply by using the comments section down here...TQ...


Posted at 11:33 pm by irwandy
(1) Comments  

Friday, October 22, 2004
2 Movies

Today, I watched 2 movies...went out at 3pm and watched Ladder 49 at GSC Midvalley alone for the 4.55pm show. Sedih gak citer nih...tapi best...Then, habis kul 6.55pm, fuh..nasib baik member2 dah book utk buka puasa kat Shakey's...masuk je shakey's diorang dah ade and buka terus...ade orang belanja..haha..Thank Zaffur...

Pastu kul 8.45pm, tgk citer "Outstanding Love" (Cinta Luar Biasa)...hahaha...dgn bebudak clique nih la...tah hape diorang nak tgk tah...tgk Nasha Aziz la tu..huhu...aku pun layan je la...boleh la tahan citer ni...aku suka satu part nih...

Nasha : Apa khabar makcik...dari pasar ke?
Makcik : Tak ah...dari SUPERMARKET!

hahahahahh...hamik ko, bedebuk kena sekali...hihi

Aku ingat nak beli buku SQL...but dunno which one nak beli...nak guna sebagai rujukan and for easy reference...Tutorial online mmg ade, tapi nak kena guna buku gak, senang nak baca kat memana nanti...So, any suggestions?

Posted at 11:33 pm by irwandy
(3) Comments  

Thursday, October 21, 2004
I Got A Job!!!

This morning, when I woke up, serious shit tak larat nak bangun. I slept for only 2-3 hours. But when I think of how serious Encik Rahim told me about the job, I just get up from my dreams & terus mandi.

Around 9.10am, bertolak ke Glenmarie Industrial Park, Shah Alam naik skuter kesayanganku. Pagi-pagi malas la nak bawak kereta. Sure traffic jam. Kul 9.45pm, tercarik-carik aku mana la Jalan U1/35A, Persiaran Juruanalisis nih. Nasib baik jumpa. Interview aku kul 10am, but Encik Rahim ni ade hal kejap, kul 10.30am baru dia interview aku.

Rupanya Encik Rahim ni dah 60++...he's the owner of Karuda Logistics and also running an IT company with the name of Polytrans, that provides VOIP (Voice Over Internet Protocol). Aku memula gerun gak la sbb kena interview dgn boss besar terus. Tapi dia baik gile & kasi kata-kata semangat and cerita camna dia bleh jadi successful cam skang. He said he's running the business with American style and in Islamic way. Dia dah awal-awal cakap he's not a very patient man. Habis la aku...haha...

Anyway, dia kata dia perlukan a Database Admin who handles databases of his company. Handling some billings & etc. Dia tanya aku tau SQL ke tak. Aku just jawab, I'm willing to learn it back and gain some experience. Dia kata mmg dia nak masukkan aku and suruh aku learn from zero provided with hard work. Dia nak aku built with his company. Wowww...aku pun hairan dia ckp camtu padahal aku ni tak penah keje lagi, knowledge pasal SQL pun tak berapa sgt. Dia cakap macam aku ni dapat 1st class degree plak. But I was really be frank with him that my knowledge is not that good for now. He said it's okay because he wants me to learn. Baik betul.

So, at the end of the interview, dia offer aku the Database Admin position. Aku pun grab je la since dia kata aku bleh belajar something from this and built a career with the company. Benefits pun memang menarik. Gaji pun ok for a fresh grad. He said if I'm good, within 3-4 months, he will raise my salary. Dia kata bila boleh mula kerja? Aku cakap tak kisah but next Monday would be better. Dia pun memang nak masukkan aku kerja next Monday, 25/10. Then, habis je session tu, he welcomed me to the company and salam. Fuh...the interview ended at 11.30am. Panjang lebar dia bercerita but very interesting and a very simple boss.

Alhamdulillah, rezeki di bulan Ramadhan. At last, dpt gak kerja yg berkaitan dgn degree aku. InsyaAllah, I will prove something to my boss and gain some skills & experience from it. I will do my best. Thanks to Wkdin 

As for the HSBC, blom dpt lagi result, by next week baru dpt tau. But I guess I like the database admin position more. Akhir kata, selamat bekerja utk aku sendiri. Hahahah...Isnin ni start!!!

Posted at 11:33 pm by irwandy
(14) Comments  

Next Page]