Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< January 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Wednesday, January 03, 2007
Azam & Wish



Azam tahun baru yg baru :-

- Nak jadi part time photographer yg berjaya.
- Nak buat MBA/pilot course.
- Nak jadi pekerja contoh..(wahahhaha..ptuihh)

Azam tahun baru yg lama :-

- To lose some weight.
- To be successful in anything that I do and to help family.
- Kehidupan yg diberkati Allah SWT.

Wishlist baru :-

- Apple Macbook Pro 17 inch laptop
- Nikon D200 DSLR Camera & some new lenses.
- Sony Ericsson P990i
- Kereta yg jimat minyak, Honda City/Jazz or Toyota Vios
- Nak travel to Jakarta, Bali, Tokyo, Brisbane, London & US. (tak dapek la kalau semua..)
- Diving license @ Perhentian Island.


Hmmm...baru-baru ni aku banyak patch things up dengan kawan-kawan lama. Banyak kali aku jumpa kawan-kawan sekolah, kawan2 kolej, kawan2 itu ini. Ada yg dah kahwin, ada yg dlm proses nak kahwin, ada yg jadi swinger, dan ada juga yg baru frust. Jadi swinger itu sangatlah best. Trust me!..hahahaaha..

Well, aku rasa cam happy bila jumpa kawan2 lama ni balik. Rasa seronok. Teringat zaman masa muda2 dulu (tak bererti skang ni aku tua tau!..)...masa zaman sekolah, habis sekolah, jalan2 gi Central Market. Melepak area KL. Dah sekolah aku kat tgh2 bandar KL. Hahaha. Lepas tu jiran sekolah aku lak, Sekolah Convent Bukit Nanas, iaitu sekolah perempuan sahaja. Bagus btol. Bila balik, asyik2 jumpa muka yg sama dalam bas. Dulu mana ada LRT. Naik bas je. KLCC pun tarak.

Kadang2 diorang sengaja tunggu kitorang dan kadang2 juga kitorang sengaja tunggu diorang utk naik bas sama2. Hahahah. Mula2 senyum sket2, lepas tu pinjam newspaper especially Harian Metro, lama2 pastu pinjam notes, lama2 pastu mintak biodata. Wakakakkaa. Lama2 jadi kawan baik. Yg best tu, setiap kali aku turun atau diorang turun drpd bas, kitorang melambai sama2. Hihihi. Adakah dulu aku hensem? Ohh tidak..hahahaha...cuma diorang gelarkan aku "babyface"...ptuihhh! Geli aku dgr...hahahahahh..iye, aku tau, korang pun geli je dgr..hahaha..tapi terimalah hakikat itu!..Wakakakkaka...

Wehh..dah melalut lak aku. Back to the topic. Apa azam tahun baru korang plak?

### - Outdoor Shooting @ Palace of Justice, Putrajaya http://irwandy.fotopages.com


Posted at 09:21 am by irwandy
(5) Comments  

Tuesday, January 02, 2007
When I'm Bored...

... I love cooking !!

Dah masuk 4 hari aku dok menatap PC utk siapkan gambar wedding client. Naik muntah edit gambar dan buat album utk client yg sedang menunggu utk disiapkan. So, nak release sikit benda tu, aku pun buat benda yg aku suka, iaitu memasak! Aku check kat fridge, wahhh..ada udang. Terus terfikir nak buat BUTTERED PRAWN! Bahan-bahan yg aku sediakan adalah :-

Minyak bijan, olive oil, seasoning (Maggi), garlic, daun kari, udang, susu Ideal, butter, 3 biji telur kuning & minyak masak. Tu je kot...

Mula2, hiris garlic tu dan cabut daun kari tu drpd batangnya, mcm gambar ni :-



Lepas tu plak, amik udang tadi dan gaulkan dgn minyak bijan, olive oil dgn seasoning maggi tu. Ikut suka korang la nak campur bahan2 lain lagi. Tadi aku ada campurkan bahan ape tah, lupa lak namanya. Mcm nih...



Then, deep fry udang tu sampai jadi jadi kaler pink orange. Nak sedap, biar minyak tu betul2 panas dulu. Pastu baru masukkan. Tak sampai 20 saat dah masak dah. Jadi camni...



Bila udang dah masak, tapis minyak dia dulu. Kemudian biarkan.
Skang ni amik butter secukup rasa korang. Kalau boleh, kuantiti butter ikut berapa byk udang yg korang nak masak. Mcm aku, amik portion camni je..



Biarkan kuali panas sikit, masukkan butter ni, pastu dah agak cair sikit, masukkan garlic & daun kari tadi. Kacau sikit2, pastu masukkan susu ideal dlm 2-3 sudu(guna santan kelapa pun boleh). Then, masukkan udang tadi. Kacau mcm biasa. Then, masukkan telur kuning yg dah dikacau dan masukkan sikit2 & pelan2 keliling udang tu. Biarkan dia kering sikit.



Bila dah agak2 mcm kering, ape lagi, keluarkan drpd kuali dan cepat2lah makan!



Drpd gambar di atas ni, ada nampak berkuah sikit, sbb aku mungkin letak butter terlebih kot. Hehehe...But the real buttered prawn bukan camni rupanya. Hahahaha...I'm sure korang tau rupanya camne kan? Tapi aku suka camni. Sedap dan lazat! Makan dgn nasik, fuhhh..bestnya. Sehingga menjilat kaki!

Banyak lagi cara utk masak buttered prawn ni. Kalau letak serbuk kari sikit dan gaulkan dgn udang pastu goreng, tu pun sedap. Ada jugak org letak wine, tapi kita mana boleh letak. Haram. Ada lagi cara lain yg aku dah lupa. Tapi, masak je la ikut suka.

So, ape lagi, korang try la sendiri. Sonang ajo. Selamat Memasak! :D

Sekian, drpd Dapur ND... :

### - Salah satu gambar hasil kerja suka-suka aku masuk website BERNAMA minggu lepas & hari ni masuk suratkhabar KOSMO mukasurat 24. ;)


Posted at 03:49 am by irwandy
(7) Comments  

Friday, December 29, 2006
Happy Eid Adha & Happy New Year!

Sempena hari-hari terakhir tahun 2006 ni, aku ingin menceritakan sedikit tentang apa yg dah berlaku pada tahun 2006 nih. Tentang apa yg aku kecapi dan apa yg dah terjadi.

1. Aku berjaya menjadi Official Wedding Photographer utk 10 pengantin sepanjang tahun 2006.
2. Aku berjaya menjadi salah seorang photographer utk Konsert Pesta Malam Indonesia & Konsert Sheila On 7.
3. Dapat jadi photographer utk Citrawarna Malaysia 2006 utk Virtual Malaysia Tourism.
4. Dapat jadi photographer utk JAPAN GT @ Sepang F1 Circuit.
4. Trip to Bandung & Jakarta.
5. Trip to Pulau Pangkor.
6. Trip to Pulau Langkawi.
7. Trip to Pulau Perhentian.
8. Trip to Pulau Kapas & Kuala Terengganu.
9. Trip to Kuantan.
10. Dapat kenal dgn ramai kawan-kawan baru. (Tgh terfikir berapa byk nak kasi kad kahwin nanti..hahaha)
11. Dapat buat studio photography sendiri yg bernama Synthesize Studio bersama rakan-rakan yg lain di Ukay Perdana. Sila lihat gambar.
12. Official photography gallery di www.irwandy.com
13. Singapore Outing.
14. Dan yg terbaru, dapat kerja di UMW
15. Apa lagi hah?..aku pun byk dah lupa..hehe..

Mungkin terdapat banyak kenangan manis yg berlaku pada tahun 2006 sehinggakan aku tak ingat apakah kenangan-kenangan pahit yg telah berlaku. Ada tu memang ada tapi mungkin tak affect aku sgt pun. Biarlah ianya menjadi suatu pengajaran dan pengalaman buat aku sendiri. Segala perkara buruk yg berlaku membuatkan kita lagi semangat dan lebih kuat untuk hidup. Be confident and be strong!

Tahun 2006 juga ada unexpected things yg berlaku. Salah satunya, tak pernah terlintas di fikiran untuk menjadi seorang wedding photographer. Segala-galanya berlaku dgn cepat. Mungkin dah rezeki aku jadi camtu. Alhamdulillah. Bersyukur ke hadrat Allah di atas limpah kurniaNya dengan rezeki yang melimpah ruah sejak akhir-akhir ini.

Oh ya, aku ada berjanji dgn kalian tentang lagu yg aku ciptakan. Sabar ya, sedang dalam pembikinan. Aku pun dah berjanji dgn seorang kawan tentang lagu itu. Aku akan siapkan juga nanti..InsyaAllah... ;)

Rasanya itu je dulu takat ni. Nanti kita berjumpa lagi pada tahun 2007! Nanti aku akan ceritakan tentang wishlist & new year's resolution pulak. Cuti Raya Haji & New Year ni rasa mcm full je schedule aku. Ramai org ajak jumpa & melepak. Lagi bagus! Bleh relax!

So, Selamat Hari Raya Haji & Happy New Year everybody! Can't wait for 2007!


Posted at 03:15 am by irwandy
(3) Comments  

Tuesday, December 26, 2006
Faces of Irwandy.blogdrive.com

Sempena hampir genap 3 tahun usia blog aku ni, so aku just nak tunjuk gambar2 lama sepanjang aku menulis blog nih. Setakat gambar kecik kat sebelah tu tak cukup. Hahaha. Puas aku godek2 segala folder dlm pc ni. Jumpa gak gambar2 lama. Ada jugak jumpa gambar2 yg aku tak sangka masih ada lagi. Aku ni tak suka sgt bergambar, so ada sket je..Hahaha...bukannya hensem pon nak bergambar...huhu..

So, to all my wonderful blog readers & friends, this is me, myself. Inilah rupa di sebalik segala penulisan di blog ini. Thanks for your support all this while. Walaupun diriku tiada rupa, tak hensem, tak kiut, tapi pedulik hape aku...muahahahah... Tapi make sure korang dah puas gelak dulu ye... :D


Masa ni kat open house rumah member..tahun 2002 kot...




Masa ni tahun 2004 kot..tgh jamming..





Masa ni pun tahun 2004..jamming dgn berbaju melayu dgn gitar kesayanganku...uhukss..




Ni masa 25th birthday celebration aku, 16th March 2005




Ni masa open house tahun 2004...





Dan ini...errr...jgn gelak wehhh..wakakakaka..
tahun 2003 kot masa nih..dpt hp baru..hihi




Udah2 le tu...tak baik tau gelakkan rupa aku yg "hensem" tu..hahahahahhh...

### - Why should we waste our time with someone who doesn't want to spend/waste their time with us?


Posted at 07:42 pm by irwandy
(17) Comments  

Monday, December 25, 2006
What's Next?



The last wedding job of the year is finished! I can't describe how relief I am right now. Rasa sangat2 lega. After 2-3 months full of wedding jobs every weekend, and now here I am, I can reeeeeellllllaaaaaxxxxxxxx at last. Now I can focus on what I wanna do. Focus on my work and some other stuffs. Maybe I wanna take a vacation during New Year, might be Penang or negeri2 utara yg lain. Depends on my time. But however, I have to finish up my client's album and deliver to them as soon as possible.

So, what's next? I just wanna focus on my work and what lies ahead of me. I wanna stop taking wedding pictures for now. Dah bosan tgk gambar2 kahwin ni. Kena kurangkan dulu. Maybe I'll continue after March 2007. Maybe ambik around 1 or 2 weddings per month. Baru la boleh bernafas sikit. Although the income is great if I take every week, but I'm afraid I can't focus 100% for it and takut buat sambil lewa. Nanti gambar tak cantik, susah. Four weddings per month is like double of my monthly salary. Best kan? But for me, bila buat sesuatu tu kena la ikhlas. Nanti tak berkat. Aku sanggup sacrifice duit semua tu.

But I tell you something, in whatever you wanna do, please do it passionately. When you do the things you like most with passion, you will get it done with full of satisfaction, not only it satisfy yourself, but others also. That's what I get in photography. Alhamdulillah...

And yes, New Year is around the corner. Can't wait for 2007. Next year I'll be 27 years old. Hoping for a "new" life. (Not marriage life ok). A better life. A better person. Hopefully everything will be better. Ameen.

"I was young but I wasn't naive
I watched helpless as you turned around to leave
And still I have the pain I have to carry
A past so deep that even you could not bury if you tried..."

Today is 25th December 2006, I still remember 3 years ago, the same date, something terrible happened that brought my life turned upside down with just one decision. Suffered for one year since that date. I thought it was terrible but to think of it, it really changed my life. Berubah menjadi suatu kehidupan yg baru dan lebih baik daripada yg dulu. Ternyata dugaan yg diberikan itu membuat aku menjadi semangat untuk hidup dan merubah persepsi tentang kehidupan. Now, what you see from me is something related from the past. If kejadian itu tak terjadi, tak mungkin aku buat blog ni. Dan tak mungkin aku dapat kenal dgn korang semua. Itulah dugaan yg paling hebat pernah aku lalui. Alhamdulillah, everything's getting better.

And these few days, my mind stuck with something. I don't know whether I did something wrong or not. But I kept on thinking of what have I done? Seems like the usual thing became unusual. Rasa bersalah dibuatnya.I hope I can settle this thing as soon as possible. Just be frank.

And because of that, today I went to Lot 10, I accidentally bought 2 Timberland shirts, a long sleeve and a short sleeve shirt, which totaled for RM300++. Itu pun aku nak angkat 3 helai, tapi aku berjaya menahan. Well, it's for office wear & for casual too. That's why I bought it. It's on sale anyway. If not, the price will be around RM500++.

But somehow, although the amount of it is quite high, I met my friend there, Zaffur, he's working there. He's one of my clique since primary school. Our clique(9 of us), dah lama tak lepak and tak get together for a long time. So, tadi dia update sikit2 about 9 of us and I was shocked. Muahahaha. Well, that was a priceless moment. Planning to have a get back together outing next time. Rupanya diorang selalu gi Planet Hollywood & Hard Rock Cafe layan live band. Ciss..tak ajak. Diorang kata aku busy dgn itu ini. Hahaha..that's true anyway, no doubt about that. But after this, I'll be free. Hopefully can join u guys at PH & HRC very soon! Dah lama gile tak lepak situ sambil melayan chicks..hahahahahahh!! ;)

Lepas blah from Lot 10, I brought my family utk belanja makan kat Restoran Natrabu. Very well knowned Indonesian Minang Restaurant. Agak byk jugak la habis. But I'm glad to see them happy. So, overall today, I spent around nearly RM500, but the moment? PRICELESS!!!

Before I forget, thanks to Shah and his family for the one night stay at his house in Seremban. Shah is my diploma collegemate (1998-2000). Really appreciate it bro!!! Thanks a lot!

### - Merry Christmas to those who celebrate !!!


Posted at 01:42 am by irwandy
(3) Comments  

Next Page]