Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< February 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, February 13, 2007
To All Credit Card Holders...

Pernah tak korang isi minyak petrol dengan swipe kad kredit kat pam tu? Mesti pernah kan? Cepat dan tak membuang masa. Just swipe and fill the petrol.

Tapi, korang tau tak once dah swipe kad kredit tu dan walaupun korang nak isi RM50 ke RM30 ke RM70 ke, bank akan terus charge kad kredit korang tu sebanyak RM150 on the spot. Katakan la dalam sebulan korang isi minyak dgn kad kredit dlm 6 kali. Sekali isi RM70. Korang bayar dengan swipe kad kredit tu. Jadi, RM150 x 6 = RM900. Padahal yang diisi hanya RM70 x 6 = RM420.

Bermakna, katakan balance kad kredit anda adalah RM3,000 out of RM4,000...dan untuk bulan tu, walaupun anda menggunakan RM420 worth of petrol, tapi bank akan hold amount RM900 sampai pihak bank hantar bil pada kita. Ini bermakna, balance anda tinggal RM100. So, jangan terkejut bila anda nak beli barang2 yg berharga lebih RM100 dengan menggunakan kad kredit tersebut, kad tu dah over limit. Mesti anda pelik macam mana boleh over limit padahal guna untuk petrol tak lebih RM500.

Tapi, bila dah hujung bulan, bil dah dihantar, pihak bank akan release semula baki kad kredit tadi. Sebenarnya pihak bank hold RM900 tu as safety precautions. So, baki kad kredit akan kembali normal semula dengan jumlah yang sepatutnya.

Jadi, untuk mengelakkan ini drpd berlaku, takyah swipe kat pam minyak. Anda boleh terus gi kat cashier dan bayar guna credit card di cashier di mana anda perlu sign. Kalau anda isi RM70, maka RM70 la yg akan bank charge pada anda sebab anda dah turun signature pada transaksi anda sebagai bukti pengesahan.

Sekian, trima sarkis...


Posted at 09:10 pm by irwandy

Masy
February 14, 2007   08:19 AM PST
 
(takde kad kedit so diam jelah hihi)
maman
February 14, 2007   10:13 AM PST
 
lagi senang. dont use credit cards
pay cash. sometimes people think,, ur rich , just because u have many credit cards. but they dont realise that.. those who can afford to pay cash would be richer.

like the indonesian dude who buys a car by cash. but we buy thru loan
rizal
February 14, 2007   01:40 PM PST
 
Semua Credit Card Card ke?? tak kisah yang penting amaun yang rm900 tu hanya untuk safety precautions... kalau dia charge dalam bill, harini juga ku jual semula cc yang ku ada...
samurai
February 14, 2007   02:28 PM PST
 
oh..mcm tu ke. so far, aku tak pernah kena overlimit. swipe kat luar senang.
tentangseseorang
February 14, 2007   03:34 PM PST
 
aku tak pakai kredit kad.
ND
February 15, 2007   08:52 AM PST
 
This is just a reminder to those yg gunakan credit card utk isi minyak. ;)
anielza
February 16, 2007   03:54 PM PST
 
Tpkan....sekarang dah byk kaunter tak nak terima..dia suh swap kat luar jer...tak nak buat kat kaunter
chees
March 5, 2007   08:52 PM PST
 
apsal aku baru tau...ekekeke
  

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry]