Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< January 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, January 02, 2007
When I'm Bored...

... I love cooking !!

Dah masuk 4 hari aku dok menatap PC utk siapkan gambar wedding client. Naik muntah edit gambar dan buat album utk client yg sedang menunggu utk disiapkan. So, nak release sikit benda tu, aku pun buat benda yg aku suka, iaitu memasak! Aku check kat fridge, wahhh..ada udang. Terus terfikir nak buat BUTTERED PRAWN! Bahan-bahan yg aku sediakan adalah :-

Minyak bijan, olive oil, seasoning (Maggi), garlic, daun kari, udang, susu Ideal, butter, 3 biji telur kuning & minyak masak. Tu je kot...

Mula2, hiris garlic tu dan cabut daun kari tu drpd batangnya, mcm gambar ni :-



Lepas tu plak, amik udang tadi dan gaulkan dgn minyak bijan, olive oil dgn seasoning maggi tu. Ikut suka korang la nak campur bahan2 lain lagi. Tadi aku ada campurkan bahan ape tah, lupa lak namanya. Mcm nih...



Then, deep fry udang tu sampai jadi jadi kaler pink orange. Nak sedap, biar minyak tu betul2 panas dulu. Pastu baru masukkan. Tak sampai 20 saat dah masak dah. Jadi camni...



Bila udang dah masak, tapis minyak dia dulu. Kemudian biarkan.
Skang ni amik butter secukup rasa korang. Kalau boleh, kuantiti butter ikut berapa byk udang yg korang nak masak. Mcm aku, amik portion camni je..



Biarkan kuali panas sikit, masukkan butter ni, pastu dah agak cair sikit, masukkan garlic & daun kari tadi. Kacau sikit2, pastu masukkan susu ideal dlm 2-3 sudu(guna santan kelapa pun boleh). Then, masukkan udang tadi. Kacau mcm biasa. Then, masukkan telur kuning yg dah dikacau dan masukkan sikit2 & pelan2 keliling udang tu. Biarkan dia kering sikit.



Bila dah agak2 mcm kering, ape lagi, keluarkan drpd kuali dan cepat2lah makan!



Drpd gambar di atas ni, ada nampak berkuah sikit, sbb aku mungkin letak butter terlebih kot. Hehehe...But the real buttered prawn bukan camni rupanya. Hahahaha...I'm sure korang tau rupanya camne kan? Tapi aku suka camni. Sedap dan lazat! Makan dgn nasik, fuhhh..bestnya. Sehingga menjilat kaki!

Banyak lagi cara utk masak buttered prawn ni. Kalau letak serbuk kari sikit dan gaulkan dgn udang pastu goreng, tu pun sedap. Ada jugak org letak wine, tapi kita mana boleh letak. Haram. Ada lagi cara lain yg aku dah lupa. Tapi, masak je la ikut suka.

So, ape lagi, korang try la sendiri. Sonang ajo. Selamat Memasak! :D

Sekian, drpd Dapur ND... :

### - Salah satu gambar hasil kerja suka-suka aku masuk website BERNAMA minggu lepas & hari ni masuk suratkhabar KOSMO mukasurat 24. ;)


Posted at 03:49 am by irwandy

wanda
January 2, 2007   08:29 PM PST
 
wallaaa wehh..sedapnya nampak..wah2 tak sangka eh hang pun chef gaks..hehe gud2..untung sapa dpt menantu mcm hang hehe
nway hepy new year
ND
January 2, 2007   09:38 PM PST
 
Wanda,
hohoho..aku memasak saje suka2 je..main belasah je..hihi..

tu aa..parents aku suh aku amik chef..aku tanak..hahaha..
Masy
January 3, 2007   08:55 AM PST
 
bole guna air kelapa ganti susu ke??ke guna santan kelapa??

*musykil*
ND
January 3, 2007   09:04 AM PST
 
eh silap...guna santan kelapa!
air kelapa plak..kekeke..silap taip :P
kingbinjai
January 3, 2007   10:27 AM PST
 
wahhhh terer laaaa
esbradz
January 3, 2007   07:28 PM PST
 
aku suka letak tempe, petai, tempoyak serta biskut merie bila buat menu 'udang mandi mentega'..kah kah kah
ahjoo
January 4, 2007   10:08 AM PST
 
mak aihh... cam byk kolestrol je
hehehe...
  

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry]