Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< April 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, April 12, 2005
Duit Hantaran

RM7777?? RM9999??? RM11111??? RM6666???...Skang nih dah jadi trend camni plak utk duit hantaran. Aku pun suka sebenarnya tapi mampukah aku? Hahaha...Anyway, duit hantaran tu utk ape sebenarnya eh? Mengikut kefahaman aku, duit hantaran itu merupakan jumlah duit yang dihantar untuk pihak perempuan berbelanja utk persediaan perkahwinan. Ada juga mereka yang menggunakan duit itu utk kenduri kahwin. Ada juga yang mengasingkannya. Hantaran lain, kenduri kahwin lain. Mungkin ini semua mengikut kehendak individu serta negeri masing-masing.

Mengikut pertanyaan apai semalam, sekiranya pihak lelaki masuk meminang dan pihak perempuan pula tidak menyatakan jumlah duit hantaran yang perlu diberi oleh pihak lelaki sebaliknya pihak perempuan itu menyerahkan keputusan mengenai duit hantaran itu kepada tuan empunya badan yang nak kahwin, rasa-rasanya...apa akan jadi eh? Masihkah ada lagi keluarga pihak perempuan yang tidak meletakkan harga untuk anak perempuannya? Hehehe...Best jugak camni ye?

Bagi aku, kalau aku dalam situasi sebegitu, seelok-eloknya aku akan berbincang sesama dua belah pihak. Berterus terang dan berfikir secara logik. Tak logik kalau tak bagi duit hantaran langsung! At least kena la kasi something for appreciation. Kalau bukan utk bakal isteri, kasi la utk keluarga bakal isteri. Well, it depends on kemampuan masing-masing.

So, to all girls, kalau parents korang menyerahkan hal-hal duit hantaran ni kat korang, apa yg korang nak buat? Berapa nak letak ke ape ke?..hehe...jawabbb jawabbb...

### - Jangan ingat apa-apa eh...this is just a topic that appeared on my mind... :P

Posted at 10:55 am by irwandy

jenab
April 12, 2005   11:20 AM PDT
 
da pernah merasa.. dua2 pihak duduk bebincang dan sesama betolak ansur.. so duit hantaran yg munasabah dah ditetapkan.. jgn kasi satu pihak je buat keputusan.. satu pihak lagi kena masuk campo.. baru la ada sefahaman.. sbenarnya duit hantaran lebih kepada kenduri.. so kalu perempuan dok bandar.. pepaham je la harga brg2 suma cemana.. jgn letak duit hantaran bersandarkan perempuan tu sndiri.. cantik ke, pandai masak ke, pandai amik ati mak mertua ke.. kenduri tu yg penting.. biar segalanya selamat..
w1r4
April 12, 2005   11:22 AM PDT
 
heheheh.....hantaran utk ko berape nd??? :-p
ND
April 12, 2005   11:48 AM PDT
 
hantaran utk aku?...terpulang la kat u...auuuwwww...waakkakaak..cam hampeh!
kak nina
April 12, 2005   01:39 PM PDT
 
dulu ustaz akak penah bauat lawak cam nih..KALAU pompuan tu mintak RM5,000 dan berat pompuan tu katakan 50 kgs, bermakna hantarannya adalah RM100 la sekilo..muehehee
ND
April 12, 2005   01:44 PM PDT
 
kak nina...wahhahaha..that's a good one...maknanya kalau ade org mintak RM10,000...berat dia 45kg...so, kalau timbang KG...harga dia RM222.22 sekilo...wakakakkakakaka
GbuM
April 12, 2005   01:49 PM PDT
 
to me kalo setakat 10k hantaran still ok lg la... nowdays brg keperluan dah mahal2 belaka... tp kalo ada yg bole bwk berunding under 10k pon dah sgt bertimbang rasa dah tu
Nur
April 12, 2005   05:16 PM PDT
 
nak jawab ND yer soalan,kalu mak bapak saya serahkan bulat pada saya,saya akn letak RM7777.77,lepas tu senyap2 masukkan dlm bank account dorang...
hahahhahahhahah....tapi adakah yg nak beri? huhuhuhu
ND
April 12, 2005   05:34 PM PDT
 
ok nur...jom kawin...RM 7777.77 tu my fav number...meh meh...i sanggup...wakakaak
Apai
April 12, 2005   06:14 PM PDT
 
aku ada soalan ni.. pesal orang yang baru kawin tu dipanggil pengantin baru?? kenapa tak pengantin jek?? ada pengantin lama kee??

kalau aku plak.. err.. aku bagi RM20K.. tp aku bayar instalment.. untuk 20 tahun.. 0% interest.. 0% down!! bley tak?? ada sesapa sudi?? any takers? kenduri aku bagi makan nasik ayam housewarming ari tu jek.. sume ckp sedap!! :D baru belanja tak sampai RM200 jek sume.. hehehe
Dell
April 12, 2005   06:23 PM PDT
 
Abg as......

sayang sanggup je!! ;)
apa tunggu lagi??
jangan tunggu lama2..
nnt lama2...
dia dikebas org!! :p
cempakabiru
April 12, 2005   07:01 PM PDT
 
waaa!emm kalo mak bapak bg peluang tentukan hantaran, aku letak RM7373.73..my peberet no.haha!
ND
April 12, 2005   07:08 PM PDT
 
alamak cempakabiru...tu pun my peberet number...jom kita kawin la..hahahahahaha...:p

apai...installment bleh kot...kalau ko dpt parents mertua yg sporting la..hahahahah...takpun parents bakal isteri ko tu pemilik bank..kekeke

dell, amboiii...hahahah...u nak kawin nanti, buat kat bkt merah laketown resort la eh?..ehhe..cool place!... :D
Op
April 13, 2005   01:08 AM PDT
 
aku dulu bincang dgn mulan je. tak babitkan mak bapak. dapat satu jumlah baru inform family utk formalization masa bertunang. jangkamasa tunang pun kami sendiri2 yg set. yelah kiteorg yg nak kahwin bukan depa hehehe. alhamdulillah mereka faham :)
aleeya
April 13, 2005   10:24 AM PDT
 
7777.77 nice no la..
but for me, hantaran tu terpulang pd kemampuan lelaki, even dia nak bg 3k /3333.33 pun dah ok. x kisah sgt, cuma hantaran barang (dulang) nak yg best2..
ND
April 13, 2005   10:52 AM PDT
 
ok aleeya...i'll give you 7 dulang... dulang 1 tu cincin diamond..dulang 2 beg tangan gucci, dulang 3 sepasang dress from armani...dulang 4 kasut gucci (ade ke?)...dulang 5 satu set kosmetik from the loreal...dulang 6 kunci rumah banglo...dulang 7 kunci kereta BMW 5 series...

ok tak aleeya?...wakakakak...
watachiwa
April 13, 2005   12:11 PM PDT
 
kalo mende2 nak letak harge hantaran nih biasernya pasangan tu lah yang patut discuss kan..wata raser dah jarang dah family zmn skarang nih yang letak harga..biasernya parents diorg serah kat pasangan tuh ajek..
n wata raser kalo zaman skarang nih..hantaran yang relevent tuh dlm 7k-10k..yang normal lah..
tp kalo duit antaran dlm 3k-5k pon oke kalo dpt barang hantaran lain yang best2...heheeheheh
Lan
April 13, 2005   12:36 PM PDT
 
aku sampai sekarang pening pasal hantaran ni.sama-sama dah bincang, dah setuju. tapi nak cari duit tu ler beb! ingat nak jadi gigolo ler, dapat banyak duit! muahahahhaha! *tanduk setan dah keluar*
cempakabiru
April 13, 2005   02:21 PM PDT
 
ND, boleh saja. jom2! tp tgu arr thn yang best cam 2007 ker? tarikh 3.7.2007 amacam, bleh?:p
gurau2...
aleeya
April 13, 2005   05:35 PM PDT
 
giler, nd, xde lah camtu skali...
i xyah kete, tumpang u dah ok.
rumah pun takyah. kita kan nnt share.. hahahhaha
ND
April 13, 2005   05:54 PM PDT
 
wahh..cempakabiru & aleeya...mana satu nak aku pilih?...ok la..kita buat bid..sape bleh syaratkan hantaran paling rendah, aku grab!...hahahahahahh...:p

aleeya, saje je...hehe...but someone precious should receive something precious...cewahhh..hahaha :p
Apai
April 13, 2005   06:19 PM PDT
 
dell.. err.. bila bley masuk meminang ni?? mak ada kat rumah tak weekend ni?? hehe.. dlm bank ada.. err.. RM2.30.. cukup tak nak meminang?? hehe..

ND.. ko nak pilih?? senang jek!! NDUNDI<space>CALON BINI!! hehe.. hasil sms.. ko gunakan sbg duit hantaran!! amacam??
risya
April 13, 2005   06:40 PM PDT
 
my parent will say.. terserah pd pihak lelaki.. mcm bapak mertua basri..
*cuma pihak lelaki kena pandai2 la ek!
erin
April 14, 2005   12:32 AM PDT
 
bab2 hantaran nii...i think the amount shuld be reasonable...ikut kemampuan...but the guy shuldnt take advantage...afterall dia nak bg duit tuu kat bakal isteri dia juga..ibu kpd bakal anak2 dia gak...bukan kat org lain...
chees
April 14, 2005   01:55 AM PDT
 
erm..letak jer la baper korang nak..asal x berhutang dan x menyusahkan pas kawen sok dah la...kalu hantaran gempak2 pas tuh tanggung utang wat pe...bg aku la...tapi takat nih tak penah la tpk nak letap bape...:P
Nur
April 16, 2005   06:55 PM PDT
 
alamak terlambat pulak nak jawab soalan ND tu..ada chance lagi tak ni? hikhikhikhik..duit hantaran tu sebenarnya tak kisah,tapi mmg kisah dengan barang atas dulang hantaran.Aleeya,barang atas dulang hantaran yang ND offer tu menarik,kalu u tak nak..I nak...kikikikikikiki..

So how's ur KLD?mesti have fun gels lah ni....:D
leila
April 17, 2005   07:41 PM PDT
 
salam

haha...nape ni andy?pk pasal hantaran...adakah ini tandanya andy akan menamatkan zaman bujangnya tak lama lagi....huehuehue

hurmm...leila nak cerita satu
macam lila ada orang tanya kalo nak merisik nak kena bagi cincin tak??pasal mak dia suruh tanya habis habis...nanti malu je pgi pasal ada orang bawak cincin , ada yang tak payah....so i asked my father, nak cincin ke tak?
nak tau apa dia jawab???
ikot suka...cincin ni adat je,macam dah kena cup , org dolu bagi cincin pasal takdak nya macam sekarang, anak-anak yang dah set apa yang nak dibincang...hehhe,...kena perli pulak
ND
April 18, 2005   06:14 PM PDT
 
nur...nak gak ke..oklah..nanti saya kasi..hahahahah...

leilla...ishh..aku saje je brought up this topic..tade kaitan dgn aku...ko tu yg nak kawen dah!..hehe
Ayu
May 17, 2006   01:43 PM PDT
 
tapi kite tgh pening nak letakkan harga hantaran kat belah lelaki...coz mak ayah kite dah meninggal..tah la pening..tension..rase cam malas jek nak kahwin..
  

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry]